Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Paul Rusesabagina, conegut com el director de "Hotel Ruanda", ha de tenir un judici just

Mentre la Fiscalia Nacional de Ruanda examina l'expedient de Paul Rusesabagina, opositor polític més conegut internacionalment com el director d'un hotel de Kigali on més de 1.200 persones van buscar refugi durant el genocidi, Amnistia Internacional demana a les autoritats ruandeses que garanteixin el seu dret a un judici just.

L'Oficina d'Investigació de Ruanda va dur a terme indagacions sobre Rusesabagina per denúncies que incloïen terrorisme, incendi provocat i assassinat presumptament comesos en el districte de Nyaruguru al juny de 2018 i en el districte de Nyamagabe al desembre de 2018. L'Oficina va lliurar l'expedient del cas a la Fiscalia el 9 de setembre de 2020.

"La manca falta de transparència en la detenció de Paul Rusesabagina i els informes que se li ha negat l'accés a l'advocat contractat per la seva família són senyals d'alarma que no es poden ignorar mentre les autoritats es preparen per al seu judici", ha manifestat Deprose Muchena, director d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental i Austral.

"Les autoritats han de dir la veritat sobre les circumstàncies de la seva detenció, i què va passar exactament entre dijous 27 d'agost (quan va parlar amb la seva família després d'arribar a Dubai) i dilluns 31 d'agost (quan se li va exhibir davant els mitjans de comunicació a Kigali). Suposant que durant aquest temps va estar detingut i que les autoritats ruandeses van ocultar informació sobre el seu parador, el seu és un cas de desaparició forçada".

"Paul Rusesabagina ha de comparèixer sense demora davant un jutge perquè se supervisi la legalitat de la seva detenció i s'impedeixin noves violacions dels seus drets".

Fins al moment, les autoritats ruandeses s'han negat a explicar les circumstàncies del trasllat de Rusesabagina a Ruanda. Els mitjans de comunicació han citat una autoritat d'Unió dels Emirats Àrabs que deia que Rusesabagina havia sortit de Dubai legalment en un avió privat, i negava que el seu govern estigués implicat de manera algun en la seva detenció.

El president Paul Kagame, mentre negava que Paul Rusesabagina hagués estat segrestat, va suggerir a la televisió nacional el diumenge 6 de setembre que Rusesabagina, ciutadà belga i resident als Estats Units, havia estat enganyat d'alguna manera perquè tornés al país, i va dir: "Va arribar aquí basant-se en el que creia i en el que volia fer. És com quan fas una trucada telefònica per posar-te en contacte amb algú i et trobes amb què has marcat un nombre equivocat. Això és el que va succeir. No va haver-hi segrest. Va ser una operació impecable".

Advocat defensor

Segons els informes, Paul Rusesabagina ha triat un advocat defensor d'una llista proporcionada pel Col·legi d'Advocats de Rwanda. La seva família també ha designat a un equip legal que inclou un altre advocat ruandès -a qui se li ha negat l'accés a Rusesabagina- i cinc advocats més en altres països.

"Rusesabagina té dret a comptar amb assistència lletrada de la seva elecció. Ha de permetre-se-li que es reuneixi en privat amb l'advocat designat per la seva família perquè pugui prendre una decisió informada sobre l'equip que el defensa", ha manifestat Deprose Muchena.

Encara que Rusesabagina ha dit a un periodista que ha tingut accés a ell -en una decisió poc habitual de l'Oficina d'Investigació de Rwanda, i abans que Rusesabagina tingués contacte amb assistència lletrada, autoritats consulars o la seva família- que l'han tractat bé i que li han permès accedir a metges i a la seva medicació, mentre estigui sota custòdia no està en situació de parlar amb llibertat.

El 2017, el Subcomité de les Nacions Unides per a la Prevenció de la Tortura va suspendre una visita a Ruanda perquè li impedien mantenir entrevistes privades i confidencials amb algunes persones detingudes, i pel risc de represàlies que corrien les persones amb qui parlés.

A Paul Rusesabagina li van permetre telefonar a la seva família el 8 de setembre, però els seus familiars van explicar a Amnistia que no va poder parlar lliurement.

Amnistia ha documentat nombroses violacions del dret a un judici just en casos anteriors que implicaven opositors polítics i persones que criticaven el govern.

Informació complementària

Paul Rusesabagina, que es va guanyar el reconeixement internacional després de l'estrena de la pel·lícula "Hotel Ruanda" el 2004, porta molts anys participant en política d'oposició en la diàspora i s'ha mostrat molt crític amb l'historial del govern del Front Patriòtic Ruandès.

El 2006 va fundar el partit polític PDR-Ihumure. En l'actualitat és president del Moviment Ruandès pel Canvi Democràtic (MRCD), una coalició de grups d'oposició entre els quals es troba PDR-Ihumure, i el braç armat de la qual, les Forces d'Alliberament Nacional (FLN), es van atribuir la responsabilitat d'una sèrie d'atacs armats a Ruanda el 2018. Rusesabagina ha manifestat públicament el seu suport sense reserves a l'FLN.

Callixte Nsabimana, exportaveu del FLN, va ser detingut el 2019 i actualment està sent jutjat per càrrecs entre els quals es trobava la formació d'un grup il·legal de milícia, participació en activitats terroristes, homicidi, segrest, i negació i qüestionament del genocidi.