Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líbia: Saif al Islam al Gaddafi ha de ser entregat a la CPI

Saif al-Islam al-Gaddafi compareix en el seu propi judici per circuit tancat de televisió. © MAHMUD TURKIA/AFP/Getty Images

Les autoritats líbies han de lliurar immediatament Saif al Islam al Gaddafi a la Cort Penal Internacional (CPI) perquè sigui jutjat per crims contra la humanitat. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional, després de la decisió de la Cort de procedir amb el seu enjudiciament.

La majoria de la Sala d'Apel·lacions de la CPI ha rebutjat avui els quatre arguments d'apel·lació presentats pel govern libi, i ha confirmat la decisió anterior de la Sala de Qüestions Preliminars que Saif al Islam al Gaddafi sigui jutjat per la CPI. Entre els motius de la negativa es troba el fet que el govern no ha demostrat que Saif al Islam al Gaddafi s'enfronti substancialment en els tribunals nacionals als mateixos càrrecs a què s'enfrontaria en la CPI.

"La decisió de la Sala d'Apel·lacions de la CPI suposa un pas crucial per impartir justícia a les víctimes de crims contra la humanitat comesos durant l'aixecament libi de 2011 i el conflicte armat que li va seguir. Les autoritats líbies han de lliurar immediatament Saif al Islam al Gaddafi a la CPI perquè el seu judici pugui finalment començar", ha manifestat Solomon Sacco, alt assessor jurídic d'Amnistia Internacional.

"Fins al moment, Líbia s'ha negat a lliurar Saif al Islam al Gadafi a la CPI. Si segueix negant-se, la comunitat internacional -especialment el Consell de Seguretat de l'ONU, que va remetre la situació de Líbia al fiscal de la CPI- ha d'exigir a Líbia que compleixi amb les seves obligacions legals a aquest respecte".

Amnistia Internacional demana a les autoritats líbies que cooperin plenament amb la CPI per garantir que els seus judicis són transmesos a la població libia i que les víctimes poden exercir el seu dret a participar en els procediments i demanar reparació.

Les autoritats líbies han de prendre totes les mesures al seu abast per restablir un sistema efectiu de justícia nacional que respecti i garanteixi el dret de tots els sospitosos a un judici just, i han d'abolir la pena de mort. Davant l'empitjorament de la seguretat al país, Amnistia Internacional demana a la comunitat internacional que intensifiqui el seu suport a les autoritats líbias per a l'establiment de l'Estat de dret.

Stephanie Barbour, directora del Centre de Justícia Internacional d'Amnistia Internacional, va assistir a l'anunci de la sentència de la Sala d'Apel·lacions i està disponible per fer comentaris (a l'Haia ). També ho estan Tawanda Hondora (a Johannesburg), Solomon Sacco (a Londres) i Jonathan O'Donohue (a Austràlia).

Informació complementària
Saif al Islam al Gadafi ha estat acusat per la CPI de cometre crims contra la humanitat el 2011, durant els intents per sufocar l'aixecament que va tenir lloc contra el govern del seu pare, el coronel Muamar al Gaddafi, entre el 15 de febrer i, almenys, el 28 de febrer de 2011.

A Líbia s'enfronta a un seguit de càrrecs relacionats amb la seva presumpta conducta d'incitar o ordenar delictes comesos durant els disturbis civils que es van iniciar el 15 de febrer de 2011 i el conflicte armat que els va seguir. Entre els càrrecs es troben -encara que no exclusivament- bombardeig indiscriminat, obrir foc contra manifestants i participació en actes de vandalisme, saqueig i homicidi. Alguns d'aquests càrrecs estan castigats amb la pena capital en virtut de la legislació libia, una pena a la qual Amnistia Internacional s'oposa en totes les circumstàncies i considera cruel, inhumana i degradant. A més, l'organització considera que Líbia no és capaç de garantir que Saif al Islam al Gaddafi és jutjat en un judici just i, per tant, creu que hauria de ser jutjat per la CPI.

Amnistia Internacional sent preocupació perquè la greu situació de la seguretat al país amenaça amb soscavar el funcionament del sistema de justícia. Saif al Islam al Gaddafi roman des de novembre del 2011 en poder de la Brigada Abu Baker al Siddiq a la localitat de Zintan, i durant aquest temps no s'han respectat els seus drets. La milícia que el té reclòs s'ha negat a lliurar-lo a la custòdia del govern. Saif al Islam al Gaddafi roman reclòs en règim d'aïllament i, durant els primers 21 mesos de la seva detenció, no va tenir accés a un advocat. Va ser interrogat sense la presència d'un advocat, en contra del que es disposa pel Codi de Procediment Penal libi, i no va comparèixer en cap de les sessions de la Sala d'Acusació durant l'etapa prèvia dels procediments, entre el 19 de setembre i el 24 d'octubre de 2013. En l'actualitat, no té accés a un advocat en el judici que està tenint lloc contra ell a Trípoli.

El 14 de novembre de 2013, el Grup de Treball de l'ONU sobre la Detenció Arbitrària va concloure que la detenció de Saif al Islam al Gaddafi a Zintan era arbitrària, i va demanar al govern libi que prengués mesures per interrompre tant els procediments nacionals contra ell com la seva detenció en virtut d'aquests procediments. El Tribunal Africà de Drets Humans i dels Pobles també ha demanat a Líbia que garanteixi que Saif al Islam al Gaddafi té accés a un advocat de la seva elecció, i que s'abstingui de dur a terme procediments judicials que li puguin causar un dany irreparable.

La preocupació d'Amnistia Internacional es veu augmentada pels canvis introduïts recentment en la legislació nacional amb la finalitat de permetre que s'utilitzin els mitjans moderns de comunicació per connectar un acusat amb la sala de judicis si es tem per la seva seguretat o per la possibilitat que fugi. El 14 d'abril, un tribunal de Trípoli va ordenar que Saif al Islam al Gaddafi fos jutjat mitjançant connexió de vídeo, juntament amb altres acusats en la seva mateixa causa. Amnistia Internacional creu que la compareixença de Saif al Islam al Gaddafi per connexió de vídeo no només mina el seu dret a estar present en el seu propi judici, sinó que a més obstaculitza la capacitat del jutge d'avaluar el tracte que ha rebut sota custòdia i indica la incapacitat del tribunal de fer valer la seva autoritat sobre l'acusat.