Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Perú: en confirmar la nul·litat d'indult a Fujimori, la Cort Suprema dona suport als drets de les víctimes

Foto: © Juan Vita/SOPA Images/Getty Images

Reaccionant preliminarment a la decisió de la Sala Penal Especial de la Cort Suprema de Justícia de confirmar la resolució de primera instància que va declarar que l'indult atorgat a l'expresident Alberto Fujimori el 24 de desembre de 2017 no té efectes jurídics, Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha declarat:

“Aquesta decisió representa un tancament esperat per a les víctimes de crims de lesa humanitat i greus violacions de drets humans, per les quals l'ex President Fujimori va ser condemnat a 25 anys de presó. Això, després de les ferides que innecessàriament va reobrir l'indult que li va ser atorgat a Fujimori el 24 de desembre de 2017. Així mateix, la decisió reconeix la lluita històrica d'aquestes famílies, els qui porten dècades defensant els seus drets a la veritat, la justícia i la reparació”.

“La Sala Penal Especial sembla haver estat clara en establir que els crims de lesa humanitat no poden quedar impunes. Assenyala la mateixa que és necessari que s'estableixi un règim propi, per via legal, perquè l'indult de crims de lesa humanitat, incloent l'humanitari, sigui revisat per un òrgan judicial, i que a més no permeti que les decisions judicials quedin sense manteniment”.

“Finalment, la Sala Penal Especial va determinar que la seva anàlisi d'incompatibilitat de l'indult amb les obligacions internacionals de l'Estat peruà es va realitzar seguint les pautes establertes per la Cort Interamericana de Drets Humans. Des d'Amnistia Internacional celebrem aquest arxivament per a les víctimes i continuarem alertes i en solidaritat amb elles”.

“La decisió de la Cort Suprema posa fi a un injust episodi iniciat després de l'indult atorgat a Alberto Fujimori. Hem estat testimonis de la valentia i coratge de les víctimes i les seves famílies en la seva lluita incansable per recuperar els seus drets a la justícia, veritat i reparació. Elles ens inspiren a alçar la veu contra la impunitat i exigir a l'Estat fer prevaler la justícia per sobre de qualsevol altre interès”, ha dit Marina Navarro, directora executiva d'Ammnistia Internacional al Perú.