Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

República Centreafricana: cal un desplegament de forces de manteniment de la pau de la UE per sufocar la nova violència

Les àrees de Bangui, la capital, es troben sota el control dels anti-balaka, els quals estan atacant a la població civil i les forces de la MISCA © PACOME PABAMDJI/AFP/Getty Images

Davant l'inquietant ressorgiment de la violència, la Unió Europea (UE) ha de posar immediatament en pràctica els seus plans de desplegar tropes de manteniment de la pau per protegir a la població civil de la República Centreafricana. Així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional.


Algunes zones de Bangui, la capital, estan sota un control cada vegada major de les milícies anti-balaka, que en els últims dies han llançat repetits atacs contra civils i contra la MISCA (les tropes de manteniment de la pau encapçalades per la Unió Africana).

"Aquest esclat de violència resulta summament preocupant, donat l'entorn de neteja ètnica, crims de guerra i crims contra la humanitat que s'estan vivint a la República Centreafricana des del desembre passat", ha manifestat Christian Mukosa, investigador d'Amnistia Internacional sobre Àfrica Central.

Des del 22 de març de 2014, la Creu Roja ha registrat la mort d'almenys 15 civils a Bangui, i l'ONG Metges sense Fronteres ha tractat a gairebé 40 persones per ferides potencialment mortals sofertes durant atacs. Un soldat de manteniment de la pau de la MISCA va morir en la localitat de Boali, a 80 km de la capital, i diversos més han resultat ferits en diversos atacs llançats per les milícies anti-balaka contra personal de la MISCA i contra béns materials a la capital des del 23 de març.

Els nous atacs, cada vegada més agosarats, han tingut lloc malgrat la investidura d'un govern de transició al gener de 2014 i malgrat la presència de 6.000 soldats de la MISCA i 2.000 soldats francesos.

En una visita recent al país, l'alta comissionada de les Nacions Unides per als drets humans, Navi Pillay, va descriure una situació atroç. Entre els abusos que va denunciar es trobava la decapitació de nens.

Des de l'escalada de violència al desembre de 2013, experts d'Amnistia Internacional han realitzat tres viatges diferents al país d'almenys dues setmanes cadascun, i han visitat també els camps de refugiats del veí Txad.

Les execucions extrajudicials, la tortura, els saquejos i altres atrocitats contra la població civil són pràctica quotidiana. L'organització va ser la primera a documentar al gener la neteja ètnica de la població musulmana del país; des de llavors, milers de persones han fugit als països veïns, on s'enfronten a una altra catàstrofe humanitària a causa de les pèssimes condicions de vida.

El secretari general de l'ONU ha proposat enviar a la República Centreafricana una força de manteniment de la pau de l'ONU composta per 12.000 efectius, però no podrà desplegar-se fins a setembre de 2014.

Com a mesura provisional, el 10 de febrer de 2014 la UE va prometre el ràpid desplegament de fins a 1.000 soldats en la República Centreafricana, així com subministraments i equip per ajudar a les forces internacionals que estan ja sobre el terreny. Però aquestes tropes no s'han materialitzat, malgrat les repetides peticions d'autoritats d'alt nivell, entre elles l'alta representant de la UE per a afers exteriors, la baronessa Catherine Ashton.

Després dels recents atacs, la MISCA va emetre una declaració en la qual denominava a les milícies anti-balaka com "terroristes i combatents enemics" i deia que "han de ser tractades d'acord amb això". El 25 de març, segons s'ha informat, les tropes de la MISCA van matar a 12 combatents anti-balaka en la localitat de Boali, en uns enfrontaments en els quals va morir un soldat de manteniment de la pau.

"La situació està prenent un gir summament preocupant. Els grups armats com les milícies anti-balaka han de cessar immediatament tots els atacs contra civils i soldats de manteniment de la pau", ha manifestat Christian Mukosa.