Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: nou atac amb multes asfixiants contra activistes, ONG i mitjans de comunicació independents

The New Times
Pàgina principal del digital rus The New Times, un dels mitjans independents multats per les autoritats russes. Foto: AIC
La proliferació de multes injustes, abusives i asfixiants imposades a mitjans de comunicació russos independents, ONG i persones defensores dels drets humans representa un nou atac contra les llibertats fonamentals a Rússia, segons Amnistia Internacional.

"Una vegada més, les autoritats russes actuen selectivament contra persones i organitzacions independents; aquesta vegada, la seva arma són les multes asfixiants. Valent-se d'una infinitat de lleis draconianes, les autoritats estan imposant multes abusives sense parar en el que sembla un atac coordinat per acabar de cop amb totes les organitzacions crítiques", ha afirmat Natalia Zviagina, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional a Rússia.

La víctima més recent d'aquests atacs selectius és la revista The New Times, un dels mitjans de comunicació crítics de més difusió a Rússia. El 26 d'octubre la publicació va ser condemnada al pagament d'una multa de 22.250.000 rubles (300.000 euros), que s'imposa a "directors, editors i organismes de radiodifusió per no facilitar la informació requerida sobre els fons rebuts". Es tracta de la multa més alta mai imposada fins ara a un mitjà de comunicació a Rússia.

El 2017, després de perdre anunciants per la seva reputació de "deslleial al règim", la revista es va veure obligada a suspendre l'edició en paper. Ara, davant d'aquesta nova multa tan elevada, The New Times es troba a punt de la fallida.

També el 26 d'octubre, la Fundació Andrey Rylkov, destacat grup rus que treballa per la reforma de les polítiques públiqus en matèria de drogues, va ser condemnada a pagar una multa de 800.000 rubles (11.000 euros) per distribuir "propaganda de substàncies estupefaents". L'article en qüestió va aparèixer en un butlletí que publica la Fundació sobre l'accés als serveis de salut per a les persones que consumeixen drogues.

"La mateixa arma econòmica que les autoritats utilitzen contra els seus detractors en els mitjans de comunicació s'empra simultàniament contra els qui expressen opinions discrepants sobre una diversitat d'afers polítics", ha afirmat Natalia Zviagina.

Només uns dies abans, Transparència Internacional Rússia va ser condemnada a pagar una multa inusualment elevada d'un milió de rubles (13.400 euros), després de perdre una causa per difamació presentada per un estret col·laborador de Vladimir Putin.

Alhora, els tribunals russos amb prou feines han protegit defensors i defensores dels drets humans dels atacs a la seva reputació per part de mitjans de comunicació de gran difusió controlats per l'Estat.

La mateixa arma econòmica que les autoritats utilitzen contra els seus detractors en els mitjans de comunicació s'empra contra els qui expressen opinions discrepants
Natalia Zviagina, Amnistia Internacional

Aquest mateix mes, Sergei Zykov -defensor dels drets humans d'Ekaterimburg (Urals)- i Aleksandr Kunilovsky -activista de l'oposició de Tyumen (nord de Sibèria)- van ser condemnats a pagar multes de 300.000 rubles (4.000 euros) i 290.000 rubles (3.900 euros), respectivament, per infringir la normativa russa que regula les reunions públiques, indegudament restrictiva.

"Demanem a les autoritats russes que aturin immediatament aquest atac implacable contra les organitzacions de la societat civil , i que deixin d'utilitzar una legislació repressiva per imposar penes abusives", ha manifestat Natalia Zviagina.

Informació complementària

The New Times, la Fundació Andrey Rylkov i Transparència Internacional Rússia vénen suportant una pressió creixent per part de les autoritats russes, principalment a causa del fet que les tres organitzacions reben fons estrangers.

L'article 13.15.1 del Codi de Faltes Administratives aplicat per sancionar The New Times es va aprovar el 2015 com a part d'una campanya contra els mitjans de comunicació independents, que s'han vist obligats a dependre del finançament estranger davant de la manca de fons nacionals accessibles.

La Fundació Andrey Rylkov va ser classificada com "agent estranger" pel Ministeri de Justícia el 2016. Des de llavors ha sofert una dràstica reducció pressupostària a causa de la impossibilitat de generar fons suficients de fonts russes.