Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria: les autoritats han de respectar els drets humans durant i després de les eleccions

Manifestació a Nigèria
STEFAN HEUNIS/AFP/Getty Images
“Les autoritats nigerianes han de protegir a les persones de la violència i garantir el ple respecte a la llibertat d'expressió, de reunió pacífica i d'associació abans, durant i després de les pròximes eleccions generals del país”, ha declarat Amnistia Internacional amb motiu dels comicis previstos el 16 de febrer i el 2 de març de 2019.

En els últims mesos hi ha hagut diversos casos de violència en actes de la campanya electoral a alguns estats, inclosa la mort de quatre persones a l'estat de Kano durant enfrontaments entre simpatitzants de partits polítics rivals al desembre de 2018.

“La violència relacionada amb les eleccions en estats com Kano, Kwara, Kogi, Rivers, Taraba i Bayelsa és enormement inquietant i, si no s'aborda amb urgència, menyscabarà el respecte als drets humans en el període electoral”, ha declarat Osai Ojigho, directora d'Amnistia Internacional Nigèria.

Amnistia Internacional ha rebut informes segons els quals simpatitzants d'alguns polítics agredeixen amb violència als seus adversaris polítics, reals o suposats. Les autoritats han d'eradicar qualsevol possible impunitat garantint que aquests incidents són investigats i que els presumptes responsables responen d'ells davant la justícia”.

El 3 de febrer, en un altre incident de violència preelectoral, una persona va morir i moltes altres van resultar ferides durant un acte del Congrés Panprogresista (APC) a Sagbama,  a l'estat de Bayelsa, aquest, va cobrar un caire violent.

El mes passat es va imposar un toc de queda de 12 hores en Wukari, estat de Taraba, després d'uns enfrontaments violents entre simpatitzants del APC i del Partit Democràtic Popular (PDP), els dos principals partits polítics.

“Les autoritats han d'establir mesures per a garantir que els polítics i els seus seguidors no vulneren els drets humans. Han de deixar clar que tindran tolerància zero per a les violacions de drets humans i que qualsevol persona presumpta autora de violacions respondrà davant la justícia”, va dir Osai Ojigho.

Fa poc es va difondre un vídeo en el qual es veu a un polític del PDP a Kaduna demanant als seus seguidors que ataquessin a qualsevol persona que votés per un altre partit polític en una zona inestable del sud de l'estat.

“Les autoritats han d'investigar exhaustivament totes les denúncies d'incitació a la violència i altres abusos contra els drets humans abans, durant i després de les eleccions, i garantir que els presumptes perpetradors compareixen davant la justícia”, va concloure Osai Ojigho.

“Els partits polítics i els candidats i candidates han de condemnar públicament tota apologia de l'odi o incitació a la discriminació, l'hostilitat o la violència."

“Les autoritats han de garantir també que els grups de la societat civil i les agències nacionals i internacionals que observaran els comicis poden fer-ho en condicions de seguretat”.