Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mèxic

  • Atacs contra els defensors i defensores dels drets humans
21 de gener de 2010

Londres/Mèxic DF.- Les autoritats mexicanes no compleixen amb la seva obligació de protegir els defensors dels drets humans dels homicidis, els assetjaments i les agressions que amenacen les seves vides, ha advertit avui Amnistia Internacional en un nou informe.
L'informe, titulat Exigint justícia i dignitat: Defensors i defensores dels drets humans a Mèxic, descriu més de 15 casos de defensors que han estat víctimes d'homicidi, agressions, assetjament i amenaces o que han estat empresonats per càrrecs falsos entre 2007 i 2009 per impedir-los que realitzin la seva tasca.

“Defensar els drets humans a Mèxic pot costar-te la vida, i el govern no fa prou per resoldre el problema”, ha dit Nancy Tàpies-Torrado, investigadora sobre defensors dels drets humans d'Amnistia Internacional. “Quan s'ataca, amenaça o mata un defensor dels drets humans, s'envia un perillós missatge a molts altres i es nega l'esperança a totes les persones a favor de les quals treballa aquest defensor”.

Amnistia Internacional considera que hi ha desenes de casos d'aquest tipus, que molt pocs s'investiguen eficaçment i que encara menys es processen. En cap dels casos inclosos a l’informe s’ha dut a terme una investigació completa, i només en dos d'ells s'ha detingut algun sospitós.

Els defensors i defensores dels drets humans actuen per protegir i promoure els drets humans. Els Estats tenen la responsabilitat de protegir aquestes persones i de garantir que poden fer la seva feina.

Els activistes que treballen per protegir els drets de les comunitats que viuen en la pobresa, els que defensen els drets dels pobles indígenes o treballen per protegir el medi ambient corren especial risc de ser atacats. Es considera que el seu treball interfereix amb poderosos interessos polítics o econòmics. Amb molta freqüència se’ls veu com persones que ocasionen problemes, no defensors dels drets humans que treballen per una societat millor on el respecte als drets humans sigui una realitat.

Obtilia Eugenio Manuel, fundadora i presidenta de l'Organització del Poble Indígena Me’phaa (OPIM) a Guerrero, Eestat del sud de Mèxic, ha estat víctima de nombroses amenaces de mort i actes d'intimidació des de 1998.

La campanya d'intimidació contra ella es va agreujar tant en els últims anys que la por va obligar Obtilia i la seva família a fugir de la seva comunitat. Per exemple, el gener de 2009, un home que l'havia seguit en diverses ocasions li va cridar: “Què, et sents molt valenta? Ets una veritable dona? Tant de bo tu també te’n vagis a la presó […] si no te’n vas a la presó, et matarem?.

Cap de les amenaces ni dels actes d'intimidació contra ella han estat investigats.

Un altre cas va ser el de Ricardo Murillo Monge, portaveu i membre fundador de Front Cívic de Sinaloa (FCS), que va ser trobat mort al seu automòbil a la ciutat de Culiacán, Sinaloa, el 6 de setembre de 2007. Només dos anys després, el 31 d'agost de 2009, Salomón Monárrez, un altre portaveu del FCS, va sobreviure de miracle a un intent d'assassinat.

“El govern mexicà ha de desenvolupar urgentment un programa eficaç i integral de protecció dels defensors i defensores dels drets humans”, ha dit Nancy Tàpies-Torrado. Llegeix l'informe (en castellà)