Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Qatar: les autoritats han d'incrementar esforços per a complir promeses sobre drets laborals abans del Mundial 2022

Estadi de fútbol Qatar
Foto: Getty Images
A menys de quatre anys per a la Copa Mundial 2022, les autoritats de Qatar corren el risc d'incomplir la seva promesa d'abordar l'explotació laboral generalitzada de milers de treballadors migrants.

En un nou document titulat Xoc amb la realitat: l'estat dels drets dels treballadors migrants quan falten menys de quatre anys per a la Copa Mundial de Qatar 2022, l'organització examina l'ambiciós procés de reforma de Qatar i posa de manifest l'enorme tasca que encara tenen per davant les autoritats en respectar i protegir plenament els drets d'uns dos milions de treballadors migrants.

Steve Cockburn, director adjunt d'Afers Globals d'Amnistia Internacional, ha declarat: “S'acaba el temps per a les autoritats de Qatar si volen deixar un llegat que tots puguem celebrar, en particular un sistema laboral que posi fi al patiment i als abusos que suporten diàriament tants treballadors migrants”.  “Les autoritats de Qatar han adoptat diverses mesures importants per a protegir els drets laborals, però queda molt per fer. A causa de buits legals en les reformes realitzades fins avui, molts treballadors segueixen atrapats en condicions molt dures, exposats a l'explotació i als abusos, i els qui tornen a casa ho fan amb les mans buides, sense haver obtingut justícia ni una indemnització”.

Amnistia Internacional demana a Qatar l'abolició total de l'abusiu sistema de patrocini anomenat kafala, que, malgrat alguns canvis recents, manté als treballadors lligats a ocupadors sense escrúpols durant períodes de fins a cinc anys.

Al novembre de 2017, Qatar va signar un pacte amb l'Organització Internacional del Treball de l'ONU per a reformar la seva legislació d'acord amb les normes laborals internacionals. Des de llavors, les autoritats han adoptat diverses mesures legals destinades a beneficiar als treballadors migrants, com: fixar un salari mínim provisional, promulgar una llei sobre el treball domèstic, establir nous comitès per a resoldre disputes laborals i crear un fons d'assegurances i suport als treballadors. A més a més, les autoritats van suprimir el requisit imposat a la majoria dels treballadors migrants d'obtenir un “permís” del seu ocupador per a sortir del país.

No obstant, a causa de les limitacions d'algunes de les reformes introduïdes fins avui a Qatar, molts treballadors migrants continuen exposats al treball forçós, a les restriccions de circulació i a altres abusos.

D'acord amb el sistema de kafala, plenament vigent malgrat les reformes parcials, els treballadors segueixen sense poder canviar de feina sense el permís dels seus ocupadors. S'exposen a la seva penalització per “fugida” i que els confisquin el passaport.

D'altra banda, el salari mínim provisional amb prou feines supera els 200 dòlars nord-americans al mes, i a més els nous tribunals laborals, concebuts per a resoldre casos d'abusos, inclosos els impagaments, es troben saturats, i en conseqüència, centenars de treballadors tornen a casa sense haver obtingut justícia ni una indemnització. Mentrestant, les persones que treballen en el servei domèstic continuen necessitant un "permís de sortida" per marxar del país i moltes segueixen exposades a sofrir abusos com a conseqüència de la llei sobre el treball domèstic aprovada l'any 2017.