Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

ONU: pla d'acció global per demanar als Estats que garanteixin la protecció de qui defensa els drets humans

Acte durant la Cimera de París a l'octubre de 2018 / AI
Avui es presenta davant de l'Assemblea General de l'ONU un pla d'acció sobre com protegir i promoure el treball dels defensors/es dels drets humans, després d'una important cimera internacional celebrada a finals d'octubre.

Aquesta iniciativa per convèncer la comunitat internacional, al màxim nivell, de la necessitat de garantir seguretat efectiva a les persones que defensen els drets humans a tot el món arriba en un moment en què constantment es qüestiona i soscava la funció que compleixen aquestes persones, en flagrant contradicció amb les obligacions i compromisos internacionals.

La reunió tindrà lloc el 18 de desembre de 2018, 20 anys després de la primera Declaració de l'ONU sobre els Defensors i Defensores dels Drets Humans. Està previst que un representant de la recent Cimera Mundial de Defensors/es de Drets Humans presenti les conclusions davant l'Assemblea General de l'ONU, posant el focus en els nivells de perill cada vegada més grans que afronten els activistes a tot el món.

"Només podrem aconseguir la pau, la seguretat, la dignitat i el desenvolupament sostenible si promovem la justícia, la llibertat i la igualtat per a totes les persones, que són els objectius últims de la Declaració Universal de Drets Humans", ha declarat Alice Mogwe, directora del Centre per als Drets Humans de Botswana (Ditshwanelo), en representació de la Cimera Mundial de Defensors/es de Drets Humans.

Els Estats són els principals responsables de les violacions de drets humans comeses contra defensors i defensores dels drets humans, sigui directament o en complicitat amb poderosos agents no estatals. Han d'actuar amb urgència per reconèixer la funció essencial que exerceixen, protegir els que estan en risc i adoptar mesures concretes que promoguin un entorn segur i propici per a la defensa dels drets humans sense discriminació.

"Governs, empreses i altres entitats influents assetgen, espien, empresonen, torturen i fins i tot maten defensors i defensores dels drets humans, només per defensar els drets fonamentals de les seves comunitats. Aquestes persones han de ser respectades i protegides, i han de poder viure i treballar en un entorn on sigui segur reclamar drets humans."

En commemoració del 20 aniversari de la Declaració de l'ONU sobre els Defensors i Defensores dels Drets Humans i del 70 aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, més de 150 defensors i defensores de tot el món es van reunir aquest any a París per planificar l'avanç dels drets humans en els pròxims 20 anys.

La Cimera es va celebrar en un moment en el gairebé diàriament que es tenia notícia de la mort violenta d'un defensor o defensora dels drets humans, la penalització i la difamació s'havien convertit en riscos habituals, s'introduïen sistemàticament en la legislació restriccions il·legítimes i abusives de la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica, i els governs incomplien els compromisos contrets en 1998 de respectar i protegir aquestes persones.

Els participants a la Cimera van adoptar un Pla d'Acció per a la seva implementació urgent per estats, empreses, institucions financeres, donants i organitzacions intergovernamentals.

El Pla d'Acció recalca que la creació d'un entorn on sigui realment possible i segur reclamar drets humans és responsabilitat de totes les persones. Tot i això, assenyala que els que tenen el poder -actors estatals i no estatals- han de prendre la iniciativa en la creació d'un entorn segur i propici per a les persones que defensen drets humans.

Des que es va celebrar la Cimera, milers de persones han signat a tot el món la petició en què s'insta els qui exerceixen el poder a protegir els que defensen els drets humans a tot arreu.

Notes per a periodistes

La Cimera Mundial de Defensors/es de Drets Humans 2018 va aplegar un grup divers de més de 150 defensors i defensores dels drets humans de tot el món al llarg de tres dies de reunions, taules rodones, establiment de contactes i tallers. Aquests homes i dones activistes, que abanderen les lluites pels canvis socials, polítics i mediambientals en els seus països, van tenir l'oportunitat d'establir contacte i treballar amb organitzacions de drets humans regionals i internacionals, líders governamentals mundials, les Nacions Unides, donants i el sector privat. La primera cimera de defensors/es dels drets humans es va celebrar fa 20 anys, el 1998, al Palais de Chaillot (París), el mateix lloc on aquest any es va celebrar la cerimònia de cloenda.

[Sobre les organitzacions participants]

Amnistia Internacional
Amnistia Internacional és un moviment global de més de set milions de persones que es prenen la injustícia com una cosa personal. Treballem per un món en el qual totes les persones puguin gaudir dels seus drets humans. Ens financem gràcies a la nostra membres i a gent com tu. Som independents de tota ideologia política, interès econòmic i religió.

Associació per als Drets de la Dona i el Desenvolupament (AWID)
AWID és una organització feminista mundial amb més de 5.000 membres particulars i institucionals de 164 països. Oferim suport als moviments feministes, pels drets de les dones i per la justícia de gènere perquè prosperin i siguin una força motora a l'hora de desafiar els sistemes d'opressió i cocrear realitats feministes.

Federació Internacional dels Drets Humans (FIDH)
FIDH és una ONG internacional de drets humans que federa 184 organitzacions de 112 països. Des de 1922, la FIDH defensa tots els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals establerts en la Declaració Universal de Drets Humans.

Front Line Defenders
Front Line Defenders treballa a favor de la protecció, la seguretat i el benestar dels defensors i defensores dels drets humans que corren perill a tot el món, proporcionant subvencions, formació i enfortiment de les capacitats en matèria de protecció física i digital, treball d'incidència i campanya / visibilitat dels defensors i defensores dels drets humans en perill.

Servei Internacional per als Drets Humans
El Servei Internacional per als Drets Humans és una ONG independent dedicada a promoure i protegir els drets humans. Amb aquesta finalitat, donem suport als que defensen aquests drets, enfortim els sistemes de drets humans i liderem i vam participar en coalicions en favor del canvi en aquest àmbit.

Organització Mundial contra la Tortura (OMCT)
La OMCT és la coalició més gran d'ONG del món. Lluita contra la detenció arbitrària, la tortura, les execucions sumàries i extrajudicials, la desaparició forçada i altres formes de violència, i proporciona als defensors i defensores dels drets humans un sistema integral de suport i protecció.

ProtectDefenders.eu
ProtectDefenders.eu és el mecanisme de la Unió Europea per als defensors / es de drets humans, establert per protegir defensors/es en situació de greu perill i als que s'enfronten a les situacions més difícils del món. Està dirigit per un consorci de 12 ONG que treballen en el camp dels drets humans.

Reporters sense Fronteres
Reporters sense Fronteres és una ONG internacional sense ànim de lucre amb seu a París (França) que realitza treball d'incidència política sobre qüestions relacionades amb la llibertat d'informació i la llibertat de premsa.