Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigeria: la inoperància del govern deixa comunitats rurals a mercè de grups de pistolers

Foto: Amnesty International
  • Almenys 1.126 habitants de comunitats rurals han mort a mans de pistolers entre gener i juny de 2020.
  • Els atacs suposen una amenaça per a la seguretat alimentària en zones rurals.
  • Els autors dels crims no són posats en mans de la justícia, i això fomenta la impunitat.

Les autoritats nigerianes han deixat comunitats rurals a la mercè de pistolers incontrolats que han matat almenys 1.126 persones en el nord del país des del gener, ha afirmat avui Amnistia Internacional.

L'organització va entrevistar civils en els estats de Kaduna, Katsina, Níger, Plateau, Sokoto, Taraba i Zamfara, que van afirmar viure amb por als atacs i segrestos a mesura que s'agreuja la inseguretat en les zones rurals. Moltes de les persones entrevistades van explicar que les forces de seguretat solen arribar hores després dels atacs, fins i tot quan se'ls ha avisat que tindran lloc. En un atac a la localitat de Unguwan Magaji, a l'estat de Kaduna, les forces de seguretat van arribar al lloc a temps, però es van retirar en veure l'avançada munició que utilitzaven els atacants. Para quan van tornar, ja havien mort almenys 17 persones.

Amnistia Internacional ha documentat un alarmant augment dels atacs i segrestos en diversos estats de la zona nord central i el nord-oest de Nigèria des de gener de 2020. Els més afectats són els pobles del sud de l'estat de Kaduna, on almenys 366 persones van ser assassinades per homes armats en múltiples atacs entre gener i juliol de 2020.

Fa anys que les comunitats rurals del nord de Nigèria pateixen atacs terribles. És vergonyós que les forces de seguretat segueixin sense prendre prou mesures per protegir les persones que hi viuen

Osai Ojigho, Amnistia Internacional

"A més que les forces de seguretat no prenen en compte els avisos ni responen a temps per salvar vides, el fet que no s'hagi portat davant la justícia cap perpetrador fa que les comunitats rurals se sentin totalment desprotegides. El president afirma que ha encarregat reiteradament als cossos de seguretat que posin fi als assassinats, perquè la població de Nigèria pugui dormir tranquil·la, però és molt evident que res no ha canviat?, ha assenyalat Osai Ojigho, directora d'Amnistia Internacional Nigèria.

Casas incendiades, segrest de residents

Almenys 77 persones han estat assassinades des de gener de 2020 en els enfrontaments que segueixen produint-se entre comunitats dels grups ètnics jukun i tiv a l'estat de Taraba, en el nord-est de Nigèria. El conflicte entre aquests dos grups ètnics ha estat actiu intermitentment des de principis de la dècada de 1990, i les autoritats mai li han posat fi.

El 28 de maig, segons els informes, almenys 74 persones van ser assassinades en quatre pobles de l'àrea de govern local de Sabon Birni, a l'estat de Sokoto, que van ser atacats per homes armats.

Segons testimonis entrevistats per Amnistia Internacional en els estats de Kaduna, Plateau i Katsina, els atacs estan ben coordinats. Els atacants irrompen en els pobles muntats en motos i fortament armats. Disparen la gent aleatòriament, incendien cases, roben bestiar, destrueixen els productes agrícoles i segresten residents per demanar-ne rescat.

La majoria dels entrevistats van explicar a Amnistia Internacional que les autoritats els havien deixat a mercè dels seus atacants. Es van queixar d'haver rebut poca o cap ajuda dels agents de seguretat durant els atacs, malgrat haver-la sol·licitat o d'haver-los informat amb antelació que s'anaven a produir, i van denunciar que, en la majoria dels casos, les forces de seguretat havien arribat hores després.

Una persona que havia estat testimoni d'un atac a Unguwan Magaji, en el sud de l'estat de Kaduna, va afirmar: "Durant l'atac, els nostres caps van cridar als soldats per informar-los que els atacants estaven al poble, i van venir sense pèrdua de temps, però en arribar i veure el tipus de munició que tenien els atacants, van marxar. Al matí següent van venir molts soldats amb les seves camionetes Hilux a veure els cadàvers".

Escalada de violència en el sud de Kaduna

Davant l'augment de la violència en el sud de l'estat de Kaduna, el governador va imposar un toc de queda de 24 hores a les comunitats afectades al juny de 2020, però els atacs han continuat. Després de les eleccions de 2011, en el sud de l'estat de Kaduna hi ha hagut esclats intermitents de violència, sense que les autoritats hagin acabat amb ella ni hagin portat davant la justícia als seus autors.

El 6 d'agost, segons els informes, almenys 22 persones van morir en els atacs d'homes armats -se suposa que pastors- contra quatre comunitats de l'àrea de govern local de Zangon Kataf, a l'estat de Kaduna.

Al juliol van morir més d'un centenar de persones en 11 atacs coordinats a les àrees de govern local de Chikun, Kaura i Zangon-Kataf d'aquest mateix estat. El 19 de juliol de 2020, almenys 16 persones van morir en un atac de cinc minuts al poble de Kukum-Daji, en el qual els atacants van disparar a l'atzar contra els vilatans.

Un agricultor de Kukum Daji, el fill del qual va morir en l'atac, va explicar a Amnistia Internacional:

"El meu fill tenia 20 anys i acabaven d'admetre'l a la Universitat de Jos. Estava a casa per la pandèmia de coronavirus quan va passar l'atac. En veure el seu cadàver vaig sentir una enorme debilitat, vaig començar a marejar-me, vaig pensar que anava a esvair-me i em cremava tot el cos, però no podia fer res. Ho vaig posar tot en mans de Déu. Mai tornaré a ser feliç en aquesta vida després de perdre'l. La seva mort m'ha afectat molt".

Víctimes dels recents atacs en el sud de Kaduna van explicar a Amnistia Internacional que les forces de seguretat no van estar en la majoria dels atacs i no van arribar fins a hores després d'haver marxat els atacants. En els pocs casos en què van arribar durant els atacs, no van actuar adequadament.

Una crisi humanitària imminent

La violència ha obligat molts agricultors i les seves famílies a fugir de casa seva. En l'estat de Katsina, actualment hi ha almenys 33.130 persones en camps per a persones desplaçades, i unes altres s'han traslladat a viure amb familiars en zones urbanes. Milers de camperols no van poder conrear les seves terres durant l'estació humida de 2020 per temor als atacs i als segrestos.

Els atacs han provocat el desplaçament massiu i la inseguretat alimentària en els estats afectats. La por impedeix a la població anar a les seves terres

Osai Ojigho. Amnistia Internacional

"Això situa la regió a la vora d'una gran crisi humanitària. El fet que les autoritats de Nigèria no posin límit a la violència es tradueix en pèrdua de vides i mitjans de subsistència. Si no s'actua immediatament, poden perdre's moltes més vides".

Un agricultor de 50 anys de l'àrea de govern local de Batsari, en l'estat de Katsina, va explicar a Amnistia Internacional: "El nostre poble ha estat atacat diverses vegades. No una ni dues, sinó deu. Anar a ocupar-se de la terra és fins i tot un problema; els pistolers ens han impedit anar a les terres, només conreem les que estan prop de casa, però a les altres ja no hi podem anar, no ens deixen. Aquest any no hem conreat les terres de la família, més de 300 hectàrees".

Segrestos

Almenys 380 persones, la majoria dones, nens i nenes, han estat segrestades per demanar-ne rescat per elles en els estats de Kaduna, Níger, Katsina, Nasarawa i Zamfara el 2020. Normalment els familiars de les persones segrestades han de vendre totes les seves pertinences per pagar el rescat. Quan no poden fer-ho, els segrestadors solen matar-les.

Segons un testimoni, almenys 17 dones van ser segrestades el 20 de juliol a l'àrea de govern local de Safana (estat de Katsina), en un atac que va durar gairebé tres hores.

Persones detingudes per atrevir-se a demanar més protecció

El govern no només no ha pres les mesures necessàries per posar fi a aquests atacs, sinó que la policia castiga sovint els qui s'atreveixen a demanar més protecció. Amnistia Internacional ha documentat com agricultors, grups de drets i activistes són sotmesos a intimidació, detenció i tortura per denunciar els atacs o demanar al govern que ajudi a protegir la gent.

El 8 d'agost, almenys tres persones van ser arrestades durant una protesta pacífica en Refinery Junction, en el sud de Kaduna, i el 18 de juny, almenys 20 manifestants van ser arrestats i detinguts durant diversos dies per la policia en l'estat de Katsina.

El 17 de juny, l'activista Nastura Ashir Sharif va ser arrestat per denunciar els homicidis i liderar les protestes que demanen que s'acabi amb la creixent inseguretat al país.

El 10 d'abril, un jove de la comunitat d'Oureedam, a l'àrea de Bassa de l'estat de Plateau, va ser arrestat per queixar-se que les forces de seguretat havien arribat tard a un atac. El jove va afirmar que l'havien colpejat. Al final van deixar-lo en llibertat gràcies a la intervenció d'un parlamentari representant de la seva comunitat.

"La resposta de les autoritats de Nigèria a aquests atacs ha estat summament incompetent i ha demostrat un total menyspreu per les vides humanes. Arrestar persones que s'atreveixen a demanar ajuda és un cop més. En comptes d'arrestar ls qui les critiquen, les autoritats han de buscar solucions urgents a aquesta crisi i fer tot el que puguin per evitar més atacs", ha manifestat Osai Ojigho.

Amnistia Internacional demana a les autoritats de Nigèria que investiguin de forma independent totes aquestes morts i garanteixin la rendició de comptes posant-ne els autors en mans de la justícia. Aquesta onada de crims mostra a les clares que les autoritats no protegeixen a la ciutadania. La incapacitat de les autoritats de posar en mans de la justícia als atacants alimenta perilloses teories conspiratòries que no fan més que incrementar la violència.

"L'obligació del govern és protegir la població. L'augment de les morts en el nord de Nigèria demostra com de malament estan complint les autoritats aquesta responsabilitat".

Informació complementària

Milers de persones han mort a causa de la creixent inseguretat en diversos estats del nord de Nigèria, com Kaduna, Katsina, Níger, Plateau, Sokoto, Taraba i Zamfara.

Amnistia Internacional Nigèria ha estat monitorejant els atacs de pistolers i els enfrontaments entre pastors i agricultors des del 2016. Al desembre de 2018 publiquem un informe, basat en anys d'investigació, que documenta els violents enfrontaments entre membres de les comunitats d'agricultors i de les comunitats de pastors en zones de Nigèria, especialment en el nord del país.