Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Qatar: treballadors i treballadores migrants, expulsats il·legalment durant el coronavirus

© AFP via Getty Images

Amnistia Internacional ha sabut que les autoritats de Qatar han detingut i expulsat desenes de treballadors i treballadores migrants després de dir-los que se'ls emportaven per fer-los la prova del coronavirus, COVID-19.

L'organització ha entrevistat 20 homes del Nepal que van ser detinguts per la policia de Qatar juntament amb centenars de persones més al març. La policia va explicar a la majoria d'ells que anaven a fer-los la prova de la COVID-19 i que els portarien després al seu lloc d'allotjament. No obstant això, els van portar a centres de detenció on els van tenir reclosos en terribles condicions durant diversos dies, abans d'enviar-los a Nepal.

"Cap dels homes amb qui hem parlat va rebre explicació alguna de per què els van tractar així ni va poder impugnar la seva detenció ni la seva expulsió. Després de diversos dies de reclusió en condicions inhumanes, molts no van tenir ni l'oportunitat de recollir les seves pertinences abans que els posessin en avions amb destinació a Nepal", ha afirmat Steve Cockburn, director adjunt d'Afers Globals d'Amnistia Internacional.

"És alarmant que les autoritats de Qatar semblin haver utilitzat la pandèmia com a cortina de fum per cometre encara més abusos contra els treballadors i treballadores migrants, molts dels quals pensen que la policia els va enganyar dient-los que anaven a fer-los la prova. La COVID-19 no és excusa per detenir arbitràriament a ningú".

"Les autoritats han d'oferir reparacions per la manera en què s'ha tractat aquests homes i considerar la possibilitat de permetre als qui han estat expulsats tornar a Qatar si ho desitgen. Així mateix, les entitats ocupadores d'aquests homes han de pagar-los sense demora el salari i les prestacions laborals que els deuen".

Detinguts i reclosos

Dijous 12 i divendres 13 març, la policia va detenir centenars de treballadors i treballadores migrants a diverses zones de Doha, entre elles les conegudes com a Industrial Area, Barwa City i Labour City. Els va detenir fora dels seus llocs d'allotjament, quan estaven fent encàrrecs o compres en tendes d'alimentació.

Alguns han dit que la policia els va dir concretament que se'ls emportava per fer-los la prova de la COVID-19 i els deixaria després en els llocs on s'allotjaven. Uns altres han explicat que la policia va parlar amb ells en àrab i que l'única paraula que van entendre va ser "corona".

Un home ha explicat a Amnistia Internacional el següent: "Ens van dir que ens quedéssim allà perquè anaven a fer-nos la prova del virus. La policia ens va dir que vindria un metge. Però ens va mentir".

Després els van pujar a tots a autobusos i els van portar a un centre de detenció de la zona industrial, on, després de fer-los una fotografia i prendre'ls les empremtes dactilars, els van confiscar els documents i els telèfons mòbils. Van estar reclosos en condicions inhumanes juntament amb desenes de persones més de diversos països. Estaven amuntegats en les cel·les, sense llits ni llençols, ni tampoc aigua ni prou menjar.

Un nepalès va explicar a Amnistia Internacional: "La presó estava plena de gent. No donaven un tros de pa al dia, que no era suficient. Ens donaven de menjar a tots alhora, posant el menjar en el terra sobre un plàstic. Com hi havia tanta gent, algunes persones no hi arribaven".

Dels 20 homes entrevistats, només tres han dit que els van prendre la temperatura al centre de detenció.

Expulsions

Els homes entrevistats per Amnistia Internacional han explicat que, durant la seva reclusió, els van dir que anaven a expulsar-los, encara que alguns ho van saber quan ja els portaven cap a l'aeroport. A uns els van expulsar el 15 de març, i a uns altres, el 19. Cap va poder impugnar la seva detenció ni la seva expulsió.

A alguns els van donar només uns minuts per empaquetar les seves pertinences, mentre que uns altres no van tenir oportunitat de recollir res. Un home ha explicat: "Em van emmanillar i em van tractar com un delinqüent. Em van portar al meu camp perquè recollís les meves coses, però com anava a recollir gens i a fer l'equipatge si tenia les mans encadenades".

La majoria dels treballadors han dit que els van prendre la temperatura en l'Aeroport Internacional de Hamad abans del vol i també en aterrar a Katmandu.

Alguns han explicat que la policia els va amenaçar amb presentar càrrecs penals contra ells i tenir-los més temps al centre de detenció si denunciaven la seva situació o intentaven impugnar-la.

Sous pendents

Dels 20 homes entrevistats, només dos han dit que les empreses per les quals treballaven es van posar en contacte amb ells per pagar-los el sou. Un d'ells ha explicat que la seva empresa li va donar diners en metàl·lic quan es trobava reclòs, però que un policia se'ls va emportar per "guardar-los" i ja no els els va tornar. L'altre ha explicat que la seva empresa li va dir que obrís un compte bancari per ingressar-li el salari.

Tots els treballadors van sortir de Qatar sense haver rebut el salari que els dvien de ni les prestacions per fi de servei, la qual cosa és motiu d'especial preocupació, ja que molts hauran pagat molts diners per aconseguir una ocupació a Qatar i és probable que ara hagin de retornar préstecs amb interessos molt elevats.

Un home ha explicat: "Ara és difícil. Els meus fills no tenen roba, i costa alimentar-los". Un altre ha explicat que un prestador l'està amenaçant i que amb prou feines pot mantenir als seus cinc fills.

Resposta del govern de Qatar

En resposta al denunciat per Amnistia Internacional, el govern de Qatar ha dit que, encara que la inspecció de la zona industrial forma part de la resposta a la COVID-19, "els agents van descobrir persones implicades en activitats il·legals i il·lícites. Entre aquestes figuraven la "manufactura i venda de substàncies il·legals i prohibides i la venda de productes d'alimentació que podien posar en greu perill la salut de les persones si es consumien".

No obstant això, 18 dels homes entrevistats per Amnistia Internacional han dit que no tenen notícia que s'hagi formulat algun càrrec o acusació contra ells. Els altres dos han explicat que una persona detinguda juntament amb ells que parlava àrab els va dir que estaven acusats de subministrar alcohol. Ni la policia ni cap autoritat els va informar d'aquests càrrecs, que han negat rotundament en la seva entrevista amb Amnistia Internacional.

L'organització ha examinat els documents en àrab que els van lliurar i no hi ha res en ells que indiqui que estiguin acusats d'algun delicte. En qualsevol cas, a cap dels homes entrevistats se li va permetre impugnar la legalitat de la seva detenció i eventual expulsió, en contra del que es disposa pel dret internacional dels drets humans.

Recomanacions

Amnistia Internacional demana a les autoritats de Qatar que garanteixin que tots els treballadors i treballadores detinguts i amenaçats amb la seva expulsió són informats de les raons d'això i poden impugnar-ho. Qatar també ha de proporcionar recursos efectius i reparacions a tots els treballadors i treballadores els drets de les quals s'hagin violat. Les autoritats de Qatar han de garantir a més que durant la crisi de COVID-19 es protegeix plenament el dret de tots els treballadors i treballadores a la salut.