Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Qatar2022: La FIFA ha d'actuar sobre els abusos laborals ara que comencen les eliminatòries de la Copa del Món

© Amnesty International

En ocasió dels partits de classificació per a la Copa Mundial de Qatar 2022, Amnistia Internacional demana a la FIFA que utilitzi la seva influència sobre les autoritats de Qatar per ajudar a posar fi als abusos contra els treballadors i treballadores migrants. En una carta adreçada al president de la FIFA, Gianni Infantino, l'organització demana a aquest organisme que assumeixi la seva responsabilitat de prevenir, mitigar i solucionar els riscos en matèria de drets humans associats al campionat i "utilitzar tota la influència al seu abast" per instar Qatar a complir el seu programa de reformes laborals abans que comenci la Copa del Món.

Qatar ha introduït diverses reformes positives en els últims anys, en part com a resposta al major control a què està sotmès després que se li adjudiqués el contracte de la Copa del Món, però, amb massa freqüència, aquestes mesures no s'implementen adequadament, i milers de treballadors i treballadores migrants continuen patint explotació i abusos. Recentment, l'Assemblea Consultiva de Qatar -un òrgan assessor- va presentar un conjunt de recomanacions que, si són acceptades pel govern, anul·larien gran part dels avenços afavorits per les reformes, per exemple imposant de nou restriccions als drets de les persones treballadores a canviar d'ocupació i abandonar el país.

"Seria impossible celebrar aquesta Copa Mundial sense les persones treballadores migrants, que representen el 95% de la força laboral de Qatar. Els estadis, les carreteres, l'hostaleria o la seguretat... El campionat depèn del dur treball d'homes i dones que han viatjat milers de quilòmetres per mantenir les seves famílies. No obstant això, amb massa freqüència, aquestes persones segueixen descobrint que la seva estada a Qatar està marcada pels abusos i l'explotació", ha manifestat Steve Cockburn, director de Justícia Econòmica i Social d'Amnistia Internacional.

"Com a organisme organitzador de la Copa del Món, segons les normes internacionals,la FIFA té la responsabilitat de mitigar els riscos generats pel campionat en matèria de drets humans, entre els quals els que afecten les persones que treballen en sectors com l'hostaleria i el transport, que han crescut enormement per facilitar la celebració dels partits. Les eliminatòries d'aquesta setmana són un recordatori que el termini perquè la FIFA influeixi a Qatar es redueix, per la qual cosa l'entitat ha d'actuar ja per garantir que la Copa del Món de 2022 sigui un campionat del qual pugui enorgullir-se'n, i no un torneig enfosquit pels abusos laborals".

Treballadors i treballadores que pateixen per fer possible la Copa Mundial

Quan va decidir celebrar la Copa Mundial a Qatar, la FIFA coneixia ?o havia de conèixer? els riscos en matèria de drets humans que comportava la gran dependència d'aquest país de les persones treballadores migrants i de susistema laboral basat en l'explotació. Per tant, la FIFA sabia o havia de saber que les persones migrants que treballessin en tots els sectors relacionats amb la celebració de la Copa Mundial, estiguessin o no directament vinculats amb les seus oficials, sofririen per fer-la possible.

El 15 de març, Amnistia Internacional va escriure a la FIFA i li va demanar que complís la seva responsabilitat internacional envers els drets humans. Segons els Principis rectors de l'ONU sobre les empreses i els drets humans la FIFA ha de garantir el respecte dels drets humans en l'organització i la celebració de la Copa Mundial, la qual cosa inclou dur a terme el seu propi seguiment periòdic i independent dels projectes i recintes del campionat, i exercir la diligència deguda per identificar i prevenir els abusos contra els drets humans relacionats amb aquest esdeveniment esportiu. També és crucial la responsabilitat de la FIFA de garantir, en col·laboració amb les autoritats de Qatar i altres parts interessades pertinents, que tots els perjudicis soferts fins avui per els qui treballen en els projectes relacionats amb la Copa Mundial quedin adequadament reparats.

?La FIFA ha d'utilitzar la seva veu per instar a Qatar a implementar i fer complir de manera urgent les reformes existents i a rebutjar les propostes dirigides a despullar als treballadors i treballadores dels drets que acaben d'obtenir?, ha declarat Steve Cockburn.

Crida als aficionats al futbol perquè sumin les seves veus

Amnistia Internacional reconeix els passos que ha donat la FIFA en els últims anys per assumir les seves responsabilitats com, per exemple, l'establiment de la seva Política de Drets Humans de 2017 i l'estratègia conjunta de la Copa Mundial de Futbol de Qatar 2022 en matèria de sostenibilitat d'octubre de 2019. La FIFA ha promès deixar un llegat de normes i pràctiques de primer ordre per als treballadors i treballadores de Qatar i a nivell internacional, però la persistència dels abusos laborals greus mostra que queda molt per fer.

Per exemple, la FIFA va dir el 2020 a Amnistia Internacional que la seva feina quotidiana de diligència deguda en matèria de drets laborals del sector de la construcció l'efectuava el Comitè Suprem, l'organisme governamental que supervisa la Copa del Món de Qatar.

Aquest enfocament passiu va resultar ser totalment insuficient quan l'organització va descobrir que els treballadors de la construcció de l'estadi Al Bayt, el cost del qual és de 770 milions d'euros, havien treballat fins a set mesos sense cobrar. El Comitè Suprem ja coneixia aquesta situació des de feia gairebé un any, però la FIFA va reconèixer que no se n'havia assabentat i va demostrar així per què ha de ser molt més diligent a l'hora de fer un seguiment independent de les seus de la Copa Mundial.

Diverses seccions d'Amnistia Internacional a tot el món, inclosa l'espanyola, estan demanant als aficionats al futbol que signin una petició i instin la FIFA a esforçar-se més per ajudar a canviar les condicions de les persones treballadores que fan possible el campionat. Les oficines d'Amnistia Internacional de 27 països també van enviar al novembre de 2020 una carta a les associacions nacionals de futbol dels seus respectius països demanant-los que intervinguessin activament per garantir els drets dels treballadors i treballadores migrants.

Mentre, la preocupació per la persistència dels problemes de drets humans a Qatar va en augment entre els grups de persones de persones aficionades al futbol de diversos països, i alguns demanen un boicot.

"La FIFA ha de prendre's seriosament la preocupació de la comunitat futbolística i adoptar mesures concretes. La FIFA té l'oportunitat de contribuir a fer de Qatar un lloc millor per als treballadors i treballadores migrants, però el compte enrere ha començat", ha afegit Steve Cockburn.

"La FIFA i Qatar han d'engegar un pla d'acció sòlid per garantir que les persones treballadores migrants de tots els sectors relacionats amb la Copa del Món han estat remunerades adequadament, han rebut un tracte just i no estan sotmeses al control d'ocupadors que les exploten".