Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: És urgent l'acció immediata de l'ONU després de l'atac d'Hula

Siria: És urgent l'acció immediata de l'ONU després de l'atac d'Hula

El Consell de Seguretat de l'ONU no ha de limitar-se a condemnar l'atac perpetrat el divendres, que va causar la mort de més d'un centenar de civils en la localitat siriana d'Hula, sinó a més remetre sense demora la situació a la Cort Penal Internacional; així ho ha manifestat Amnistia Internacional.


Les incursions i la descàrrega de bombes, morters i coets per part de Síria el divendres sobre la zona residencial de Teldo van deixar almenys 108 morts, inclosos 34 dones i 50 menors d'edat, segons fonts consultades per Amnistia Internacional, entre elles un testimoni presencial de les conseqüències de l'atac.


"L'alt índex de morts entre la població civil d'Hula, incloses desenes de dones i nens, ha de moure als membres del Consell de Seguretat a actuar a l'uníson i remetre immediatament la situació a Síria a la Cort Penal Internacional" ha manifestat Philip Luther, director del Programa d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i Nord d'Àfrica.


"Davant l'escalada dels homicidis, han de ser reforçats el mandat i l'amplitud de la missió d'observació de l'ONU a Síria, i el govern d'aquest país ha de permetre que la Comissió Internacional d'Investigació constituïda pel Consell de Drets Humans, de caràcter independent, entri al país per investigar les denúncies d'abusos comesos per ambdues parts del conflicte."


Amnistia Internacional ha rebut els noms de més de 1.300 víctimes d'homicidi a Síria des de l'inici de la missió d'observació de l'ONU el 14 d'abril.


Segons activistes locals, la violència va esclatar en Hula quan soldats destacats en un lloc de control militar sirià van obrir foc contra manifestants pacífics el divendres a la tarda, la qual cosa va portar a membres de l'oposició armada a atacar el lloc de control. Un nombre de persones sense confirmar va perdre la vida en el foc creuat.


No se sap amb certesa a on es van retirar els membres armats de l'oposició després dels enfrontaments.


Segons va explicar un testimoni presencial a Amnistia Internacional, aproximadament des de les vuit de la tarda fins a la mitjanit, l'exèrcit sirià va estar bombardejant algunes zones d'Hula amb projectils d'artilleria i coets, que a estones van caure al ritme d'un per minut.


El testimoni va afegir que va haver-hi incursions armades en Teldo per homes amb uniforme negre que semblaven pertànyer al servei d'intel·ligència militar i que van matar a trets a desenes de civils. L'equip d'observació de l'ONU que va arribar a la zona al matí següent va ajudar als residents a traslladar els cadàvers a una mesquita propera.


Va ser impossible retirar alguns cadàvers a causa de la presència permanent de les forces de seguretat sirianes.


Entre les víctimes mortals hi havia 62 persones d'una mateixa família de Teldo, la família d'Abd al Razaq. Tots havien mort per trets excepte uns quants nens als quals havien aixafat el crani, presumiblement amb culatas de fusell.


Es pensa que molts homes han fugit de la zona davant els rumors que era imminent un atac contra ells.


Segons informes, algunes persones continuen desaparegudes des de l'atac del divendres contra Hula; no se sap amb certesa si han fugit o han estat segrestades.


Segons el testimoniatge d'activistes, en dies recents ha augmentat la presència de forces de seguretat al voltant de la ciutat i ara hi ha instal·lats quatre llocs de control militars en la carretera principal.


SANA, agència estatal de notícies siriana, va publicar una declaració el diumenge en la qual s'atribuïa l'autoria de les morts d'Hula a "grups terroristes vinculats a Al-Qaeda".


També el diumenge, un portaveu del Ministeri d'Afers exteriors va manifestar que s'havia establert una "comissió judicial militar" per investigar els fets.


"Tenint en compte l'historial d'investigacions internes que les autoritats sirianes asseguren haver establert, no cal esperar resultats significatius de la qual anuncien ara" ha afirmat Philip Luther.


"No tenim coneixement que un sol membre de les forces del règim hagi estat processat per presumpta comissió d'abusos en aquests 14 mesos de protestes i disturbis".


El Consell de Seguretat va condemnar el diumenge els atacs contra Hula i va afirmar que hi havia hagut una sèrie de bombardejos governamentals amb artilleria i tancs contra una zona residencial. Però encara no ha pres mesures concretesper impedir que es tornin a perpetrar atacs com aquest.


"Rússia ha de deixar de posar obstacles perquè el Consell de Seguretat de l'ONU pugui actuar de manera decisiva i acabar amb el sofriment a Síria" ha manifestat Philip Luther. "I el que és més important, ha de recolzar que es remeti la situació de Síria a la Cort Penal Internacional"


Ja a l'abril de 2011, Amnistia Internacional va condemnar els crims de lesa humanitat que s'estaven cometent en el context de l'acció del govern sirià per reprimir les protestes iniciades al març d'aquest any. L'organització ha demanat reiteradament a l'ONU que remeti la greu situació de Síria a la Cort Penal Internacional i aclareixi que aquests crims estan subjectes a la jurisdicció universal.


Amnistia Internacional ha rebut els noms d'unes 9.750 persones que han perdut la vida en aquest temps, de les quals més de 700 eren menors d'edat.