Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Pena de mort: nombre rècord de països favorables a la fi de les execucions

Davant la notícia que un nombre rècord d'Estats membres de l'ONU ha donat suport avui, en la votació final, una resolució clau de l'Assemblea General de l'ONU per demanar una moratòria de les execucions amb vista a l'abolició total de la pena de mort, ChiaraSangiorgio, experta d'Amnistia Internacional sobre la pena de mort, ha declarat:

"El fet que més països que mai hagin votat a favor de la fi de les execucions demostra que l'abolició global de la pena de mort comença a ser una realitat inevitable. Estem més a prop que mai d'un món sense pena de mort".

"Aquesta votació transmet altre senyal important: que cada vegada més països estan disposats a fer passes per posar fi d'una vegada per totes a aquest càstig cruel, inhumà i degradant".

"El resultat reflecteix així mateix l'aïllament creixent aïllament dels 35 països que van votar en contra de la resolució. Els països que encara conserven la pena de mort han de declarar immediatament una suspensió de les execucions com a primer pas cap a la seva abolició completa. "

Informació complementària

Dels 193 estats membres de l'ONU, 121 van votar a favor de la setena resolució sobre una moratòria de l'ús de la pena de mort en la sessió plenària de l'Assemblea General a Nova York, mentre que 35 van votar-hi en contra i 32 es van abstenir. El desembre de 2016 ja havien votat a favor 117. Aquesta resolució va ser presentada pel Brasil en representació del grup de treball interregional d'Estats membres i copatrocinada per 83 Estats.

Per primera vegada, Dominica, Líbia, Malàisia i el Pakistan van canviar el sentit del seu vot per donar suport a la resolució, mentre que Antigua i Barbuda, Guyana i el Sudan del Sud van passar d'oposar-se a abstenir-se. Guinea Equatorial, Gàmbia, Maurici, Níger i Ruanda van votar a favor de la crida a declarar una moratòria de les execucions, quan no ho havien fet en 2016.

Cinc països van rectificar el sentit dels seus vots en 2016: Nauru va passar de votar a favor a votar en contra, i Bahrain i Zimbàbue van canviar d'abstenció a oposició. Congo i Guinea van passar de votar a favor a abstenir-se.

Quan es va fundar l'ONU, l'any 1945, només 8 dels llavors 51 Estats membres havien abolit la pena capital. Actualment, 103 dels 193 estats membres han abolit la pena de mort per a tots els delictes, i 139 l'han abolit en la legislació o en la pràctica. El 2017 es va tenir notícia d'execucions en 22 estats membres de l'ONU, l'11% del total.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos, sense excepció.