Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sudan: el comerç d'armes fomenta els abusos en el conflicte

El govern nord-americà ha subministrat assistència militar per valor de 100.000 milions de dòlars anuals a l'Exèrcit d'Alliberament Popular de Sudan al Sudan del Sud. © Leszek Golubinski

Els Estats membres de l'ONU han de prendre mesures per controlar els enviaments d'armes a regions inestables com Kordofan del Sud al Sudan, ha manifestat Amnistia Internacional avui, amb motiu de les converses que tindran lloc durant una setmana sobre un tractat global sobre el comerç d'armes.

La Xina, Rússia i els Estats Units són alguns dels Estats que han subministrat armes o ensinistrament militar a les Forces Armades del Sudan, així com a l'Exèrcit d'Alliberament Popular del Sudan, les forces armades oficials del Sudan del Sud, que declararà la seva independència demà 9 de juliol.  

Les anàlisis d'Amnistia Internacional vinculen avions de fabricació russa amb atacs aeris indiscriminats efectuats el mes passat a la capital regional, Kadugli, i a altres zones de Kordofan del Sud, en els quals van morir i van resultar ferits civils.

"Al Kordofan del Sud s'està matant i ferint civils amb armes fabricades a l'estranger per governs que no avaluen rigorosament els riscos humanitaris i de drets humans abans de fer negocis amb les forces armades", ha manifestat Erwin Van Der Borght, director del Programa d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica.

"En les negociacions que tinguin lloc la setmana vinent sobre un tractat global sobre el comerç d'armes, la grans potències com la Xina, Rússia i els Estats Units han de donar el seu suport a la norma que no es venguin armes ni municions a forces que representin una amenaça substancial de comissió de violacions de drets humans."

Armes per a les forces sudaneses

Al Kordofan del Sud, les forces aèries del Sudan han utilitzat recentment avions Antonov i caces Sujói Sujói SU-25 de fabricació russa, 14 dels quals es van exportar de Bielorússia al Sudan al 2008 i 2009, segons dades de l'ONU.

Anàlisis especialitzades d'imatges de fragments de coets d'atacs aeris efectuats el 14 i el 25 de juny han revelat que es van utilitzar coets S-5 de 57 mm i coets soviètics de llançament aeri de 240 mm. Encara que no s'ha pogut identificar al proveïdor dels coets, se sap que aquesta munició pot disparar-se des de caces MiG-21 o SU-25 o des d'helicòpters de combat Mi24.

Segons imatges de satèl·lit, el 28 de juny hi havia avions de tots aquests tipus, així com un Antonov a la base aèria de l'Obeid, al Kordofan del Nord. El manteniment dels helicòpters de combat de les forces aèries del Sudan el proveeix una empresa russa, i s'han ensinistrat a Rússia pilots d'Mi-24 sudanesos.

L'exèrcit del Sudan ha utilitzat anteriorment avions Antonov de fabricació russa en bombardejos aeris indiscriminats contra la regió occidental de Darfur.

La Xina ha estat un dels principals proveïdors d'armes convencionals de les Forces Armades del Sudan. Al 2008 i 2009 va vendre al Sudan artilleria per valor de més de 23.000 milions de dòlars nord-americans, així com tancs i altres vehicles blindats de combat per valor de gairebé 11.000 milions i armes de foc militars per valor de 1.800 milions, segons dades de l'ONU. La Xina només informa de l'exportació de fusells i escopetes de caça i esportives durant aquest mateix període.

Armes per a l'Exèrcit d'Alliberament Popular del Sudan

Des de gener de 2002, els combats entre l'Exèrcit d'Alliberament Popular del Sudan i els grups armats d'oposició han matat a centenars de civils i desplaçat a més de 10.000 persones als estats d'Alt Nil, Unity i Yonglei del Sudan del Sud. Les forces de l'Exèrcit d'Alliberament Popular del Sudan són responsables de greus violacions de drets humans com homicidis il·legítims i destrucció d'habitatges i altres béns civils. Amnistia Internacional ha demanat que es faci rendir comptes dels abusos comesos per militars, policies i membres d'altres forces de seguretat a Sudan del Sud.  

Ucraïna va transferir importants carregaments d'armes a l'Exèrcit d'Alliberament Popular de Sudan a través de Kenya i Uganda al 2007 i 2008. Contenien, entre altres coses, tancs, canons antiaeris, llançacoets múltiples i fusells automàtics.  

Segons informes, el govern nord-americà ha subministrat assistència militar per valor de 100.000 milions de dòlars a l'any a l'Exèrcit d'Alliberament Popular del Sudan al Sudan del Sud. Amb prou feines s'ha publicat sobre la naturalesa de tal assistència, però en un cable diplomàtic de 2009 que va treure a la llum Wikileaks es parla del "nostre programa d'ensinistrament per l'Exèrcit d'Alliberament Popular de Sudan, que inclou ensinistrament a soldats en armes de combat".

És essencial que tot ensinistrament militar nord-americà que es presti a l'Exèrcit d'Alliberament Popular de Sudan reforci els principis de drets humans.

"El paper de les grans potències en el subministrament d'armes i l'ensinistrament militar que està aguditzant el conflicte del Sudan posa en relleu la urgència d'un tractat sobre el comerç d'armes sense fissures. El tractat ha d'incloure mesures efectives per garantir que els Estats compleixen i fan complir totes les seves disposicions", ha manifestat Brian Wood.

"Els membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU han dedonar suport amb tot el seu poder polític els esforços per aconseguir que el tractat sigui efectiu per salvar vides i prevenir els abusos contra els drets humans, per no córrer el risc de menyscabar la seva finalitat i posar en perill tot el procés."

Amnistia Internacional demana als Estats que negocien el tractat sobre el comerç d'armes que incloguin procediments per imposar una prohibició de les transferències d'armes a llocs on existeixi un risc substancial que es cometin violacions de drets humans i altres infraccions greus.  El tractat també ha de penalitzar el tràfic il·lícit i als qui incompleixin els embargaments d'armes, ha manifestat l'organització.  

Nota per a periodistes

Una delegació d'Amnistia Internacional assistirà a la propera etapa de les converses sobre el Tractat sobre el Comerç d'Armes, que se celebraran la setmana vinent (11-15 de juliol) a la seu de l'ONU a Nova York.

Per a més informació general sobre subministraments d'armes a Sudan vegeu: doc.es.amnesty.org/cgi-bin/ai/BRSCGI