Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Regne Unit: decisió de no empresonar 'els 15 de Stansted', un alleujament, però insuficient

'Els 15 de Stansted'. Foto: © Kristian Buus

Amnistia Internacional ha expressat el seu alleujament pel fet que els coneguts com a 15 de Stansted no hauran d'entrar a presó, tot i així, ha reiterat la seva condemna per la decisió d'acusar aquests manifestants en virtut de la legislació relacionada amb el terrorisme i per l'impacte que el seu cas podria tenir sobre el dret de manifestació al Regne Unit.

Els 15 de Stansted van ser jutjats en relació amb el seu intent d'impedir la deportació d'un grup de persones a l'aeroport de Stansted el 2017. Aquests 15 defensors i defensores dels drets humans van realitzar una acció directa no violenta per impedir la deportació de 60 persones en un vol xàrter amb destí a Ghana i Nigèria.

Les seves accions —que no van ferir a ningú en cap moment— van impedir que el vol s'enlairés. De les 60 persones que anaven a ser deportades, almenys a dues se'ls ha concedit des de llavors permís per a quedar-se al Regne Unit, mentre que altres prossegueixen amb les seves sol·licituds.

En principi, els 15 de Stansted van ser acusats de violació de la propietat amb agreujants, però quatre mesos després, el càrrec es va canviar per “amenaçar la seguretat a aeròdroms”, un càrrec greu relacionat amb el terrorisme que es castiga amb una pena màxima de cadena perpètua.

Abans del judici, que va començar al Tribunal de la Corona de Chelmsford l'any passat, Amnistia va escriure al director de la Fiscalia General de la Corona i al fiscal general per a demanar que es retirés el càrrec de “amenaçar la seguretat en aeròdroms”, i va expressar la seva preocupació per considerar que era excessiu i que fins i tot podia haver estat presentat per a dissuadir altres activistes d'emprendre accions directes no violentes en defensa dels drets humans. Amnistia va assistir tots els dies als procediments judicials.

Kate Allen, directora d'Amnistia Internacional Regne Unit, ha declarat:

“La decisió de no empresonar aquests valents defensors i defensores dels drets humans és un alleujament, però insuficient. Per a començar, mai no haurien d'haver-se enfrontat a aquest gravíssim càrrec relacionat amb el terrorisme”.

“Segueixen sent declarats culpables d'un delicte que senzillament no encaixa en les seves accions, i aquest judici podria tenir un perillós efecte dissuasiu sobre les protestes pacífiques a aquest país”.

“Confiem que el tribunal d'apel·lació posi ràpidament fi al suplici angoixant que han suportat els 15 de Stansted durant gairebé dos anys.”

El cas dels 15 de Stansted segueix una tendència existent a tot Europa de gent que actua a favor de les persones migrants i refugiades i que, pels seus actes de solidaritat, han sofert assetjament, intimidació i criminalització.

Gairebé 12.000 simpatitzants d'Amnistia han enviat missatges de solidaritat als 15 de Stansted.

La defensa dels 15 de Stansted ha presentat una apel·lació contra la declaració de culpabilitat, que s'examinarà durant els pròxims mesos.