Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Refugiats somalis necessiten protecció, no abusos

Refugiats somalis esperen per aconseguir aigua, Dadaab, Kenya. © ACNUR/I. Hockstein
Londres.- Les violacions dels drets humans dels refugiats i sol·licitants d'asil somalis a Kenya estan posant en risc milers de vides, afirma Amnistia Internacional en un informe que ha publicat avui.

From life without peace to peace without life descriu com milers de persones que fugen de la violència a Somàlia no poden trobar refugi, protecció i solucions duradores a Kenya, a causa del tancament de la frontera entre els dos països fa gairebé quatre anys per raons de seguretat.

"Els combats continus i els terribles abusos a Somàlia representen una veritable amenaça per a la vida de desenes de milers d'infants, dones i homes. Cap somali ha de ser retornat al sud i centre de Somàlia" va dir Michelle Kagari, directora adjunta del Programa d'Amnistia Internacional per a Àfrica.

El mes passat, les autoritats kenianes van ordenar tornar a Somàlia a prop de 8.000 refugiats somalis que havien creuat la frontera keniana des de la localitat somali de Belet Hawo fugint dels intensos combats que ocorrien aquí. A més, la policia keniana va obligar després a unes 3.000 persones a internar-se més en territori somali, on segueixen estant en risc de sofrir abusos greus contra els drets humans.
 
"Molts somalis no tenen una altra opció que creuar la frontera amb Kenya. No obstant això, el tancament del centre de control prop de la frontera per part de Kenya significa que cap somali és registrat immediatament i que ningú és sotmès a una preselecció. Inevitablement, això no ajuda en gens als assumptes de seguretat nacional de Kenya."

Després d'una ona de violència al desembre de 2006, Kenya va tancar la seva frontera de 682 quilòmetres amb Somàlia, afirmant que els combatents amb presumptes vincles amb Al-Qaeda podrien entrar a Kenya i posar en perill la seguretat nacional.

No obstant això, a causa de la falta de seguretat a la frontera, els somalis han seguit fugint i buscant refugi a Kenya. Les autoritats kenianes han fet ulls grossos amb el flux continu de sol·licitants d'asil somalis a través de la frontera, posant en dubte l'impacte, si és que hi ha hagut algun, que ha tingut el tancament pel que fa a la seguretat.

En una reunió amb Amnistia Internacional al març de 2010, el ministre d'Estat per a Assumptes d'Immigració de Kenya va admetre que "el tancament de la frontera no ajuda. Seria millor sotmetre'ls [als sol·licitants d'asil somalis] a un procés de preselecció perquè sapiguem qui són."

En el seu informe, Amnistia Internacional descriu com les forces de seguretat kenianes han retornat a Somàlia a sol·licitants d'asil i refugiats des que la frontera va ser tancada; els han exigit suborns i els han arrestat i detingut de forma arbitrària. Regularment, els somalis són assetjats per la policia keniana a les zones frontereres, en els camps de refugiats de Dadaab en el nordest de Kenya i en àrees urbanes, incloent Nairobi.

Una dona somali de 55 anys d'edat va dir a Amnistia Internacional al març de 2010:
"Fa set dies vaig arribar a Dadaab per Dobley. Em van capturar després de Dobley i vaig passar sis dies a la presó en Garissa. Vaig arribar amb cotxe amb altres 25 somalis. Ens van empresonar a tots... Anaven amb mi quatre nens: una nena d'11 i tres nens de vuit, nou i tres anys d'edat. La policia keniana va dir: 'Vas arribar il·legalment pel camí equivocat'. Vaig haver de pagar 5.000 xílings kenians. Els meus familiars van haver d'enviar els diners."

Els tres camps de Dadaab estan superpoblats. Originalment construïts per albergar a 90.000 refugiats, ara allotgen a més de 280.000. Això ha exercit grans pressions sobre l'accés dels refugiats a l'allotjament, aigua, higiene, salut i educació. El govern kenyà ha estat lent a l'hora d'assignar més terrenys per albergar a la població cada vegada major de refugiats.

Els refugiats en els camps de Dadaab van dir a Amnistia Internacional que els camps eren cada vegada més insegurs i que els membres i simpatitzants d'Al Shabab, un grup islamista armat a Somàlia, estaven presents en els camps o els recorrien i de vegades reclutaven refugiats per combatre a Somàlia. S'ha informat també que les forces de seguretat kenianes van reclutar refugiats somalis per a entrenament militar a la fi de 2009.

"La situació en els camps de Dadaab és crítica" va dir Michelle Kagari. "Els refugiats somalis es troben atrapats entre una zona de guerra i el que molts descriuen com una presó oberta, ja que Kenya no els permet sortir dels camps sense un permís especial. Els refugiats que han aconseguit arribar a les ciutats kenianes viuen en condicions precàries i segueixen sent vulnerables als abusos de la policia."

"Kenya carrega desigualment amb la responsabilitat dels fluxos massius de refugiats de Somàlia i necessita més suport de la comunitat internacional, incloent els països de la UE, per proporcionar solucions duradores a aquestes persones."

Amnistia Internacional està demanant al govern kenyà que garanteixi que els somalis que fugen dels abusos greus contra els drets humans i la violència indiscriminada rebin refugi i protecció adequada en territori kenyà.

Demana també a la comunitat internacional i els socis donants de Kenya que comparteixin la responsabilitat de la crisi dels refugiats de Somàlia i ampliïn els programes de reallotjament i recolzin els projectes d'integració local amb la finalitat de millorar la vida dels refugiats a Kenya.

Notes per a periodistes

    * Els ciutadans somalis a Kenya generalment són reconeguts com a refugiats primera facie per l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR). Es considera que les persones que fugen del sud i centre de Somàlia necessiten protecció internacional.
    * Kenya alberga el nombre més gran de refugiats somalis a la regió. Segons l'ACNUR, al setembre de 2010 hi havia 338.151 refugiats reconeguts al país. No obstant això, el nombre total de ciutadans somalis que viuen a Kenya és probablement molt més alt, ja que molts no han estat reconeguts com a tals.
    * D'acord amb l'ACNUR, més d'1,4 milions de persones estan internament desplaçades a Somàlia i més de 600.000 ciutadans somalis s'han refugiat en països veïns.