Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Les forces de seguretat palestines intensifiquen la brutal campanya de repressió

Policia palestina en una concentració després de la mort sota custòdia de Nizar Banat. 24 de juny de 2021 © AI

"Les autoritats palestines de la Cisjordània ocupada han llançat una esgarrifosa campanya de repressió de les protestes pacífiques amb l'ús de força il·legítima, dirigida a periodistes, activistes de la societat civil i advocats i advocades, mitjançant detencions arbitràries i tortures a les persones detingudes", ha declarat avui Amnistia Internacional.

La tensió en Palestina s'ha disparat des de la mort sota custòdia del destacat activista palestí i detractor del govern Nizar Banat el 24 de juny. Les forces de seguretat van respondre amb força excessiva a les protestes desencadenades per la seva mort. Recentment, la nit del 5 de juliol, les forces de seguretat palestines van detenir almenys 15 persones entre manifestants, periodistes i una persona professional del dret, després de dispersar amb violència una concentració pacífica enfront de la comissaria de policia de Ballou, a Ramallah.

"En les últimes dues setmanes, les autoritats palestines han llançat una campanya deliberada de repressió contra persones que es manifesten pacíficament i han practicat detencions arbitràries en un intent de crear un clima de temor i d'esclafar la dissidència", ha afirmat Saleh Higazi, director adjunt d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"El president Mahmud Abbas ha d'ordenar que es posi fi immediatament a aquesta repressió i garantir que la policia i altres membres de les forces de seguretat responen d'aquestes violacions de drets humans. Això ha de començar amb una investigació exhaustiva, independent i imparcial de la mort de Nizar Banat, produïda presumptament després de ser torturat, i de la repressió violenta posterior a mans de les forces palestines".

Els resultats de l'autòpsia preliminar assenyalen que Nizar Banat va patir lesions i tenia hematomes en moltes zones del cos, incloses "marques de lligadures en els canells i costelles fracturades", segons la Comissió Independent pels Drets Humans, la defensoria del poble de Palestina. Aquest tipus de lesions indica que probablement va ser sotmès a pallisses sota custòdia.

Atac contra una manifestació pacífica

En un dels incidents més greus de força il·legítima documentats fins ara, les forces de seguretat palestines van atacar una asseguda pacífica davant de la comissaria de policia de Ballou, a Ramallah, la nit del 5 de juliol. Familiars i simpatitzants s'hi havien reunit per protestar per la detenció de sis homes que havien planejat assistir a una manifestació pacífica aquella nit a la plaça d'Al Rages, a Ramallah.

La policia va dispersar la concentració amb força desproporcionada colpejant els qui protestaven, arrossegant-los pel terra, ruixant-los amb esprai de pebre i estirant-los dels cabells.

Shawan Jabarin, director de l'organització de drets humans Al Haq, va presenciar l'atac i així ho va explicar a Amnistia Internacional: "Vaig veure a agents de policia atacar brutalment homes i dones sense cap raó, tret que estaven protestant pacíficament per la detenció dels seus familiars i companys. A un home gran, pare d'un dels detinguts, li van ruixar la cara amb esprai de pebre; van tirar les dones a terra estirant-les dels cabells. Vaig veure que uns policies s'emportaven un professional de la premsa cap a la comissaria i li pegaven brutalment amb porres al cap i al cos. Va ser una de les escenes més desagradables i vergonyoses".

La policia va intentar primer persuadir els qui protestaven perquè marxessin del lloc, sense oferir cap raó legítima per dispersar la protesta. Quan es van negar, va arribar un vehicle policial que va anunciar que tenien 10 minuts per marxar. Poc després, desenes de policies amb equip antidisturbis i escuts, porres i aerosols de pebre van córrer cap als manifestants i van començar a agredir-los.

Entre els qui protestaven davant de la comissaria hi era Hind Shrayedeh amb els seus tres fills, que havia acudit després d'assabentar-se que el seu marit, Ubai Aboudi, director del Centre Bisan, organització d'investigació i desenvolupament, era un dels sis homes detinguts per la policia. Va explicar a Amnistia Internacional:

"Estàvem tots dempeus a la vorera davant de la comissaria de policia. Vaig començar a cridar: "Tu, país de llibertats, no a les detencions polítiques". Era l'única que cridava, ningú havia cridat res més, no hi havia cartells i tothom estava dempeus pacíficament".

Diala Ayash, advocada d'Advocats i Advocades per la Justícia, va ser detinguda també el 5 de juliol. Havia acudit a l'asseguda com a observadora de drets humans quan els policies amb equip antidisturbis van atacar i van dir el seu nom, buscant-la.

"Quan em van trobar, vaig ser arrossegada amb violència cap a la comissaria per homes policies, un dels quals em va agredir sexualment agarrant-me i pegant-me a les natges i al pit", va explicar  Amnistia Internacional.

Tant Diala Ayash com Hind Shraydeh van explicar que havien vist policies colpejant amb porres al cap i al cos a manifestants pacífics detinguts dins de la comissaria. Almenys un d'ells, Haitham Syaj, va ser hospitalitzat a causa de les lesions sofertes. "Ara entenc totalment com van matar Nizar Banat", va dir Hind Shraydeh.

Escalada de repressió

En almenys sis ocasions, les forces de seguretat palestines van utilitzar força il·legítima per dispersar protestes pacífiques. Algunes persones van llançar pedres i altres objectes en resposta a l'ús de la força per les autoritats.

Membres de l'equip d'investigació d'Amnistia Internacional presents durant les manifestacions del 24 de juny, el dia de la mort de Nizar Banat, van veure les forces de seguretat palestines colpejar manifestants i vianants, i utilitzar granades sonores, gas lacrimògen i altres mitjans per dispersar-les.

Les forces de seguretat palestines -alguns membres de les quals anaven vestits de civil- també van atacar els qui protestaven pacíficament els dies 26 i 27 de juny, en alguns casos la la gent amb pals i porres, utilitzant esprais de pebre i confiscant telèfons mòbils als qui intentaven filmar els fets.

El 26 de juny, immediatament després de la dispersió de la protesta inicial, grups d'homes vestits de civil van començar a agredir també manifestants i transeünts. Es creu que alguns eren membres de les forces de seguretat i altres, afiliats al partit polític Fatah. El 27 de juny, uns homes vestits de civil van atacar de nou els qui protestaven abans que aquests haguessin tingut si més no temps d'agrupar-se. En ambdues ocasions, les dones -moltes d'elles periodistes- van patir atacs específics, com agressions sexuals.

La policia palestina no va intervenir per protegir els manifestants d'aquests atacs.
El 3 de juliol, centenars de persones palestines es van congregar a Ramallah per a una manifestació pacífica contra el president Mahmud Abbas. Els agents de seguretat van detenir Ghassan al Saadi, destacat detractor de les autoritats palestines, quan es dirigia al seu domicili després de la protesta. Durant la seva detenció, li van propinar cops de puny, puntades de peu i cops amb porres.

També van ser detinguts tres activistes -Jihad Abdou, Izz al Din Zoul i Salem al Katsh- que participaven en una manifestació pacífica contra la detenció de Ghassan davant el complex judicial de Ramallah l'endemà. Tots van ser acusats de causar "dissensions internes" i de "insults a les autoritats", en aplicació de la repressiva Llei de Delictes Electrònics.

"No s'ha de permetre a les autoritats palestines que segueixin cometent abusos sense control. Els Estats membres de la Unió Europea, Estats Units i Regne Unit han de paralitzar immediatament l'enviament d'ajuda en matèria de seguretat i militar a les forces de seguretat i la policia palestines fins que es garanteixi la rendició de comptes i el respecte als drets humans", va concloure Saleh Higaz.