Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La Coalició Pro Accés rebutja la llei de transparència per no estar en línia amb els estàndards internacionals


El Congrés dels Diputats ha aprovat avui la primera Llei de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern a Espanya.  La Coalició Pro Accés lamenta que el text final sigui insuficient ja que conté greus mancances i contradiccions, per la qual cosa la llei neix obsoleta i queda molt lluny dels estàndards internacionals.

La Coalició Pro Accés, formada per 68 organitzacions, porta des de l'any 2006 sol·licitant l'aprovació d'una llei de transparència a l'Estat espanyol i posant el seu coneixement i experiència en aquesta matèria a la disposició de diferents governs europeus i forces polítiques.  Al nostre judici la norma que s'ha aprovat no compleix amb els 10 Principis de la Coalició Pro Accés i, entre altres errors assenyalem que:

  • No reconeix el dret d'accés a la informació com un dret fonamental, tal com passa en l'àmbit internacional.
  • No afecta a tots els poders de l'Estat.
  • Exclou molts tipus d'informació pública.
  • En establir el silenci negatiu, un fet excepcional en el dret administratiu espanyol, fomenta la inactivitat administrativa davant les sol·licituds d'informació.
  • Crea un organisme de revisió que no és independent i que no té poder vinculant.
  • No estableix cap sanció rellevant per ocultar la informació.

"És veritablement una pena que Espanya sent el país número 96 a aprovar una llei de transparència no només no hagi adoptat els principis més avantguardistes sinó que ha deixat fora principis molt bàsics", comentava Helen Darbishire, directora d'Access Info Europe.

"La Llei presenta greus deficiències. Sense un òrgan de supervisió independent l'exercici del dret a la informació queda supeditat a la discrecionalitat de l'Administració", lamenta Javier Pérez Director del CIECODE.

"No es reconeix el dret d'accés a la informació quan l'Administració no respon a les sol·licituds formulades pels ciutadans, en establir-se un silenci administratiu de caràcter negatiu?" ha afirmat Jacinto Lara Bonilla, President de l'Associació Pro Drets Humans d'Espanya.

La Coalició Pro Accés queda atenta a la implementació de la llei de transparència i espera que sigui ràpida, malgrat que la llei indica que entrarà en vigor en un any a nivell estatal i dos a nivell autonòmic. Confiem que la transparència proactiva sigui una realitat immediata i que en breu es responguin les sol·licituds d'informació de les persones.

Des d'aquest moment la Coalició Pro Accés seguirà treballant perquè la transparència dels poders públics, els subjectes amb funcions públiques o els qui gestionin fons públics sigui una realitat i que els ciutadans obtinguin satisfacció a les seves demandes d'informació.