Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel/ Territoris Ocupats: Cal passar comptes per les violacions de drets, tot i l’acord de presos palestins

Dos mil palestins reclosos en presons israelianes abandonen una vaga de fam que durava més d’un mes després que Israel acordés diverses mesures per a millorar les condicions penitenciàries –una acció que Amnistia Internacional interpreta com un pas cap al compliment de les obligacions contretes per Israel en l’esfera dels drets humans.

En aplicació de l’acord mitjançat per Egipte, Israel s’ha compromès, entre altres coses, a posar fi al règim d’aïllament al qual estaven sotmesos 19 presos –reclosos sota aquest règim per un període de fins a 10 anys– i a aixecar la prohibició de visites de familiars que patien els presos de la Franja de Gaza.

Esperem que aquests compromisos siguin signe d’un nou enfocament adoptat per les autoritats israelianes, basat en el respecte dels drets humans de la població reclosa”, ha manifestat Ann Harrison, directora adjunta del Programa Regional per al Pròxim Orient i el Nord d’Àfrica d’Amnistia Internacional.

“En qualsevol cas, és inacceptable que 2.000 presos hagin hagut de posar en perill la seva salut per tal que es respectin els seus drets humans; drets que les autoritats israelianes fa anys que violen.”

Amnistia Internacional ha demanat reiteradament que es reprenguin les visites de familiars als presos de Gaza, suspeses completament el juny del 2007.

“Aquestes violacions reiterades del Servei Israelià de Presons contra els presos en vaga de fam s’han d’investigar a fons i de manera independent i imparcial, i els responsables n’han de passar comptes”, a dit Ann Harrison.

“Una reclusió en règim d’aïllament tan prolongada –basada en informació de la qual no disposen ni els presos ni els seus advocats– representa una violació del seu dret a un procés com cal, i constitueix un tracte cruel, inhumà i degradant.”

Segons l’acord, a finals d’aquesta setmana s’espera que els presos siguin traslladats a cel·les on tindran contacte amb altres reclusos.

Qui es trobi a l’ infermeria de la presó de Ramla en vaga de fam des de fa entre sis i onze setmanes, ha de ser traslladat a un hospital civil immediatament fins que la seva vida deixi de córrer perill, i en tot moment ha de ser tractat amb humanitat”, ha declarat Ann Harrison.

La detenció administrativa és un procediment pel qual les persones detingudes són recloses sota mandat militar sense càrrecs ni judici durant períodes de fins a sis mesos que es poden renovar indefinidament.
Basant-se en el reglament inicial aprovat sota el Mandat Britànic, Israel ha utilitzat aquesta mesura contra la ciutadania des del 1948, i des del 1967 també contra milers de palestins dels Territoris Palestins Ocupats.

Les ordres de detenció administrativa es basen en informació secreta de la qual no es fan partícips ni als detinguts ni als seus advocats, negant així a les persones detingudes la oportunitat d’exercir de forma efectiva el seu dret a interposar els recursos pertinents.

A finals d’abril del 2012, uns 300 palestins van ser reclosos en detenció administrativa segons les estadístiques del Servei Israelià de Presons. Alguns són presos de consciència, confinats únicament per exercir de forma pacífica el seu dret a la llibertat d’expressió, d’associació i de reunió.

Durant molts anys, Amnistia Internacional ha instat a Israel per a què posi fi a
pràctica de la detenció administrativa i per a què deixi en llibertat als detinguts per via administrativa, tret que se’ls acusi d’un delicte comú reconegut i que se’ls jutgi sense dilació d’acord amb les normes internacionals.

“El compromís adquirit per Israel, segons els informes, de no renovar les ordres de detenció administrativa de les persones que actualment es troben en aquesta situació, tret que es presenti informació nova per part dels serveis d’intel·ligència, no observa les citades recomanacions però, en cas que s’apliqués, significaria un primer pas cap al compliment de les obligacions internacionals adquirides en l’esfera dels drets humans”, ha expressat Ann Harrison.

Amnistia Internacional i organitzacions locals de drets humans han documentat repetidament violacions comeses pel Servei Israelià de Presons contra detinguts en vaga de fam
des que Khader Adnan, detingut per via administrativa, va començar una vaga de fam el desembre del 2011.

Entre aquestes violacions, hi ha els càstigs infligits als detinguts en vaga de fam, als quals sotmeten a règim d’aïllament i els imposen multes correctives; la negació d’atenció mèdica; la prohibició de tenir accés a professionals mèdics i a advocats independents; la prohibició de rebre visites de familiars; les agressions físiques i l’administració forçada de tractament, com injeccions en contra de la voluntat dels detinguts.

Així mateix, a Amnistia Internacional li preocupa el fet que, segons sembla, en les darreres setmanes les forces de seguretat i la policia israelianes han fet servir una força excessiva contra persones que es manifestaven de forma no violenta per expressar la seva solidaritat amb els presos en vaga de fam, tant a Cisjordània com a Israel.