Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: Cal prioritzar la protecció de les minories durant la transició

Almenys 60.000 persones han mort durant el conflicte de Síria, segons Nacions Unides © Sniperphoto.co.uk/demotix

Tot futur govern de transició que s'estableixi a Síria ha de donar prioritat màxima a la protecció de les minories, segons ha manifestat avui Amnistia Internacional, tot just després del tancament d'una conferència internacional celebrada al Regne Unit en previsió del possible esfondrament del govern sirià.


L'organització ha instat als líders de l'oposició i els experts en Síria de tot el món que mantenen converses privades per segon dia a Sussex, que basin en els drets humans tots els plans que es facin sobre el futur del país.


Les minories, inclosos els musulmans alauites, la comunitat de la família Al Assad, corren cada vegada més risc de spatir abusos contra els drets humans a mans de les forces de l'oposició armada.


"Quan per fi acabi el conflicte, els qui estiguin al poder tindran al davant una immensa tasca, i serà essencial que, siguin quins siguin els encarregats de realitzar-la, basin les seves polítiques i reformes en els drets humans", ha assenyalat Ann Harrison, directora adjunta del Programa d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.


"El principal serà garantir la seguretat de les minories, especialment la de les sospitoses d'haver recolzat a l'anterior govern."


Últimament s'ha produït un augment de la violència sectària a Síria, perpetrada en particular pels qui s'oposen al president Bashar Al Assad. Ha anat dirigida contra els musulmans alauites, drusos i xiïtes, així com contra els cristians, entre altres grups.


"Cal prendre mesures d'urgència per detenir els atacs sectaris i garantir que el llegat de repressió no serveix de base al futur", ha afegit Harrison.


“No s'ha de permetre que la impunitat dels delictes de dret internacional s'exacerbi i enteli les perspectives d'una nova Síria on es respectin plenament els drets de totes les persones."


La conferència de Sussex se celebra en un moment en què la resolució pacífica del conflicte de Síria sembla cada vegada més impossible. Les forces de l'oposició estan obtenint contínues victòries territorials, encara que sovint les ciutats i pobles que prenen són després bombardejades amb aviació i artilleria per les forces del govern sirià.


Els futurs capdavanters de Síria hauran d'ocupar-se de reconstruir un país assolat per un conflicte sagnant que ja s'ha cobrat almenys 60.000 vides, segons l'ONU. La població civil pateix contínuament la pitjor part de la violència: d'acord amb les dades disponibles, desenes les persones que moren diàriament.


Segons l'ONU, es calcula que més de dos milions de persones més s'han vist desplaçades internament, mentre que més de 600.000 refugiats han fugit de Síria, la majoria als països veïns.


"Entre les tasques més urgents del nou govern que s'estableixi figurarà la de garantir que tota persona que necessiti ajuda humanitària d'emergència a Síria la rep sense demora", ha reivindicat Harrison.


Amnistia Internacional considera que correspon a la comunitat internacional alleujar la crisi humanitària a Síria, tant abans com després de tota possible transició.


Han de proporcionar-se amb urgència habitatge, aliments, aigua, sanejament i atenció de la salut, i la comunitat internacional ha d'ajudar a fer-ho. L'ONU i altres organismes internacionals estan demanant amb urgència aportacions econòmiques per ajudar als qui es troben dins de Síria i a els qui han fugit del país.


"Els països que acullen refugiats de Síria no han de retornar-los allí fins que la situació en matèria de seguretat i drets humans no hagi millorat prou com per permetre un retorn segur, digne i sostenible", ha manifestat Harrison.


Amnistia Internacional ha demanat a d'altres governs que expressin la seva solidaritat amb els països veïns de Síria que acullen actualment la majoria dels refugiats, i prenguin mesures significatives per compartir aquesta responsabilitat.


Així mateix, l'organització ha instat a les personalitats sirianes i internacionals que es reuneixen aquests dies per parlar del futur del país que es comprometin a combatre la discriminació i la violència, particularment les exercides contra les dones, si acaben arribant al poder.


"En els últims anys hem vist amb massa freqüència a governs de transició posar els drets de les dones al final de la seva agenda, i els qui ocupin els llocs d'autoritat a Síria després del conflicte han d'impedir que això ocorri", ha afirmat.


"Per trencar amb el llegat de més de 40 anys d'arrelats quadres de violacions dels drets humans caldrà valor, voluntat política i mesures efectives. Però, després de decennis de forta repressió i mesos de conflicte devastadors, la població siriana necessita i mereix un govern basat en el respecte dels drets humans i l'Estat de dret."