Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Senegal: Les autoritats han d'investigar els homicidis i la brutalitat policial contra manifestants

@ JOHN WESSELS / AFP via Getty Images

Agents de policia senegalesos van matar tres persones —entre les quals un noi de 16 anys— i van arrestar diversos centenars en una violenta operació repressiva contra manifestants a Saint Louis, Dakar i Ziguinchor els dies 9 i 10 de febrer, durant les protestes multitudinàries en contra de l'ajornament de les eleccions presidencials.

Els testimonis de familiars de víctimes, testimonis presencials i periodistes que cobrien les protestes reflecteixen l'escalada de la repressió i la brutalitat exercida contra els qui protestaven.

“Les autoritats senegaleses continuen mostrant un menyspreu absolut per la dissidència pacífica. És el seu deure investigar amb rapidesa, exhaustivitat, independència, imparcialitat, transparència i eficàcia l'ús de mitjans letals contra manifestants, inclosos els tres homicidis comesos durant el cap de setmana”, ha afirmat Samira Daoud, directora regional d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Occidental i Central.

“Les autoritats han de garantir que els presumptes autors responen dels seus actes en judicis justos i que les víctimes i els seus familiars tenen accés a la justícia i a un recurs efectiu.

A més, el Parlament ha de reformar la legislació senegalesa sobre l'ús d'armes de foc pels agents de policia, ja que està obsoleta i no reflecteix les obligacions de respectar, protegir, promoure i fer efectius els drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica contretes pel Senegal en virtut de les normes internacionals de drets humans.

Alhora, les autoritats han de posar en llibertat immediata i incondicional qualsevol persona detinguda únicament per l'exercici pacífic dels seus drets.”

Ús de mitjans letals

Des del 4 de febrer, la policia està duent a terme una alarmant campanya d'arrestos, amb batudes de manifestants i repressió brutal de les protestes.

Alpha Yoro Tounkara, de 22 anys i estudiant de Geografia en la Universitat Gaston Berger, va resultar mort a Saint Louis el 9 de febrer quan la policia va impedir que una marxa estudiantil accedís al centre de la ciutat des del campus universitari. Un estudiant que anava amb Yoro durant la marxa va comptar el següent a Amnistia Internacional:

“Vam decidir sortir al carrer però de seguida [els agents de policia] van començar a disparar gas lacrimogen i bales de goma per a dispersar-nos. Alpha va rebre l'impacte sota una axil·la i va caure a terra. El portem a l'hospital però van declarar la seva mort al poc temps.”

Una altra víctima de l'ús de mitjans letals per la policia va ser Modou Gueye, de 23 anys, venedor ambulant que residia a Guinaw-Rails i va ser impactat per una bala quan intentava recollir les seves mercaderies a Colobane. El seu germà, Dame Gueye, va explicar a Amnistia Internacional:

“Modou va ser colpejat en l'estómac per un home d'uniforme blau. Formaven un grup gran, i en l'única cosa que jo pensava era a treure Modou d'allà. Aconseguim portar-lo a l'hospital […] Van declarar la seva mort [l'endemà]”.

Amnistia Internacional té en el seu poder el certificat de defunció de Modou Gueye, on consta “traumatisme toracoabdominal per arma de foc amb trencament de fetge causant d'un xoc hemorràgic refractari” com a causa de la mort.

El 10 de febrer, Landing Camara, manifestant de 16 anys, va rebre un tret al cap realitzat per les forces de seguretat a Grand Dakar, regió de Ziguinchor. Moktar*, representant de la família de Landing Camara, va explicar a Amnistia Internacional:

“Érem tots a casa quan la policia va disparar gas lacrimogen. Les nostres cases es van omplir de fum i els nens van fugir a l'exterior, inclòs Landing. Però la policia estava disparant i els trets van aconseguir a Landing en el front i a un altre nen del nostre bloc en una cama. Aconseguim portar a Landing a l'hospital, però la ferida era greu, i el personal mèdic vacil·lava sobre el que fer. Va morir als 15 minuts d'ingressar en la unitat de vigilància intensiva. Hauria complert 17 anys al març”.

Atacs a la premsa

En un vídeo examinat per Amnistia Internacional es veu a agents de policia atacant brutalment manifestants pacífics i disparant gas lacrimogen contra periodistes durant les protestes.

Mor Amar, periodista de L’Enquête Daily i secretari general de la Convenció de Periodistes Joves Senegalesos, va ser una de les víctimes de la brutalitat policial el 9 de febrer. Així ho va explicar a Amnistia Internacional:

“Quan ni tan sols havien començat les protestes, van venir els agents de policia i ens van dir que marxéssim. Alguns portàvem armilla de premsa i altres no, però decidim canviar de lloc per a evitar problemes innecessaris. De sobte, un dels agents va disparar cap al nostre grup un pot de gas lacrimogen que no va explotar. Absa Hanne, una de les periodistes allà presents, va dir a la policia que no tenien per què disparar gas lacrimogen mentre ems movíem. Un dels agents va intentar apartar Absa del grup. Quan jo em vaig oposar van començar a pegar-me i vaig rebre cops a la mandíbula i al cap. Van aconseguir arrestar Absa i se la van emportar en el vehicle policial”.

Absa Hane, periodista de Seneweb, va explicar a Amnistia Internacional: “Dins del vehicle em van donar fortes bufetades i cops al cap i el coll. Encara que jo els vaig mostrar la meva acreditació de premsa i els vaig dir que tenia una malaltia crònica, van continuar fent-ho. Em vaig desmaiar i no vaig recuperar el coneixement fins més tard, ja a l'interior del nostre cotxe amb distintiu de premsa. Em van portar a l'hospital i vaig ser donada d'alta al voltant de les 10 de la nit”.

A part de Mor Amar i Absa Hane, la policia també va emprar força excessiva contra periodistes de Leral TV.

“Aquesta brutal repressió demostra fins a on estan disposades a arribar les autoritats per a reprimir els drets humans i la llibertat de premsa. Les autoritats del Senegal han d'investigar aquests atacs amb rapidesa, exhaustivitat, independència, imparcialitat, transparència i eficàcia, i portar davant la justícia a tots els presumptes responsables”, ha manifestat Seydi Gassama, director executiu d'Amnistia Internacional Senegal.

Informació complementària

El 3 de febrer, el president del Senegal, Macky Sall, va anunciar la suspensió de les eleccions presidencials. L'oposició política va rebutjar la suspensió i va convocar manifestacions.

La repressió de les protestes, els talls d'Internet i les amenaces als mitjans de comunicació són freqüents al Senegal des de març de 2021. Amnistia Internacional calcula que almenys 60 persones han mort en el context de les protestes. No s'ha processat ningú fins a la data.

El Senegal té l'obligació de respectar, protegir, promoure i fer efectius els drets humans de totes les persones, inclosos els drets a la llibertat d'expressió, d'informació i de reunió pacífica en virtut dels articles 9 i 11 de la Carta Africana de Drets Humans i dels Pobles i en virtut dels articles 19 i 21 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, en els quals el Senegal és Estat Part.