Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Rússia: autoritats txetxenes reprenen repressió homòfoba

Amnistia Internacional ha rebut informació creïble que les autoritats de Txetxènia, república situada al sud de Rússia, han desencadenat una nova onada d'atacs contra persones considerades gais o lesbianes. Els informes indiquen que, des de desembre de 2018, almenys dues persones han mort per tortures.

La Xarxa LGBT de Rússia ha verificat els informes que les autoritats txetxenes tenen a unes 40 persones detingudes en un edifici oficial de la ciutat d'Argun, on les han sotmès a tortura i altres maltractaments. Segons fonts confidencials, les autoritats han destruït els passaports d'algunes de les víctimes per impedir-los sortir del país.

"Moltes persones LGBTI de Rússia segueixen traumatitzades per la purga de 2017 en què desenes d'homes gais de Txetxènia van ser segrestats i torturats i altres van morir. La notícia que les autoritats han reprès les mesures repressives és absolutament esgarrifosa", va dir Casa Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central.

"Estem horroritzats pels informes que almenys dues persones han mort a causa de les lesions infligides a tortures. Hi ha vides en perill, de manera que cal amb urgència una resposta internacional per protegir les persones gais i lesbianes a Txetxènia".

El 21 de desembre de 2018, l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa va publicar un informe sobre les mesures repressives de 2017, en què va documentar la negativa de Rússia a cooperar o respondre a les peticions d'investigació. Fins ara no hi ha hagut cap investigació oficial veritable i ni una sola persona ha rendit comptes de les atrocitats comeses.

"El fet que encara no s'hagi fet justícia pels atacs de 2017 demostra que les persones gais i lesbianes a Txetxènia no poden comptar amb què les autoritats russes les protegeixin. L'absència d'una investigació oficial ha animat les autoritats txetxenes a llançar una nova onada de persecució, sabent que el govern rus donarà suport als seus refutaments i al seu obscurantisme", va afirmar Casa Struthers.

"Demanem a la comunitat internacional que actuï immediatament per protegir les persones gais i lesbianes a Txetxènia i que augmenti la pressió sobre les autoritats russes perquè investiguin degudament aquests horribles crims".

La Xarxa LGBT de Rússia va rebre els primers informes sobre nous segrestos de persones gais i lesbianes a Txetxènia i la seva detenció secreta a Argun el 28 de desembre de 2018 i ha pogut verificar la dada ara. L'organització, que ha ajudat desenes de persones gais i lesbianes a fugir de Txetxènia en els últims dos anys, calcula que actualment hi ha unes 40 persones detingudes.