Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Rússia: cal que les autoritats alliberin Dennis Christensen, testimoni de Jehovà i pres de consciència danès

Un rètol a l'exterior del centre administratiu rus dels testimonis de Jehová amb seu a la ciutat de Solnechnoye // Photo by Alexander Demianchuk\TASS via Getty Images

Les autoritats han d'alliberar immediatament i sense condicions el ciutadà danès i testimoni de Jehovà, Dennis Christensen, qui s'enfronta a judici només per exercir els seus drets humans, inclòs el dret a la llibertat de religió; així ho ha manifestat Amnistia Internacional amb antelació al pronunciament de la sentència de la seva causa pel tribunal de districte de Zheleznodorozhny, a Oryol, previst pel 6 de febrer.

El Tribunal Suprem rus va resoldre a l'abril de 2017 que tots els grups de Testimonis de Jehová havien de ser clausurats i no se'ls podia permetre continuar funcionant. Un mes més tard va ser detingut Dennis Christensen, convertint-se en el primer testimoni de Jehová detingut després de la prohibició, des de llavors, diversos feligresos més han estat igualment detinguts.

“Dennis Christensen ha estat detingut i processat per les autoritats només per practicar la seva religió com a testimoni de Jehová. El seu cas és representatiu de les greus violacions de drets humans —inclosos els drets a la llibertat d'expressió, de reunió pacífica i de religió— comeses al país. Les autoritats russes han de posar fi a la persecució d'uns 175.000 testimonis de Jehová que simplement exerceixen de manera pacífica el seu dret a la llibertat de religió”, ha dit Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central.

“Les autoritats russes han de respectar, protegir, promoure i realitzar el dret a la llibertat de culte, proclamat a la Constitució del país i en els tractats de drets humans dels quals Rússia és Estat Part. La intimidació i la fustigació de testimonis de Jehová ha d'acabar.”
Dennis Christensen està acusat d'organitzar activitats relacionades amb una “organització extremista”. Si és declarat culpable, podria ser condemnat fins a 10 anys de presó.

Amnistia Internacional considera que Dennis Christensen i tots els altres testimonis de Jehová privats de la seva llibertat únicament en relació amb l'exercici pacífic del seu dret a la llibertat de religió són presos de consciència. Han de quedar en llibertat de forma immediata i incondicional, i tots els càrrecs en contra seva han de ser retirats.

Així mateix, Amnistia Internacional demana a les autoritats russes que reformin la legislació contra l'extremisme, i la pràctica corresponent, a fi de garantir que no torna a utilitzar-se arbitràriament per a enjudiciar a detractors del govern i altres formes de dissidència.

Informació complementària
Des de 2009, els testimonis de Jehová sofreixen fustigació i persecució a Rússia en virtut de la legislació “antiextremisme” del país. A l'abril de 2017, el Tribunal Suprem rus va dictar el tancament de l'organització Testimonis de Jehová a Rússia, la fi de les seves activitats i la confiscació de les seves propietats. El Tribunal va fer al·lusió a decisions anteriors, inclosa la de la Fiscalia General, que havia conclòs que els capítols locals dels Testimonis de Jehová havien infringit la legislació antiextremisme i, per tant, equiparava als Testimonis de Jehová amb una organització extremista.

Dennis Christensen, ciutadà danès i testimoni de Jehová que resideix a Rússia des de 1999, va ser detingut després d'una operació policial de registre a la seva congregació de Oryol el 25 de maig de 2017, va ser acusat de “organitzar les activitats d'una organització extremista”. El 23 de gener de 2019, la fiscalia va demanar al jutge una condemna de sis anys i mig a una colònia penitenciària per a Dennis Christensen.

Segons els mitjans de comunicació, 50 testimonis de Jehová més han estat acusats en aplicació de la legislació “antiextremisme” des que Dennis Christensen va ser detingut. Desenes de testimonis de Jehová estan detinguts o sota arrest domiciliari, entre ells un altre ciutadà estranger, Andrzej Oniszczuk, de Polònia, detingut juntament amb quatre homes més a Kirov (Rússia central) a l'octubre de 2018.