Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: població civil en perill amb l'ofensiva militar turca

En resposta a les declaracions del govern turc que les seves forces estan preparades per creuar al nord-est de Síria «en breu» coma part d'una ofensiva per allunyar de la seva frontera a les forces kurdes que comptaven amb el suport dels Estats Units, Lynn Maalouf, directora d'Investigació d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient, ha afirmat:

«En vista que l'exercit turc està escalfant motors per atacar les forces kurdes al nord-est de Síria, és fonamental que totes les parts d'aquest conflicte respectin el dret internacional humanitari, fet que inclou abstenir-se de llançar atacs contra població i béns civils, així com atacs indiscriminats o desproporcionats.

Al nord-est de Síria, com en altres parts del país, desenes de civils ja han patit les conseqüències de les successives ofensives militars, desplaçaments múltiples i unes condicions de vida terribles. En virtut del dret internacional humanitari, Turquia té l'obligació de protegir la societat civil i garantir els seu accés a la ajuda humanitària. Ha habilitar-se un pas segur per a la població civil que vulgui fugir dels combats.

Tant les forces turques com les kurdes tenen un historial lamentable d'atacs indiscriminats a Síria que han causat la mort de desenes de civils. No es pot permetre que torni a succeir. La comunitat internacional ha de prendre mesures per garantir que tant les autoritats turques com els grups armats pro turcs i les forces kurdes respecten el dret internacional humanitari si es vol evitar una catàstrofe humanitària més al nord de Síria.»

Informació complementària

Dimecres, un portaveu del govern turc va afirmar que Estats Units els havia donat llum verda per dur a terme una ofensiva militar contra les forces turques amb l'objectiu d'establir una «zona segura» a la frontera, de 32 kilòmetres d'ample, per traslladar allà milions de persones refugiades síries des de Turquia.

Segons l'ONU, actualment l'organització ofereix ajuda humanitària a 700.000 persones al nord-est de Síria, on viuen 1,7 milions de persones.

Al 2018, Amnistia Internacional va documentar atacs indiscriminats comesos per l'exèrcit turc i grups armats aliats i, en menor mesura, per les forces kurdes a les localitats d'Afrín i Azaz, al nord d'Alepo, en els quals van morir desenes de civils.