Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

La Xina ha d'anul·lar condemna a mort de ciutadà canadenc per delictes de drogues

JASON LEE/AFP/Getty Images

Davant la condemna a mort imposada per un tribunal xinès al ciutadà canadenc Robert Schellenberg per narcotràfic, William Nee, investigador d'Amnistia Internacional sobre la Xina, ha comentat:

"La condemna a mort imposada a Robert Schellenberg no serveix a la justícia. Instem les autoritats xineses al fet que l'anul·lin. Els delictes relacionats amb les drogues no compleixen les normes internacionals sobre l'ús de la pena capital.

"El sistema de la pena de mort de la Xina està envoltat de secret, cosa que contribueix al fet que moltes persones es qüestionin el moment en què s'ha pres aquesta decisió. Hem vist en ocasions anteriors que en casos molt polititzats el judici és sovint un mer espectacle el resultat del qual ja està decidit".

"El sobtat nou judici i l'aparent pressa per dictar sentència ha posat en relleu les nombroses deficiències del sistema judicial xinès. Esperem que Robert Schellenberg i el seu advocat defensor tinguin prou temps per preparar i respondre a les noves proves de l'acusació quan el cas sigui vist finalment en apel·lació".

Informació complementària

Robert Schellenberg havia estat condemnat a 15 anys de presó per narcotràfic, càrrec que nega, en el seu judici original, celebrat el novembre de 2018 davant del Tribunal Popular Intermedi de Dalian, a la província nord-oriental xinesa de Liaoning. A la vista de l'apel·lació, celebrada el 29 de desembre de 2018, els fiscals van dir que havien descobert noves proves i van al·legar que la condemna original era massa suau. Schellenberg va ser condemnat a mort en un nou judici celebrat dilluns davant del mateix Tribunal Popular Intermedi.

La Xina executa més persones que cap altre país del món; no obstant, el nombre de condemnes a mort imposades i el d'execucions realitzades estan envoltats de secret. Les autoritats segueixen executant un nombre significatiu de persones per delictes relacionats amb les drogues i d'un altre tipus que no compleixen el criteri de ser "els delictes més greus" als quals ha d'estar restringit l'ús de la pena capital segons el dret internacional. Els Estats tenen l'obligació de revisar la seva legislació penal per garantir que no s'imposa la pena de mort per delictes relacionats amb les drogues.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència del caràcter o les circumstàncies del delicte, de les característiques i la culpabilitat o innocència de l'acusat i del mètode utilitzat per l'Estat per dur a terme l'execució. L'organització fa més de 40 anys que fa campanya per la seva abolició total.