Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Lesbos (Grècia): activistes i persones refugiades, junts en la reivindicació de mesures als líders de la UE

Mural al campament Pikpa organitzat per Amnistia Internacional i Lesvos Solidarity

Del 15 al 23 de juliol, activistes locals i internacionals se sumaran a activistes de la població refugiada a Lesbos -formada per milers de persones que viuen des de fa temps en nefastes condicions, sense informació sobre el futur que els espera- per celebrar una setmana d'acció i activitats i exigir mesures als líders de la UE.


Aquest "campament d'acció", organitzat per Amnistia Internacional i Lesvos Solidarity, posarà en contacte activistes procedents de vuit països europeus amb més d'una desena d'activistes locals i refugiats, i inclourà una acció de mobilització, que tindrà lloc a Mitilene divendres 21 de juliol.

"Amb aquest campament ens proposem posar en evidència la penosa situació de la població refugiada que es troba atrapada a Lesbos a causa de l'acord de la UE amb Turquia. A l'increment en el nombre d'arribades i a la incertesa sobre el futur s'ha respost posant en perill el finançament, i amb deficients condicions d'acolliment", ha assegurat Daniel Valls, responsable de campanyes internacionals d'Amnistia Internacional.

"Sumant forces demostrem també que tant la població de l'illa de Lesbos com la de tot Europa vol acollir les persones refugiades, i que no se sent representada per les polítiques inhumanes dels governs de la UE", explica Efi Latsoudi, una de les fundadores de Lesvos Solidarity.

Informació complementària


El campament d'acció tindrà lloc abans del 31 de juliol, data en què s'acabaran la majoria dels fons d'emergència europeus destinats directament a ONG que actuen sobre el terreny, a les illes gregues. En el seu lloc, el govern grec s'encarregarà de facilitar serveis amb els fons de la UE, encara que encara no s'ha donat a conèixer com durà a terme aquesta tasca. Milers de persones es troben atrapades a Lesbos, esperant que el màxim tribunal administratiu grec es pronunciï sobre la devolució a Turquia de dos sol·licitants d'asil sirians.

Un equip d'investigació d'Amnistia Internacional acompanyarà el jove refugiat sirià "Noori", reclòs actualment a Moria després d'haver passat més de set mesos a la comissaria de policia de Mitilene, en terribles condicions. Noori podria convertir-se en el primer sol·licitant d'asil retornat formalment des de Grècia, ja que la seva sol·licitud ha estat rebutjada, per haver-se considerat, en virtut de l'acord de la UE amb Turquia, que aquest últim és un "país segur".

Només al juny van arribar a Lesbos 940 persones refugiades i migrants, xifra rècord de 2017 fins al moment. Al llarg de les dues primeres setmanes de juliol han arribat més de 400 persones.

Durant aquesta setmana se celebraran tallers, presentacions i debats en el campament PIKPA, de Lesvos Solidarity.