Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iran: l'execució en secret del campió de lluita lliure, Navid Afkari, una "paròdia de justícia"

L'execució duta a terme en secret aquest matí, després d'un judici flagrantment injust, del campió de lluita lliure Navid Afkari, sense que se li notifiqués prèviament ni a ell, ni a la seva família ni al seu advocat, és una espantosa paròdia de justícia que demana una acció internacional immediata.

"Navid Afkari era un jove esportista amb un prometedor futur. Executar la seva condemna a mort amb un menyspreu tan absolut dels principis fonamentals de la justícia demostra la crueltat de la pena capital. Un seguit de jutges de diferents tribunals van utilitzar per condemnar-lo "confessions" forçades obtingudes mitjançant tortura, i es van negar sistemàticament a investigar les seves denúncies de tortura", ha assegurat Diana Eltahawy, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

Abans de la seva execució secreta, Navid Afkari, de 27 anys, va ser sotmès a una esgarrifosa sèrie de delictes i violacions de drets humans, com ara desaparició forçada, tortura i altres maltractaments (que van portar a "confessions forçades"), i negació de l'accés a un advocat i d'altres garanties processals.

"Aquest jove va demanar desesperadament ajuda davant del tribunal per rebre un judici just i demostrar la seva innocència. Els enregistraments de veu de les seves declaracions davant del tribunal, que han estat filtrades, mostren com es van ignorar de forma il·legal i cruel les seves súpliques als jutges perquè investiguessin les seves denúncies de tortura i cridessin a testificar un altre detingut que n'havia presenciat la tortura", ha manifestat Diana Eltahawy.

Abans de la seva execució, es va difondre des de l'interior de la presó un altre enregistrament de veu en la qual Navid deia: "Si m'executen, vull que se sàpiga que una persona innocent, tot i intentar que l'escoltessin i va lluitar amb totes les forces per mirarr d'aconseguir-ho, va ser executada".

"Tenint en compte la impunitat que preval a l'Iran, instem la comunitat internacional, inclosos els òrgans de drets humans de l'ONU i els Estats membres de la UE, al fet que emprenguin accions enèrgiques mitjançant intervencions públiques i privades", ha manifestat Diana Eltahawy.

"Lamentem l'ús reiterat que les autoritats iranianes fan de la pena de mort, un ús que els ha portat a la vergonyosa posició de situar-se constantment entre els principals botxins del món. No hi ha justificació per a la pena de mort, que és l'exponent màxim de pena cruel, inhumana i degradant, i instem les autoritats iranianes a la seva abolició.