Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Les dues germanes saudites deixen Hong Kong i començen una nova vida fora de perill

© Particular

Davant la notícia que dues germanes de l'Aràbia Saudita, conegudes com Reem i Rawan, les vides de les quals haurien estat en perill si haguessin estat retornades al regne saudita, ja han deixat Hong Kong per viure fora de perill en un nou país, Lynn Maalouf, directora de recerca d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient, ha comentat:

“És una gran notícia que Reem i Rawan ja siguin en un lloc més segur. Van demostrar una valentia immensa i van córrer enormes riscos per fugir dels abusos reiterats dels seus parents homes. S’ha de permetre que les germanes refacin la seva vida sense por que els seus familiars o les autoritats saudites les obliguin a tornar".“Els homes familiars de Reem i Rawan van poder sometre aquestes dones repetides pallisses impunement perquè al país no existeixen proteccions adequades enfront de la violència en l'àmbit familiar. És només una faceta de la discriminació sistèmica que pateixen les dones saudites en virtut del repressiu sistema de tutela de l'Aràbia Saudita. El sistema no només tracta les dones com a ciutadans de segona, sinó que les posa en greu perill. Cap dona o nena hauria de témer per la seva vida com ho van fer Reem i Rawan. L'Aràbia Saudita ha de reformar amb urgència el sistema de tutela i posar fi a l'àmplia diversitat de lleis i pràctiques discriminatòries que suporten les dones.”

Informació complementària

Les germanes, de 18 i 20 anys, conegudes pels pseudònims de Reem i Rawan per la seva seguretat, van fugir de l'Aràbia Saudita després de rebre reiterades pallisses de familiars homes i ser tractades “com a esclaves”. Van arribar a Hong Kong al setembre de l'any passat, mentre es dirigïen cap a un altre lloc. A les poques hores, agents consulars saudites els van impedir continuar el seu viatge a l'aeroport internacional de Hong Kong. Sense més opcions disponibles, les germanes van marxar de l'aeroport i es van veure obligades a viure amagades a Hong Kong.

Les germanes van saber posteriorment que els havien anul·lat el passaport, per la qual cosa era impossible que els ampliessin el visat i d’aquesta manera, poder romandre a Hong Kong. Es va autoritzar l'estada de Reem i Rawan a Hong Kong en qualitat de persones “tolerades” sense visat. El període d'estada tolerada es va ampliar fins al 8 d'abril; mentrestant, les germanes estudiaven opcions de reassentament a un tercer país.

Si haguessin estat retornades l'Aràbia Saudita, és probable que les germanes haguessin sofert represàlies a mans dels seus familiars o que s'haguessin enfrontat a càrrecs per abandonar la casa sense el permís del seu tutor home, sortir del país i renunciar a l'islam. A l'Aràbia Saudita, la “apostasia” és un delicte greu, penat amb la mort.

En virtut del repressiu sistema de tutela d'Aràbia Saudita, dones i nenes sofreixen discriminació sistemàtica, tant en la legislació com en la pràctica. Les dones no poden viatjar, tenir un treball remunerat, cursar estudis superiors ni casar-se sense el permís d'un tutor home. Dones activistes que defensen els drets de les dones i han fet campanya contra el repressiu sistema de tutela masculina romanen detingudes des de maig de 2018, suportant tortura i altres maltractaments.  Ara, seran jutjades i poden ser condemnades a penes molt llargues de presó.