Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / Territoris Palestins Ocupats: La conferència de París ha de pressionar per un alto el foc humanitari immediat

Photo by Belal Al Sabbagh/AFP via Getty Images

Amnistia Internacional expressa la satisfacció per la decisió del president de frança, Emmanuel Macron, d’acollir una conferència humanitària internacional per a la població civil de Gaza amb d’objectiu de coordinar l’ajuda destinada a les persones de la Franja de Gaza ocupada, que segueixen suportant una devastadora operació militar, a més de la intensificació d’un bloqueig il·legal que dura 16 anys, cosa que ara les priva d’articles essencials per la seva supervivència, com ara aigua i combustible.

Els Estats tenen la responsabilitat conjunta i individual de cooperar per proporcionar assistència humanitària en època d’emergència. A més, els Estats que estiguin en condicions de facilitar assistència tenen l’obligació de fer-ho mitjançant la cooperació i l’assistència internacionals.

Demanem a les entitats organitzadores i participants en la conferència que pressionin a favor d’un alto el foc humanitari, significatiu i immediat, que insisteixin en això, i que exerceixin tota la pressió necessària sobre les autoritats israelianes i Hamás perquè ho compleixin.

L’alto el foc i l’aixecament del bloqueig i de les restriccions recentment ampliades són necessàries per a l’entrega sostinguda, eficaç i amb impacte de qualsevol ajuda humanitària a la població de Gaza. L’alto el foc haurà d’incloure les següents garanties:

  • L’alto el foc ha de cobrir la totalitat de la Franja de Gaza i durar prou per permetre un alleujament substancial del patiment. Haurà de basar-se en la circulació lliure i segura de la població civil i del personal d’ajuda humanitària. Totes les parts en el conflicte hauran de comprometre's a atacar la naturalesa civil de l’assistència humanitària i a abstenir-se d’obstaculitzar-la i a impedir-ne el desviament.
  • L’alto el foc haurà de permetre que es recuperin s’enterrin els cadàvers, que s’atengui degudament les persones ferides, que hospitals i clíniques siguin reparats i rebin materials essencials, i que arribin sense demora a la Franja i es distribueixin sense riscos ni condicions altres articles d’ajuda humanitària.
  • Haurà de respectar-se el dret de la població de Gaza a accedir a articles de primera necessitat per sobreviure, com ara aigua potable, aliments, articles no alimentaris com l’allotjament i kits de dignitat per les dones, medicaments i combustible.
  • L’entrega de l’ajuda humanitària ha de ser totalment accessible i atendre a les necessitats de nens i nenes de poca edat, persones malaltes si ferides, persones d’edat avançada, dones embarassades i persones amb discapacitat.
  • Durant l’alto el foc haurà de fer-se tot el possible per obtenir l’alliberament dels ostatges capturats el 7 d’octubre. Mentre durin les negociacions, s’haurà de donar accés immediat a entitats d’observació independents perquè visitin els ostatges amb la finalitat de determinar-ne el el benestar i facilitar la comunicació amb les seves famílies i amb funcionaris consulars en el cas d’aquells que no tinguin la nacionalitat israeliana o la doble nacionalitat.
  • S’haurà de donar accés a la Franja de Gaza a observadors independents com ara el personal de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans; la Comissió Internacional Independent d’Investigació sobre el Territori Palestí Ocupat i Israel; la relatora especial sobre la situació dels drets humans als Territoris Palestins Ocupats; la Cort Penal Internacional i organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional perquè investiguin la situació en el terreny, per exemple, sobre els atacs aeris i terrestres indiscriminats i desproporcionats, i altres violacions del dret internacional humanitari comeses per totes les parts.

Amnistia Internacional també demana als participants en la conferència humanitària i als organismes internacionals que:

  • Es comprometin amb la recuperació a llarg termini de Gaza: haurà d’haver un compromís per satisfer les enormes necessitats sorgides després de la destrucció a gran escala de Gaza, com els treballs de reconstrucció o ajudes a aquells que hagin perdut llars i negocis, i mitjans de supervivència. Els compromisos s’hauran de presentar amb un calendari clar pel desemborsament i no limitar-se a declaracions.
  • Reconeguin el dret de la població de Gaza a retornar a casa seva i a les zones on vivien abans d’aquest atac més recent, i garanteixin que es permeti que la població palestina torni a totes les parts de la Franja de Gaza.
  • Incloguin a l’ordre del dia la solució política a llarg termini a la crisi. Per això, hauran d’abordar-ne les causes fonamentals, com el bloqueig il·legal i inhumà de Gaza, que constitueix càstig col·lectiu, i totes les dimensions restants del sistema d’apartheid d’Israel imposat a tota la població palestina, que és un crim de lesa humanitat.