Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: les autoritats arremeten contra el dret a protestar

Detenció d'un manifestant a Moscou © Alexander Baroshin

El dret a protestar està en perill de desaparèixer a Rússia a mesura que la repressió dels detractors del govern i les veus dissidents s'intensifica des de fa uns mesos, afirma Amnistia Internacional en un nou informe publicat avui.


A l'informe"A right, not a crime: Violations of the right to freedom of assembly in Russia" s'analitzen els canvis legislatius i de polítiques que s'han dut a terme des que, ja fa dos anys, el president Vladimir Putin prengués possessió del seu càrrec per un tercer mandat. L'informe es publica en un moment en què el Parlament rus està aprovant lleis que criminalitzen les organitzacions que infringeixin reiteradament la summament restrictiva regulació de les reunions públiques.
 
"La intransigent resposta donada a la successió de manifestacions que han tingut lloc a Moscou al febrer i març d'aquest any mostra com de difícil i perillós resulta organitzar protestes i participar-hi - ha assenyalat Denis Krivosheev, director del Programa d'Amnistia Internacional per a Europa i l'Àsia Central-. El dret a la llibertat de reunió està limitat a Rússia des de fa molt temps, però ara corre perill de desaparèixer per complet." 

La draconiana legislació que tan rigorosament s'està aplicant suposa el següent:

  • Totes les concentracions públiques han d'autoritzar-se amb antelació, excepte si se celebren en zones remotes designades per a això. Les infraccions se sancionen amb fortes multes a organitzadors i participants. Les persones acusades d'oferir resistència a la policia poden quedar detingudes fins a 15 dies.

  • Les reunions organitzades per persones amb opinions crítiques, dissidents o minoritàries no s'autoritzen gairebé mai en els llocs sol·licitats.

  • Només poden realitzar-se si s'autoritzenó piquets individuals, i fins i tot en aquests casos es vénen posant arbitràriament obstacles en els últims mesos.

  • Les reunions espontànies són considerades automàticament il·legals i, en general, dissoltes. Els qui hi participin, encara que siguin pacífiques, s'exposen a ser detinguts de manera arbitrària, amb el risc que els multin o els tinguin reclosos breument

En l'informe es documenta la prohibició de les protestes, la dispersió violenta i detenció arbitrària dels manifestants i la inacció dels tribunals per fer respectar el dret a la llibertat de reunió.
 
Després del cessament temporal de les activitats de protesta arran de la repressió de la protesta de la plaça de Bolotnaya al maig de 2012, Amnistia Internacional va documentar 10 actes de protesta organitzats a Moscou al febrer i març d'aquest any; d'aquests, almenys set van ser dissolts per la policia, que va detenir més d'un miler de manifestants pacífics. Es va condemnar a pagar quantioses multes a centenars d'aquests manifestants i a diversos dies de privació de llibertat a més d'una desena en judicis injustos.
 
També s'estan utilitzant noves lleis aprovades el 2012 per dissoldre les reunions espontànies i impedir les protestes contra el govern en zones concorregudes.
 
En diverses ocasions s'ha permès a contramanifestantes intimidar, i fins i tot agredir físicament, els participants en les protestes abans de dissoldre-les. Així mateix, els funcionaris encarregats de fer complir la llei fan amb freqüència us indegut de la força amb gairebé total impunitat.
 
Durant 2013 i a principis de 2014 es va negar l'autorització a totes les accions públiques que activistes d'Amnistia Internacional van voler realitzar en zones concorregudes de Moscou. Els llocs alternatius proposats per les autoritats eren remots i desolats parcs.

En canvi, les manifestacions en favor del govern es permeten celebrar sovint en llocs que se'ls neguen a les veus dissidents, i fins i tot en zones oficialment prohibides.

Un grup independent va realitzar un estudi del trànsit de persones en els diferents llocs. En els sol·licitats per Amnistia Internacional i altres grups hi havia una mitjana d'entre 788 i 5.374 vianants per hora. En canvi, en els llocs alternatius proposats per les autoritats el nombre de transeünts no superava els 34.
 
Els tribunals russos han donat reiterades mostres de no protegir el dret a la llibertat de reunió. Són explicats els casos en què han declarat il·legal la decisió de prohibir una protesta, i mai ho han fet a temps per poder celebrar-la.

A causa de la reducció de les garanties de procediment en les demandes civils i a la renúncia de molts jutges que les coneixen a sotmetre degudament a examen les afirmacions de la policia, si és que arriben si més no a comprovar-les, s'han imposat multes a centenars de persones i s'ha privat de llibertat a diverses en judicis sense garanties.  

"És cada vegada més evident que les autoritats russes estan obstinades a tenir complet control de l'ús de l'espai públic i de les opinions que puguin comunicar-se o expressar-se en ell, i que els tribunals russos no poden o no estan disposats a oposar-s'hi", ha afirmat Denis Krivosheev.
 
"Amb les protestes prohibides, les ONG crítiques s'estan veient obligades a tancar, els mitjans de comunicació independents es veuen emmordassats i la dissidència està cada vegada més confinada a la privadesa de les cases particulars. És un situació preocupant, que recorda ominosament el no tan llunyà passat de Rússia."