Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Les autoritzacions de vendes d’armes espanyoles superen els 8.000 milions d’euros el 2012

Una dona vista pel forat d'una bala a Diabaly, Mali, gener 2013 © Reuters /Eric Gaillard

Les ONG, preocupades per la voluntat del Govern central d’incrementar les exportacions d’armes en un context de reducció de les compres a Espanya. El 2012 es van autoritzar o realitzar operacions “preocupants” amb almenys deu països.


Durant el 2012, el Govern espanyol va autoritzar exportacions d'armes i material de defensa per un valor de més de 8.000 milions d'euros, una xifra que representa un augment de més del 150% respecte a les autoritzacions de 2011. Per la seva banda, les vendes d'armes espanyoles efectivament realitzades a l'exterior en 2012, van caure un 13,6% respecte a l'any anterior. Aquestes exportacions van ascendir el 2012 a més de 2.200 milions d'euros.

L’informe“La crisis económica no afecta a las exportaciones de armas españolaspublicat avui per Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Intermón Oxfam, analitza aquestes dades.
 
Les exportacions a qualsevol preu no són acceptables

Les vendes de material de defensa i de doble ús (civil i militar) del 2012 es van realitzar en un context de clara tensió entre les limitacions que estableix la Llei 53/2007 sobre el control del comerç exterior de material de defensa i de doble ús, i la voluntat del Govern central d'incrementar les vendes a l'exterior.

L'objectiu de l'executiu, expressat de forma explícita pel seu titular de Defensa, Pedro Morenés, és donar suport a la indústria armamentística per exportar més armes. Aquest impuls s'ha plasmat en mesures de liberalització per exportar material de defensa com la Llei 12/2012, del 26 de desembre, que regula els acords de Govern a Govern, i una intensa agenda internacional del Ministre per obrir i consolidar nous mercats.

“Ens preocupa que amb aquesta política del Govern es relaxin els controls i es duguin a terme operacions quan existeix un risc clar de que el material venut s'usi per cometre o facilitar violacions greus dels Drets Humans”, assenyala María del Pozo, responsable de Relacions Institucionals d'Amnistia Internacional.

“La indústria militar espanyola està patint una davallada de vendes al mercat nacional a causa de les retallades del Govern en noves compres”, afirma Mario Rodríguez, director de Greenpeace. “El deute històric acumulat pel Govern amb diverses empreses espanyoles de material de defensa és la causa principal d'aquesta disminució en les adquisicions i, alhora, de l'interès en què augmentin les exportacions” afegeix Jordi Armadans, director de FundiPau.

“Donar prioritat a les vendes a qualsevol preu incrementa el risc que es relaxin els criteris de control de les exportacions, un fet particularment alarmant en un moment en què el Govern intenta trobar sortida a l'exterior a armes i municions espanyoles davant una demanda nacional minvant i amb una major competència internacional”, declara Francisco Yermo, responsable d'Acció Humanitària d'Intermón Oxfam.

Síria en el punt de mira

La situació de la població civil a Síria és particularment dramàtica. Les Nacions Unides han informat que gairebé 100.000 persones han mort des de l'inici de la guerra civil i que hi ha més de set milions de sirians i sirianes que depenen de l'ajuda humanitària.

Segons la informació del 2012, Espanya no ha realitzat ni autoritzat, cap transferència d'armes o munició al Govern sirià o a l'oposició. No obstant això, segons les declaracions recollides en els mitjans de comunicació del ministre García-Margallo, després de l'aixecament parcial, al maig, de l'embargament europeu de la venda d'armes a Síria, ha obert la possibilitat, que se subministrin armes als grups opositors sirians.

Encara que l'embargament de la UE s'aixequi definitivament a partir de l'1 d'agost, Espanya haurà d'assegurar que qualsevol transferència compleix amb els criteris de l'article 8 de la Llei espanyola i els del Tractat sobre Comerç d'Armes que va signar a Nova York el 3 de juny.

Avenços en el compliment de la Llei, però persisteixen operacions preocupants


En el seu informe anual sobre les vendes de material de defensa el 2012, el Govern ofereix una informació detallada sobre les operacions realitzades, els productes, l'usuari i l'ús final. També és molt positiu que hi hagi casos en què el Govern hagi aplicat l'enfocament preventiu de la Llei, i denegués vendes ja autoritzades quan hi havia dubtes sobre el destinatari o ús final dels productes. El 2012 es van revocar algunes vendes ja autoritzades a Bahrein i a Líbia.

No obstant això, persisteixen les vendes preocupants entre les quals destaquen algunes a països de la UE, com França, implicada en l'ofensiva militar en Mali, i les realitzades a països del nord d'Àfrica i del Pròxim Orient. Els materials destinats a Bahrein, Egipte i Aràbia Saudita corren el risc de ser usats per cometre violacions dels drets humans.

La possible venda de 250 carros de combat Leopard espanyols a l’Aràbia Saudita és un dels casos que genera més inquietud. El 2009, les forces armades saudites van utilitzar tancs al nord del Iemen en bombardejos on van morir civils. Les ONG recomanen al Govern espanyol que condicioni aquesta venda a l'establiment de salvaguardes com la formació i sistemes de rendició de comptes per evitar la comissió de greus violacions de drets humans i del dret internacional humanitari per part de les forces armades saudites. A més, cal sumar els més de 21 milions d'euros en armament i municions enviats per Espanya a aquest país el 2012.

També hi ha hagut transferències d'armes i munició que poden ser qualificades d’“especialment preocupants”, a causa de la naturalesa del material exportat i del risc que aquest pugui ser usat per cometre o facilitar greus violacions de drets humans, a destinataris a Colòmbia, Pakistan, Ghana, Mèxic, Israel i Estats Units.

Recomanacions de les ONG


L’informe publicat per la campanya Armes Sota Control fa recomanacions específiques al Govern central sobre les transferències del 2012, entre les quals hi ha:

  • Augmentar el control de les operacions que poguessin ser preocupants per als drets humans, aplicant la dimensió preventiva de la Llei, com reforçar el control parlamentari sobre les transferències realitzades y autoritzades. (Aquesta recomanació s’adreça també al Congrés, on la Comissió de Defensa ha de presentar un dictamen al setembre a l’informe governamental per assegurar un compliment rigorós de l’article 8 de la Llei).
  • Modificar la legislació espanyola i adaptar-la a la “Regla d’Or”1 del Tractat sobre Comerç d’Armes (TCA), reflectida en els seus articles 6 i 7, que suposen la no autorització de transferències d’armes per cometre atrocitats.

La delegació espanyola va ser molt activa en la negociació del TCA, defensant aquest articulat, i el ministre Soria, que va firmar el Tractat a Nova York el 3 de juny, va ser l’únic representant estatal que va declarar en el moment de la firma que “aplicarà provisionalment allò disposat en els articles 6 i 7 del Tractat, fins a la seva entrada en vigor, amb l’objectiu de salvaguardar els drets humans i respectar el dret internacional humanitari”. Aquest compromís temporal és molt positiu i ha d’orientar totes les decisions d’autorització de transferències d’armes espanyoles a l’estranger.