Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria: Les forces armades intenten encobrir l'homicidi massiu de civils

Fosas comunes en Tudun Biri © Amnesty Nigeria

Les autoritats nigerianes han de dur a terme una investigació de manera prompta, exhaustiva, independent, imparcial, transparent i efectiva sobre l'assassinat de més de 120 civils en dos atacs aeris militars el diumenge, en lloc de cooperar per intentar amagar el crim, ha declarat Amnistia Internacional Nigèria.

Al voltant de les 22.00 del 3 de desembre, les forces armades nigerianes van llançar un atac aeri contra una celebració religiosa a Tudun Biri, a prop de Kaduna, al nord de Nigèria. Uns 30 minuts després va tenir lloc un segon atac aeri, que va posar fi a la vida de desenes de persones, incloses moltes que havien acudit a prestar ajuda a les víctimes de l'atac anterior.

Les forces armades nigerianes han donat dues explicacions contradictòries. En la seva declaració inicial a Kaduna, van afirmar que l'atac aeri s'havia produït per error. Tot seguit, en una declaració de la Caserna General de Defensa de Nigèria, s'argumentava que uns presumptes homes armats s'havien infiltrat entre la població civil.

Les víctimes van ser enterrades en dues fosses comunes el 4 de desembre de 2023.

"La temeritat de les forces armades nigerianes es deriva de la incapacitat continuada de les autoritats per fer-los rendir comptes per una llarga llista d'atrocitats similars. Aquests homicidis il·legítims de civils no es poden amagar sota la catifa", ha declarat Isa Sanusi, director d'Amnistia Internacional Nigèria.

"L'administració del president Bola Tinubu ha d'iniciar sense demora una investigació independent sobre l'atac aeri a la localitat de Tudun Biri i, si les investigacions posen de manifest responsabilitats penals, garantir que els presumptes responsables compareguin davant la justícia en un judici just. S'ha de garantir accés a la justícia i recursos efectius per a les víctimes i les seves famílies".

Amnistia Internacional va descobrir que en una de les dues fosses comunes havien estat enterrades 77 persones i que almenys 17 assistents a la cerimònia religiosa provinents d'una localitat propera també havien estat soterrats. Al principal hospital de Kaduna hi ha desenes de persones greument ferides en tractament.

"Les explicacions contradictòries que han ofert fins ara les forces armades nigerianes mostren el seu total menyspreu per la vida de la població civil i denoten intents d'amagar aquestes greus violacions de drets humans per part de les autoritats. Els atacs aeris amb conseqüències mortals per a civils s'están convertint en habituals. És totalment inacceptable", ha declarat Isa Sanusi.

El 18 de desembre de 2022, un atac aeri de la Força Aèria nigeriana va matar 64 persones a la localitat de Mutumji (estat de Zamfara). El 24 de gener de 2023, un atac aeri militar posava fi a la vida de més de 40 pastors a la regió de Doma (estat de Nasarawa). També el gener de 2023, van morir desenes de vigilants a causa d'un atac aeri militar a Galadima Kogo (estat de Níger), al centre de Nigèria.

Les forces armades nigerianes han evitat sistemàticament dur a terme una investigació exhaustiva, independent, imparcial, transparent i efectiva d'aquests incidents.

"La persistent inacció de les autoritats nigerianes a l'hora de fer que les forces armades rendeixin comptes fomenta la impunitat i posa cada vegada més en perill la vida de la població civil, a qui les forces armades suposadament protegeixen. Com a resultat, les forces armades porten a terme atacs aeris periòdics, que causen morts entre la població civil", ha afirmat Isa Sanusi.

Aquest és l'atac aeri més mortífer des de l'ocorregut el 2017 contra la localitat de Rann, on van morir 115 civils.