Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sri Lanka ha d'aturar les execucions de tretze persones

Pena de mort
Mobilització contra la pena de mort. Foto: © REUTERS/Romeo Ranoco
El secretari general d'Amnistia Internacional, Kumi Naidoo, ha escrit al president de Sri Lanka, Maithripala Sirisena:

El president de Sri Lanka, Maithripala Sirisena, ha de suspendre els seus plans de reprendre les execucions, després de més de quatre decennis,per executar almenys 13 persones per delictes relacionats amb drogues.

En una carta oberta que ha publicat avui, Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional, insta el president Sirisena a respectar els compromisos internacionals de Sri Lanka, respectar el dret a la vida i renunciar a l'aplicació de la pena de mort, que no ha demostrat tenir un efecte dissuasiu especial sobre la comissió de crims.

"Una execució, senyor president, no és una demostració de força, sinó una admissió de feblesa —escriu Kumi Naidoo en la carta oberta—. Representa el fracàs a l'hora de crear una societat on la protecció del dret a la vida triomfi sobre les temptacions de venjança.”

“Si pensem que a la vida humana ha d'atorgar-se-li el màxim valor, llavors arrabassar-la és l'acte més vil. Això ho entenem amb claredat quan una persona comet un assassinat, però preferim oblidar-lo quan l'Estat executa algú, infligint el mateix dolor i pèrdua a altres persones que no tenen cap responsabilitat en el delicte.”

Diversos estudis criminològics han demostrat que la pena de mort no té un efecte dissuasiu especial. Les ciutats d'Hong Kong i Singapur, de grandària similar, han pres rumbs diferents. Hong Kong va abolir la pena de mort fa més de mig segle, mentre que a Singapur continua vigent. L'índex d'assassinats, no obstant això, s'ha mantingut molt semblant en totes dues ciutats.
Si pensem que la vida té el màxim valor, arrabassar-la és l'acte més vil. Això ho entenem quan una persona comet un assassinat, però no quan l'Estat executa algú
Kumi Naidoo, Amnistia Internacional
Fins i tot en els països que encara mantenen la pena de mort, “existeix un reconeixement creixent que la pena de mort no dissuadeix eficaçment de la comissió de delictes relacionats amb drogues”, assenyala Kumi Naidoo a la seva carta. La República Islàmica d'Iran és un dels principals botxins del món, amb milers de persones executades. Reconeixent aquest fet, l'Iran acaba de reformar la seva legislació sobre drogues, fet que s'ha traduït en un descens important de les execucions de persones condemnades per delictes relacionats amb drogues.

Kumi Naidoo també advertia Sri Lanka que no prengués el camí de les Filipines, país que el president Sirisena ha visitat recentment i ha aplaudit com a exemple a seguir.

“Sota la presidència de Rodrigo Duterte —escriu el secretari general d'Amnistia Internacional— hi ha hagut una onada terrorífica d'execucions extrajudicials de presumptes autors de delictes de drogues en els últims tres anys.”

“Lluny de posar fi a la delinqüència als carrers, aquesta campanya assassina s'ha cobrat la vida de més de 4.000 persones, inclosos desenes de menors, en possibles crims contra la humanitat.”
Els homicidis comesos a les Filipines, la immensa majoria contra persones que vivien en barris empobrits, estan sent objecte d'un examen preliminar per la Fiscalia de la Cort Penal Internacional.

En la seva carta oberta, Amnistia Internacional insta el president Sirisena a:
  • suspendre immediatament els plans d'executar almenys 13 persones, i revisar tots els casos de persones condemnades a mort amb vista a commutar-los la pena per períodes de presó;
  • establir una moratòria oficial de les execucions amb vista a abolir la pena de mort, de conformitat amb les set resolucions adoptades per l'Assemblea General de l'ONU des de 2007, inclosa la més recent, resolució 73/175 de 17 de desembre de 2018, la qual Sri Lanka va donar suport.