Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel/TPO: 500 persones palestines en risc de desallotjament forçós, desplaçament i segregació

Ras Jrabah © Amnistia Internacional.

“Un Tribunal israelià ha donat llum verda al desallotjament forçós de 500 persones beduïnes palestines a la regió de Néguev/Naqab, posant de manifest l'enorme discriminació a què estan sotmesos els palestins i palestines ciutadans d'Israel”, ha declarat avui Amnistia Internacional.

En una sentència donada a conèixer el 27 de juliol, el Jutjat de Beer’sheva va declarar que les persones residents del poble de Ras Jrabah havien d'abandonar casa seva i desallotjar les terres on viuen les seves famílies des de fa decennis abans de març de 2024. A més, els va imposar el pagament d'una multa de 117.000 denous xéquels (aproximadament 31.700 dòlars) per cobrir les costes judicials.

Els desallotjaments forçosos formen part dels plans de les autoritats israelianes de construir un nou barri per a la ciutat de Dimona, la població de la qual és majoritàriament israeliana jueva. Les persones residents de Ras Jrabah seran reallotjades en una localitat beduïna empobrida i segregada.

“Aquesta sentència mostra com s'empren les lleis enormement discriminatòries d'Israel sobre la terra i les propietats per a aplicar l'apartheid contra la població palestina ciutadana d'Israel, a qui es nega sistemàticament els mateixos drets que a la població israeliana jueva. Comença així el compte enrere per als qui viuen a Ras Jrabah, que tenen pocs  mesos per a encapsar seva vida i abandonar l'única llar que han conegut per deixar lloc a l'expansió de la ciutat majoritàriament jueva de Dimona. És un altre intent més de les autoritats israelianes de reduir la presència palestina al éguev/Naqab sota pretext del desenvolupament”, ha afirmat Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

“Aquesta sentència posa de manifest la necessitat de desmantellar immediatament el sistema d'apartheid israelià. La comunitat internacional ha de pressionar les autoritats israelianes perquè rebutgin aquests plans cruels i posin fi a la seva política de desallotjament forçós de la població palestina del Néguev/Naqab.”

Com moltes persones beduïnes palestines de la regió meridional israeliana de Néguev/Naqab, les que resideixen a Ras Jrabah porten generacions vivint al seu poble, però el govern israelià es nega a reconèixer-ho. L'Autoritat de Terres d'Israel al·lega que la seva presència impedeix l'ampliació de Dimona tot i que les persones residents han demanat la seva integració en el nou barri, sol·licitud que han rebutjat les autoritats israelianes.

Com assenyala Adalah, l'organització que representa legalment a les persones residents, els plans de desallotjament de Ras Jrabah formen part d'una política general de substituir la població palestina beduïna per població israeliana jueva al Néguev/Naqab.

Informació complementària

Segons Adalah, l'Autoritat Beduïna de Desenvolupament i Assentaments del Néguev, organisme del govern israelià responsable de reubicar la població palestina beduïna desplaçada, s'ha negat a considerar l'opció d'integrar Ras Jrabah a Dimona. L'Autoritat Beduïna va declarar que només està autoritzada a oferir solucions en localitats beduïnes, no en les israelianes jueves, i que l'única opció és reubicar la població de Ras Jrabah a la població beduïna veïna de Qasr al Sir.

Ras Jrabah ocupa gairebé 35 hectàrees de terres pertanyents a la tribu Al Hawashleh i els seus residents viuen allí des d'abans de l'establiment de Dimona. L'informe d'Amnistia Internacional de 2022 sobre el sistema d'apartheid israelià exposa com les lleis discriminatòries d'urbanisme i zonificació estan concebudes per a augmentar al màxim les terres i els recursos per a la població israeliana jueva a costa de la palestina.>