Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nicaragua: el govern augmenta el risc de contagi del coronavirus en un país ja devastat per dos anys de crisi

Mentre el món s'enfronta a un desafiament històric, el govern del president Daniel Ortega ignora flagrantment les recomanacions d'organismes internacionals de drets humans en relació a la pandèmia del coronavirus, COVID-19, posant en risc la salut i la vida de milers de persones a Nicaragua. Això se suma a la greu crisi de drets humans que afecta al país des de fa dos anys, amb un saldo d'almenys 328 persones mortes, unes 2.000 ferides i més de 100 mil persones forçades a fugir.

"La resposta de les autoritats nicaragüenques a la greu amenaça que suposa la COVID-19 posa en evidència una vegada més que el govern del president Ortega no assumeix cap responsabilitat sobre els drets humans dels nicaragüencs, deixant-los en total desprotecció", ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques  d'Amnistia Internacional.

"Des del 18 d'abril de 2018, el govern del president Ortega ha fet de l'assetjament, la impunitat i l'exili forçat, pràctiques habituals. És sorprenent que, després d'impedir i reprimir qualsevol tipus de protesta social durant els darrers dos anys, ara promogui marxes massives i aglomeracions, exposant la població a la pandèmia"·

Organitzacions locals han denunciat que el govern no està complint les recomanacions emeses per organismes internacionals sobre la COVID-19 i que, per contra, ha emprès accions que podrien posar en perill milers de persones. Així, en plena pandèmia, el 5 d'abril, institucions estatals van organitzar una missa pública per donar inici al període de celebracions religioses. El 6 d'abril, entitats estatals van impulsar un esdeveniment públic per triar la Regna Estiu 2020 del departament de Managua i, el 12 d'abril, l'Institut Nicaragüenc de Turisme va organitzar el Summer Music Fest 2020 en diverses localitats.

El Centre Nicaragüenc de Drets Humans ha documentat que les autoritats han promogut altres actes massius durant març i abril, com a desfilades i activitats turístiques. A més, previ al recés escolar que va iniciar el 5 d'abril per les celebracions religioses de Pasqua, mitjans de comunicació van reportar que alguns pares i mares van ser pressionats per personal de les escoles per portar fills i filles als centres educatius.

L'Organització Panamericana de la Salut ha expressat la seva preocupació per la resposta del govern de Nicaragua davant la COVID-19, en no incloure mesures de distanciament social, però si la convocatòria d'aglomeracions massives. A més, va qualificar d'inadequats els processos de prevenció i control implementats per les autoritats.

Grups locals continuen denunciant la manca d'informació proporcionada pel govern sobre la pandèmia i polítiques públiques de prevenció, diagnòstic i contenció. Per això, han organitzat els seus propis mecanismes de recopilació i processament d'informació sobre casos sospitosos de COVID-19 i difonen públicament informació sobre les mesures per prevenir el contagi.

Les autoritats nicaragüenques han de garantir que la població tingui accés immediat a informació veraç, exacta i científica sobre la pandèmia, a mesura que aquesta es desenvolupa, i sobre les mesures de prevenció de contagis.

Persones privades de llibertat, entre les vulnerables davant la COVID-19

En el context del COVID-19, la situació de les persones detingudes en comissaries o en el sistema penitenciari nicaragüenc és especialment preocupant. Centenars de persones han estat empresonades des d'abril de 2018 per exercir els seus drets a la llibertat d'expressió i reunió pacífica. El 26 de març de 2020, i malgrat el compromís previ del govern, organitzacions locals van reportar que almenys 70 d'aquestes persones romanen encara a la presó.

Amnistia Internacional ha corroborat les precàries condicions a les presons nicaragüenques amb persones que van estar detingudes per raons polítiques. Amaya Coppens, qui va ser detinguda en dues ocasions i va estar privada de llibertat en tres centres de detenció diferents, va descriure com l'amuntegament, la manca d'accés a aigua potable, les condicions insalubres i la manca d'atenció mèdica són part de la vida quotidiana en els centres de detenció. Va relatar que, malgrat que va desenvolupar hipertensió a la presó, les autoritats penitenciàries mai no li van subministrar medicines.

"El govern ha demostrat una negligència generalitzada en la gestió de la pandèmia. Per això, tenim por d'un brot de COVID-19 a les presons, on les condicions són infrahumanes. Les persones detingudes per raons polítiques han estat víctimes de violacions a drets humans, però ara, amb la crisi sanitària estan en una situació encara més vulnerable, per això hem de seguir insistint en la seva llibertat i en una millora substancial de les condicions a les presons", va dir Amaya Coppens.

Addicionalment, grups locals denuncien que en alguns centres de detenció a les famílies que visiten a persones detingudes se'ls ha negat l'ingrés de productes d'higiene i neteja en els paquets setmanals que preparen per als seus familiars, així com la manca d'informació i de mesures de seguretat i protocols d'actuació del sistema penitenciari per respondre a la COVID-19.

Un familiar de María Esperanza Sánchez García, l'única dona del grup de 70 persones detingudes per motius polítics, i qui la seva família va assenyalar que pateix d'asma i hipertensió, va explicar a Amnistia Internacional que estava "preocupada pel seu estat de salut, ja que està clarament exposada a contagiar-se del virus. Les mesures d'higiene no són suficients, ja que hi ha poc espai en les cel·les. Hi ha 70 detingudes juntes en el mateix pavelló on es troba ella".

Així mateix, un advocat que representa persones detingudes per motius polítics va expressar a Amnistia Internacional les seves preocupacions per un dels seus defensats que pateix greus patiments de salut i té més risc de contagi de COVID-19 davant la manca de mesures preventives que han de ser promogudes per l'Estat. L'advocat va dir que, a causa de l'amuntegament carcerari, la deficient o nul·la atenció mèdica i el limitat accés a l'aigua potable, va sol·licitar a les autoritats judicials autorització per fer arribar als seus defensats productes de neteja, protecció i higiene personal i va requerir que un dels seus representats, que té malalties respiratòries, esperi el judici en detenció domiciliària. Tres setmanes després, les autoritats encara no emeten resposta sobre els seus requeriments.

El 8 d'abril, el govern nicaragüenc va anunciar, en el marc de les celebracions religioses de Pasqua, l'excarceració de 1.700 persones sota el règim de convivència familiar. No obstant això, organitzacions locals van assenyalar que en aquest grup no va ser inclosa cap persona detinguda per raons polítiques.

"El govern d'Ortega no només ha privat arbitràriament de la llibertat desenes de persones, sinó que a més posa en risc la seva salut en mantenir-los empresonats i en condicions precàries. Reiterem una vegada més el nostre anomenat a les autoritats d'alliberar immediatament a totes les persones detingudes únicament per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió i reunió pacífica", ha afirmat Erika Guevara-Rosas.

Alhora, Amnistia Internacional exhorta les autoritats de Nicaragua a garantir aigua, sanejament, productes d'higiene i accés a atenció de salut per a tota la població carcerària, així com una política integral de salut pública que contribueixi a pal·liar la propagació de la COVID-19 i que respongui als requeriments establerts pels organismes internacionals experts en la matèria.