Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria: por entre periodistes pel creixement de les intimidacions, detencions i escorcolls

@SamuelOgundipe
  • Detencions de periodistes generen una por inhibidora en els mitjans de comunicació.
  • Almenys quatre periodistes detinguts arbitràriament el 2018.
  • Els escorcolls en seus de mitjans de comunicació fan créixer el clima de por.
La campanya repressiva de les autoritats nigerianes contra la premsa, que inclou escorcolls en seus de mitjans de comunicació i detencions arbitràries de periodistes, està tenint un efecte inhibidor que impedeix a les persones expressar-se lliurement.

El 2018, almenys quatre periodistes van ser detinguts a Nigèria, el doble que el 2017, segons ha revelat l'organització en el seu llançament de la campanya “Press for Freedom” per a defensar la llibertat d'expressió a Nigèria. Només la primera setmana de 2019, les forces de seguretat van practicar escorcolls a les seus del periòdic Daily Trust a Abuja i Maiduguri, en els quals van detenir dos periodistes i van confiscar ordinadors i telèfons mòbils.

“Hem llançat aquesta campanya perquè el clima de por està creixent en totes les sales de premsa de Nigèria, mentre els professionals del periodisme troben obstacles creixents per a fer la seva feina. Cada vegada més, les autoritats responen als informes crítics amb intimidació, escorcolls i detencions”, ha afirmat Osai Ojigho, directora d'Amnistia Internacional Nigèria.

“A Nigèria s'estan perpetrant atacs contra periodistes, que corren riscos cada vegada més grans només per publicar articles i reclamar rendició de comptes de les autoritats. És totalment inacceptable. Les autoritats han de posar fi immediatament a aquest ambient hostil per als professionals del periodisme”.

Amnistia Internacional ha examinat casos de periodistes que han sofert intimidació, amenaces o detenció en els últims cinc anys. La recerca revela una alarmant escalada dels atacs i amenaces de les autoritats contra periodistes de Nigèria que s'han mostrat crítics amb el govern, ja sigui en mitjans de comunicació convencionals o en xarxes socials.

En alguns casos, les forces de seguretat van intimidar periodistes que havien formulat preguntes de sondeig o expressat opinions crítiques sobre polítiques governamentals.

Amenaces i detencions arbitràries contra periodistes

El 2018, els periodistes Tony Ezimakor, del Daily Independent, Musa Abdullahi Kirishi, del Daily Trust, Samuel Ogundipe, del Premium Times, i Olanrewaju Lawal, del Daily Sun, van ser detinguts en diferents moments només per fer el seu treball.

L'any abans, Dapo Olorunyomi, editor del digital Premium Times, havia estat arrestat juntament amb la corresponsal Evelyn Okakwu durant un escorcoll de la seva oficina per personal de seguretat el 17 de gener de 2017. La detenció va tenir lloc després que el seu diari publiqués un article sobre el cap de l'Estat Major de l'Exèrcit nigerià segons el qual aquest no havia declarat una propietat que posseïa a Dubái, en contravenció del Codi d'Ètica Militar. Tots dos periodistes van quedar després en llibertat sense càrrecs.

El 23 de juliol de 2016, Abiri Jones, editor de Weekly Source, va ser detingut per membres del Departament de Serveis de l'Estat, la policia secreta de Nigèria, i reclòs en règim d'incomunicació sense accés a familiars ni advocats durant dos anys. Va quedar en llibertat el 15 d'agost de 2018.

L'agost de 2016 es va dictar ordre de detenció contra el periodista Ahmed Salkida després que aquest informés sobre el conflicte en curs amb Boko Haram. Va ser acusat de tenir-hi “vincles”; encara que no es van presentar càrrecs formalment, després ha rebut amenaces de mort.

A l'octubre de 2018, Ja’afar Ja’afar, editor del periòdic online Daily Nigerian, també va rebre diverses amenaces de mort contra ell i la seva família després de publicar vídeos d'un governador en funcions rebent presumptament un suborn.

“Les autoritats estatals i federals han de garantir als professionals del periodisme que poden exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, proclamat a la Constitució de Nigèria i el dret internacional dels drets humans. El govern ha d'assegurar-se que els funcionaris públics no assetgen ni intimiden els qui expressen opinions que no agraden als qui exerceixen el poder”, ha afirmat Osai Ojigho.

Escorcolls i confiscacions

En els darrers dos anys s'ha suspès l'activitat de dues emissores de ràdio crítiques amb el govern. Autoritats estatals van enderrocar les instal·lacions de Breeze FM, a Lafia (estat de Nasarawa), i de Fresh FM, a Ibadan (estat d'Oyo), suposadament per incompliment de la normativa sobre administració de terres. Totes dues emissores havien estat assetjades anteriorment per les autoritats i eren objectius d'una campanya selectiva per silenciar veus dissidents.

Al gener de 2017, les forces de seguretat van assaltar la seu del Premium Times a Abuja i van mantenir un setge contra els periodistes durant diverses hores.

Al juny de 2014, oficials de l'exèrcit van intentar aturar la difusió de diverses publicacions confiscant exemplars dels diaris nigerians Leadership, Daily Trust, The Nation i Punch. També van assetjar als distribuïdors d'aquests diaris per a impedir que el públic comprés els seus exemplars.

“Els periodistes han de poder investigar i informar amb llibertat sobre afers de drets humans i interès públic. La campanya de les autoritats per a asfixiar a la premsa i fer callar les veus dissidents ha d'aturar-se immediatament. Cap persona ha de ser castigada per fer preguntes o expressar la seva opinió sobre el govern”, ha afirmat Osai Ojigho.