Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: L’activista empresonat Andrei Pivovarov porta un mes sotmès a desaparició forçada

© KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP via Getty Images.

En resposta a la desaparició forçada continuada de l'activista de l’oposició Andrei Pivovarov, privat de llibertat a Rússia per càrrecs de motivació política i de qui se'n desconeix el parador des del 18 de gener, quan era traslladat a una colònia penitenciària, Natalia Zviagina, directora d'Amnistia Internacional Rússia, ha declarat:

“Andrei Pivovarov no només està complint una condemna injusta per càrrecs de motivació política per un ‘delicte’ que no existeix en el dret internacional, sinó que les autoritats l'estan sotmetent a desaparició forçada —un delicte de dret internacional— en no revelar-ne la localització.

El terrible sistema de Rússia de transport de persones preses recorda a les pràctiques dels gulags, com va documentar el 2017 Amnistia Internacional. No hi ha hagut cap millora en els anys transcorreguts des de llavors; són setmanes de transport de persones empresonades a llocs desconeguts, la qual cosa constitueix desaparició forçada. Aquest continua sent un tret característic del sistema penitenciari rus, que infligeix un càstig inhumà addicional a les persones recluses, com també sofriment als seus familiars.

Les autoritats russes han de revelar sense dilació el parador d'Andrei Pivovarov i posar-lo en llibertat de manera immediata i incondicional. Alhora, el sistema de transport de persones empresonades ha de reformar-se íntegrament perquè s'ajusti a les normes internacionals de drets humans.”

Informació complementària

El juliol de 2022, Andrei Pivovarov, activista de l’oposició, defensor dels drets humans i exdirigent del moviment Otkrytaya Rossiya (Rússia Oberta), actualment desmantellat, va ser condemnat a quatre anys de privació de llibertat en una colònia penitenciària. En aplicació d'una llei que vulnera clarament el dret d'associació, va ser declarat culpable de dirigir una “organització indesitjable”. Després de perdre el recurs d'apel·lació el novembre, es va aplicar la sentència.

El 30 de desembre de 2022, a Andrei Pivovarov el van treure del centre de detenció preventiva de Krasnodar, a Rússia meridional, per a traslladar-lo a una colònia penitenciària i que complís la seva condemna. Durant les següents tres setmanes, el van traslladar a la ciutat de Vorónej, a uns 800 quilòmetres, i després a Iaroslavl, una ciutat de Rússia central uns altres 800 quilòmetres més lluny, i el 18 de gener va arribar Sant Petersburg, la seva ciutat natal. Segons l'última carta que Andrei Pivovarov va enviar aquell mateix dia a la seva parella, estaven a punt de traslladar-lo a una colònia penitenciària a Carèlia, al nord de Rússia.

Es comet desaparició forçada quan a una persona se la priva de llibertat, legal o il·legalment, i després les autoritats es neguen a reconèixer aquesta privació de llibertat o oculten la localització de la persona desapareguda.