Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: milers d'activistes digitals rastregen com els atacs aeris dirigits pels EUA van destruir Raqqa

via US Air Force/ Staff Sgt. Keith James
Milers d'activistes digitals de tot el món participaran en un innovador projecte de recopilació de dades per crowdsourcing que Amnistia Internacional ha iniciat avui i que se serveix d'imatges de satèl·lit per ajudar a rastrejar com els bombardejos de la coalició militar dirigida pels Estats Units van destruir gairebé el 80% de la ciutat siriana de Raqqa.

"Rastrejador d'Atacs" és la propera fase d'una detallada investigació, iniciada per Amnistia Internacional en associació amb Airwars, sobre el terrible nombre de víctimes civils causades durant quatre mesos de bombardejos nord-americans, britànics i francesos, efectuats per expulsar de Raqqa al grup armat autodenominat Estat Islàmic.

En les investigacions sobre el terreny i les anàlisis dutes a terme per Amnistia Internacional des que va acabar la batalla l'octubre de 2017 es van trobar convincents indicis de violacions del dret internacional humanitari (les lleis de la guerra) comeses aparentment per la coalició dirigida pels Estats Units. Aquestes dades van portar a la coalició a revisar les seves estadístiques de baixes mortals civils i elevar la xifra de 23 a més 100, cosa que representa un augment del 300%.

"Basant-nos en meticuloses investigacions sobre el terreny, centenars d'entrevistes realitzes enmig de les runes de Raqqa i anàlisis geoespacials i militars d'experts, hem pogut pressionar la coalició dirigida pels Estats Units perquè admeti gairebé tots els casos de mort de civils documentats fins ara. Però, més d'un any després, quan es recuperen encara cadàvers de sota la runa i de fosses comunes, això és només la punta de l'iceberg", ha assenyalat Milena Marin, assessora general per a Investigació Tàctica de l'equip de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional.

"Queden un munt de dades per examinar, i, senzillament, la magnitud de la destrucció civil és massa gran perquè ho fem nosaltres sols. Amb milers de 'rastrejadors i rastrejadores d'atacs' examinant el cas per ajudar-nos a especificar amb exactitud quan i on els atacs aeris i d'artilleria de la Coalició van destruir edificis, podem augmentar considerablement la nostra capacitat de delinear la destrucció apocalíptica de Raqqa."

Com funciona?

"Rastrejador d'Atacs" permetrà a qualsevol persona que tingui un telèfon mòbil o un ordinador portàtil col·laborar en l'essencial investigació d'Amnistia Internacional sobre el quadre de devastació civil -incloses les possibles violacions de les lleis de la guerra- que la Coalició no ha pogut o no ha estat disposada a reconèixer fins ara.

Les dades de l'ONU mostren que el 2017 es van destruir o van patir danys en el curs de la batalla més de 10.000 edificis de Raqqa, i "Rastrejador d'Atacs" ajudarà a delinear la cronologia de la destrucció de cada un d'ells des de mesos a setmanes, o fins i tot dies. Les persones que participin voluntàriament en el projecte rastrejaran un edifici durant tot un període d'imatges de satèl·lit preses durant la batalla, buscant canvis i assenyalant les dates d'abans i després de la seva destrucció.

S'espera que a tot arreu participin en aquest projecte de mesos de durada entre 3.000 i 5.000 activistes digitals. L'objectiu és que, per garantir la qualitat de les dades, cada edifici destruït sigui analitzat múltiples vegades i per múltiples rastrejadors i rastrejadores.

Quin és el següent pas?

El resultat del projecte "Rastrejador d'Atacs" contribuirà als esforços realitzats més en general per Amnistia Internacional per:
  • sensibilitzar sobre els devastadors efectes en la població civil atrapada a Raqqa durant la batalla;
  • modificar la postura de la coalició dirigida pels Estats Units sobre les víctimes civils perquè passi de la negació constant a l'acceptació de major responsabilitat i la realització d'investigacions significatives, i
  • ajudar i donar poder a les famílies de les víctimes i les persones supervivents per demanar justícia i reparació.
En una carta a Amnistia Internacional de setembre de 2018, el Departament de Defensa nord-americà -les forces del qual van efectuar la majoria dels atacs aeris i tots els atacs d'artilleria contra Raqqa- va deixar clar que no accepta cap responsabilitat sobre les víctimes civils que va causar. La Coalició no té previst indemnitzar supervivents i familiars de les persones que van morir a Raqqa i es nega a proporcionar més informació sobre les circumstàncies dels atacs.

"Les negacions descarades i l'encongiment d'espatlles de la coalició són inadmissibles; la seva ofensiva militar va matar i mutilar a centenars de civils i va deixar després que fossin les persones supervivents les que reunissin els trossos", ha afegit Milena Marin.

"Les dades que recopilem amb el 'Rastrejador d'Atacs' ens permetran fer un nou avanç en la determinació de l'impressionant nombre de víctimes civils i desenvolupar l'obligació i l'imperatiu moral de la coalició d'assumir plenament la responsabilitat de les seves accions. Ha de reconèixer i investigar degudament aquests casos d'una vegada per sempre i preparar així el terreny per garantir justícia i reparació.

Amnistia Internacional i Airwars publicaran els resultats del "Rastrejador d'Atacs" en el marc d'una plataforma digital interactiva a principis de 2019.

Informació complementària sobre "Descodificadors"

"Rastrejador d'Atacs" és l'últim d'una sèrie de projectes de recopilació de dades per crowdsourcing d'Amnistia Internacional, anomenada "Descodificadors". Des que va iniciar "Descodificadors" el juny de 2016, Amnistia Internacional ha dut a terme quatre projectes, en els quals s'ha mobilitzat a més de 50.000 activistes digitals de 150 països. Les persones que van participar voluntàriament en els projectes van analitzar immensos volums de dades, processant més d'1,5 milions de tasques. Van ajudar als equips d'investigació d'Amnistia a analitzar l'èxit de les campanyes d'acció urgent, detectar pobles destruïts en el remot Darfur, fer rendir comptes a les empreses petrolieres pels milers d'abocaments de petroli de Nigèria i analitzar tuits per detectar abusos i amenaces en línia contra dones.

Es pot accedir a la plataforma de "Rastrejador d'Atacs" aquí: https://decoders.amnesty.org/projects/strike-tracker

Per a més informació sobre el treball d'Amnistia Internacional sobre Raqqa, consulteu:
  • Síria: Raqqa en runes i població civil devastada després de la "guerra d'anihilació" dirigida pels Estats Units
  • Nowhere to Run – Trapped in Raqqa, Syria (plataforma multimèdia)
Per a més informació sobre el treball d'Airwars sobre Raqqa, consulteu:
  • Credibility Gap – United Kingdom civilian harm assessments for the battles of Mosul and Raqqa (comunicat de premsa i informe)