Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Polònia no ha d'aprofitar el coronavirus per prohibir l'avortament i aprovar lleis retrògrades sobre educació sexual

© Grzegorz Żukowski/Amnesty International

Amb motiu del debat obert en el Parlament polonès sobre dos projectes de llei amb els quals s'intenta prohibir l'accés a l'avortament i penalitzar l'educació sexual, alhora que s'equipara l'homosexualitat a la pedofilia, Draginja Nadazdin, directora d'Amnistia Internacional Polònia, ha manifestat:

"Intentar aprovar aquestes lleis absolutament retrògrades seria vergonyós en qualsevol moment, però fer-ho ara, aprofitant la crisi de la COVID-19, és intolerable. Les noves lleis fomentarien la por i la ignorància i restringirien encara més l'accés de les dones a l'avortament en un país amb una de les legislacions més restrictives d'Europa".

"No només posarien en perill la salut i la vida de les dones i les nenes, sinó que també obstaculitzarien l'accés de les persones joves a la informació que necessiten per mantenir relacions sexuals sanes".

"En un país on els drets sexuals i reproductius ja estan limitats excessivament, l'educació sexual és essencial per ajudar les persones joves a prendre decisions sobre afers com el consentiment, els anticonceptius i la prevenció de les infeccions de transmissió sexual. És fonamental, per tant, que el Parlament polonès rebutgi aquests retrògrads projectes de llei".

Informació complementària

En haver-se programat el debat sobre aquests dos projectes de llei durant la pandèmia de COVID-19, és impossible organitzar protestes al carrer. És per això que es celebrarà una nova "protesta virtual del confinament".

Tots dos projectes de llei són "iniciatives ciutadanes". Si s'aprovessin, el primer limitaria l'avortament, i el segon, llançat per grups anti-LGBTI, convertiria en delicte, punible amb fins a tres anys de presó, impartir educació sexual a menors de 18 anys, i fins i tot promoure-la.

El Parlament, format després de les eleccions d'octubre de 2019, està obligat per llei a examinar les "iniciatives ciutadanes" pendents en el termini de sis mesos a partir de la seva formació, és a dir, abans de maig de 2020.