Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Nacions Unides: Darfur necessita una força de protecció enèrgica

25/5/06 - El Consell de Seguretat ha d'assumir la "responsabilitat de protegir" els civils.

amnistia amni, 

(Nova York, 25 de maig de 2006) ? El Consell de Seguretat de l'ONU ha de garantir el desplegament urgent a Darfur d'una missió de l'ONU enèrgica, autoritzada a fer ús de la força, per protegir els civils, han manifestat Amnistia Internacional, Human Rights Watch i International Crisis Group en una carta conjunta enviada avui als Estats membres del Consell.

 

?El Consell de Seguretat ha de complir amb la seva ?responsabilitat de protegir? els civils sudanesos de nous atacs, insistint que Khartum deixi d?anar amb embuts i accepti una força de l'ONU enèrgica ?ha assenyalat Gareth Evans, president d?International Crisis Group?. Mentrestant, cal donar suport i reforçar els esforços de la Unió Africana a Darfur perquè pugui protegir millor els civils.?

 

El 28 d'abril, el Consell de Seguretat va aprovar la Resolució 1674, que posa èmfasi en la responsabilitat dels estats de protegir les poblacions de genocidi, crims de guerra, depuració ètnica i crims de lesa humanitat.

 

Darfur és un una prova clau del compromís del Consell de Seguretat amb el concepte de ?responsabilitat de protegir?. Desenes de milers de persones han estat víctimes d'homicidi, violació i agressió, i gairebé dos milions han estat expulsades de les seves llars, a causa de una campanya contra la insurrecció del govern sudanès que ha estat causa de crims de guerra i crims de lesa humanitat.

 

?El primer obstacle que cal superar són les objeccions de Khartum a la força de l'ONU ?ha manifestat Kenneth Roth, director executiu de Human Rights Watch?. El següent repte consisteix en garantir que les tropes de l'ONU estan autoritzades a detenir els atacs contra civils, i no es queden simplement mirant com continuen els homicidis.?

 

Khartum continua resistint-se a admetre una força de l'ONU malgrat l'acord de pau de Darfur del 5 de maig, que ho va imposar com a condició prèvia per al desplegament de tropes de l'ONU a Darfur. El Consell de Seguretat va aprovar una resolució en la qual es demanava al govern sudanès que facilités l'accés de planificadors de l'ONU abans del 23 de maig, termini que ja ha passat. El secretari general de l'ONU va nomenar Lakhdar Brahimi enviat especial de l'ONU, i el 25 de maig aquest va anunciar que el govern sudanès havia accedit a permetre l'entrada de l'equip de planificació de l'ONU, encara que va donar pocs detalls del resultat de les seves converses amb les autoritats sudaneses.

 

Amnistia Internacional, Human Rights Watch i International Crisis Group han manifestat que si Khartum no acata la resolució del Consell de Seguretat, aquest ha de considerar la possibilitat d'imposar noves sancions a les autoritats sudaneses que estan bloquejant la transició de l'ONU.

 

En la carta conjunta també es demana als governs donants que proporcionin immediatament fons i suport logístic i tècnic a la missió de la Unió Africana a Darfur (AMIS). El 15 de maig, el Consell de Pau i Seguretat de la Unió Africana va aprovar la transferència de la seva missió de 7.000 membres a Darfur a una força de l'ONU l?1 d'octubre de 2006 o abans.

 

?Poden passar mesos abans que l'ONU estigui totalment desplegada, així que és essencial donar suport immediatament a la Unió Africana ?ha assenyalat Irene Khan, secretària general d'Amnistia Internacional?. Els governs donants han de demostrar que estan disposats a protegir la població de Darfur comprometent-se públicament a proporcionar els fons i els recursos militars que tan desesperadament necessita la Unió Africana (i també l'ONU).?

 

La missió de la Unió Africana ha hagut d'enfrontar-se a la deterioració de la situació de seguretat sobre el terreny. Des de finals de 2005 han augmentat els atacs contra civils, treballadors humanitaris i personal de l?AMIS. L'ONU calcula que, l'abril de 2006, almenys 650.000 civils en situació de necessitat no rebien assistència humanitària perquè els treballadors de les organitzacions humanitàries no podien arribar a ells.

 

(25/05/2006)