Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La vacuna contra la COVID-19 ha d'estar disponible per a tota la població, en contra del que diu la nova ordre executiva de Trump

© REUTERS/Tom Brenner

Davant les notícies sobre una ordre executiva emesa pel president dels Estats Units, Donald Trump, Bob Goodfellow, director executiu interí d'Amnistia Internacional Estats Units, ha declarat:

"L'anunciada ordre executiva del president Trump és moral i estratègicament desafortunada. Si aquesta pandèmia ens ha ensenyat alguna cosa, és que estarem fora de perill només en la mesura en què ho estiguem els qui correm més risc. Les vacunes contra la COVID-19 han d'estar disponibles per a tota la població amb independència del seu lloc de residència i dels seus ingressos. La crisi de la COVID-19 és una crisi global que exigeix la cooperació global, no pas un enfocament del "jo primer" o "Els Estats Units primer" que posi en perill el dret de totes les persones a ser protegides del virus.

"En virtut del dret internacional dels drets humans, els països tenen l'obligació de treballar junts per respondre a la pandèmia i els països més rics tenen la responsabilitat especial d'ajudar els qui tenen menys recursos. Acaparar vacunes per a la població nord-americana no posarà fi a aquesta pandèmia. L'Organització Mundial de la Salut calcula que per aconseguir la immunitat de grup, haurà d'estar vacunat el 70% de la població mundial. Només cuidant-nos els uns dels altres podrem posar fi finalment a la propagació d'aquesta malaltia mortal".

Amnistia Internacional Estats Units demana a l'administració entrant que cooperi per assegurar-se que totes les persones tenen accés a la vacuna abstenint-se de subscriure grans acords bilaterals amb empreses farmacèutiques; incorporant-se a iniciatives globals que tenen com a finalitat garantir l'accés equitatiu a la vacuna per a tots els països, com el COVAX de l'OMS,  i donant-hi suport; i tenint en compte els drets humans de les persones i comunitats que corren més risc quan es decideixi la distribució.

L'organització de drets humans demana també als Estats Units que elabori plans nacionals de distribució de la vacuna contra la COVID-19 que siguin accessibles, inclusius i no discriminatoris, segons les lleis i normes de drets humans.

Informació complementària i context

Les investigacions d'Oxfam han conclòs que els països rics, que representen només el 13% de la població mundial, ja han comprat més de la meitat de la vacunes futures. Això significa que més de la meitat de les dosis promeses de les cinc principals vacunes candidates ja estan assignades. Al novembre de 2020, més del 80% del subministrament previst el 2021 de les vacunes de Pfizer-BioNTech i Moderna ja s'havia venut a països rics.

El Mecanisme COVAX és una via perquè els països posin en comú els seus recursos amb la finalitat d'invertir i comprar totes les vacunes possibles i distribuir-les després de forma imparcial i equitativa. Fins ara, participen en el COVAX 178 països, amb les excepcions notables dels Estats Units i Rússia.