Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Rússia: el bloqueig arbitrari de l'agència de notícies Fergana, un atac a la llibertat de premsa

En reacció a la noticia que el lloc web de l'agència de notícies russa Fergana va ser bloquejat pel regulador de mitjans de comunicació de Rússia, Roskomnadzor, dimarts per la nit, Natalia Zviaagina, directora d'Amnistia Internacional per Rússia, va declarar:

"El bloqueig del lloc web de l'agència de notícies Fergana és un altre arbitrari atac més a la llibertat d'expressió a Rússia. Les autoritats russes van modificar la llei al 2012 per permetre el bloqueig arbitrari de mitjans de comunicació on-line. En aquest cas, han anat molt més enllà de les seves pròpies normes il·legítimes i han bloquejat Fergana sense donar cap explicació."

"Pot ser les autoritats creien que podien silenciar Fergana sense que ningú se n'adonés, però s'equivoquen. Els mitjans de comunicació com Fergana són escassos a Rússia però, per la irritació de les autoritats, té una audiència fidel tant a Rússia com a fora d'aquesta. S'ha d'anular d'immediat la covard decisió de bloquejar Fergana."

Informació complementària

Segons la llei federal "Sobre Informació", Roskomnadzor té poder per bloquejar l'accés a pàgines web d'Internet, però aquesta mateixa llei disposa que el procediment de bloqueig ha d'anar precedit d'un avís a un proveïdor, i al propietari de lloc web se li ha d'oferir prou temps per solucionar la presumpta infracció. Només es pot bloquejar un lloc web quan el proveïdor o el propietari es neguen a eliminar-lo o restringir l'accés al contingut identificat com il·legal, o no cometen cap acció per eliminar-lo o restringir-lo.

La junta editorial de Fergana no ha rebut cap avís, i assegura que no ha rebut cap indicació de que la informació publicada a la pàgina web ha portat a les autoritats a considerar que es trenqui la llei.

Roskomnadzor va afegir la pàgina web de l'agència de notícies Fergana, Fergana.agency, al registre de llocs web bloquejats a l'última hora de la tarda de l'1 d'octubre. Els proveïdors d'internet van començar a limitar l'accés d'immediat, de manera que el matí del 2 d'octubre ja era inaccessible a Rússia.

L'agència de notícies Fergana va ser creada al 1998 i és una de les principals fonts d'informació independents que parlen sobre els fets que passen a l'Àsia central. Encara que ja estat bloquejada repetidament a cinc dels Estats d'Àsia central en el passat, en l'actualitat es pot accedir lliurement a tota la regió menys al Turkmenistan.