Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Pakistan: Aasia Bibi ha de recuperar la llibertat


Davant la decisió del Tribunal Suprem de confirmar la sentència en què absol de nou a Aasia Bibi dels càrrecs de blasfèmia i n'ordena la llibertat, Rimmel Mohydin, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional per a l'Àsia meridional, ha declarat:

"Aasia Bibi ha d'obtenir per fi la llibertat i que s'acabi el seu calvari. Després de nou anys entre reixes per un delicte que no va cometre, és difícil considerar que es fa justícia amb aquesta sentència tant de temps esperada. Però Aasia Bibi ha de ser lliure ara per reunir-se amb la seva família i buscar seguretat al país que decideixi".

"Les autoritats també han de resistir i investigar qualsevol intent d'intimidar el Tribunal Suprem. Tenen l'obligació de protegir les minories religioses i la vida dels jutges i d'altres autoritats enfront de les amenaces de violència".

"Aquest retard vergonyós per fer que es respectin els drets d'Aasia Bibi només reforça la necessitat que el govern pakistanès derogui les lleis sobre blasfèmia al més aviat possible, així com altres lleis que discriminen les minories religioses i posen la seva vida en perill".

Informació complementària

Aasia Bibi, que és cristiana, va ser condemnada a mort per blasfèmia el 2010. A finals d'octubre de 2018, el Tribunal Suprem pakistanès la va absoldre de tots els càrrecs i va ordenar-ne la llibertat immediata. Davant la pressió de part de l'opinió pública, que va amenaçar amb actes de violència i disturbis, el govern va fer marxa enrere i va accedir a impedir que Aasia Bibi sortís del país fins que el Tribunal Suprem estudiés una "petició de revisió" sobre el seu cas. Aasia Bibi està sota custòdia de protecció des de llavors.

El 29 de gener de 2019, el Tribunal Suprem va rebutjar la petició de revisió i va confirmar-ne l'absolució.

Les lleis sobre la blasfèmia del Pakistan són imprecises, generals i coercitives. Es vénen utilitzant contra les minories religioses, per a venjances personals i perquè grups parapolicials cometin actes violents. Sobre la base de poques proves o de cap, la persona acusada té dificultats per demostrar la seva innocència mentre grups irats i violents tracten d'intimidar la policia, els testimonis, la fiscalia, i els professionals de l'advocacia i la judicatura.

+ CIBERACCIÓ: Aasia Bibi: En peligro la mujer cristiana condenada por blasfemia en Pakistán