Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Rússia: l'empresonament del defensor de drets humans txetxè Oyub Titiev deixa la justícia a l'estacada

Oyub Titiev. Foto: © Amnistia Internacional

Arran de la decisió d'avui del Tribunal Municipal de Shali, a Txetxènia que condemna el defensor de drets humans i pres de consciència Oyub Titiev a quatre anys en una colònia penitenciària, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i l'Àsia Central, ha declarat:

"La condemna a quatre anys de presó imposada a Oyub Titiev és una burla als drets humans, a la raó i a la justícia. En declarar-lo culpable malgrat que totes les proves assenyalaven el contrari, el tribunal ha posat de manifest els greus defectes del sistema de justícia rus. Ha demostrat que ser poc més que un mer instrument en mans de les autoritats regionals, que l'han utilitzat per emmordassar un dels pocs defensors dels drets humans que seguien treballant a Txetxènia".

"Quan va començar aquesta farsa de judici, la comunitat de drets humans va demanar a les autoritats russes que traslladessin les actuacions fora de Txetxènia, assenyalant que el tribunal estaria subjecte a les pressions de les autoritats regionals i no podria jutjar imparcialment Oyub Titiev ni prendre una decisió independent. Les autoritats russes no ho van fer, demostrant ser còmplices en aquesta flagrant injustícia i en la violació dels drets humans d'Oyub Titiev".

"Demanem a les autoritats russes que alliberin Oyub Titiev de forma immediata i incondicional ja que és pres de consciència, empresonat únicament per la seva defensa dels drets humans a Txetxènia".

Informació complementària

El 18 de març, el tribunal municipal de Shali va condemnar Oyub Titiev, director de la seu del Centre de Drets Humans Memorial a Txetxènia, a quatre anys de reclusió en una colònia penitenciària. Oyub va ser declarat culpable de "possessió de drogues" (article 228.2 del Codi Penal rus). Amb anterioritat al pronunciament de la sentència, va romandre un any i dos mesos en presó preventiva.