Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Israel i TO: Homicidis de palestins a Gaza

18/8/05 - AI condemna els homicidis de palestins perpetrats per un colon israelià i demana mesures urgents per posar fi a la impunitat dels colons.

amnistia amni, 

Ahir a la tarda, un colon israelià va matar quatre palestins a trets i en va ferir dos més quan tornaven a casa després de sortir de la feina en una fàbrica de l'assentament israelià de Shilo, a Cisjordània.

 

El colon, conductor de l'assentament israelià de Shvut Rahel, transportava els palestins que treballen a la fàbrica de l'assentament de Shilo als pobles palestins dels voltants. Va matar tres dels treballadors palestins a l'entrada de l'assentament i va tornar després a la zona industrial, on va disparar contra d?altres, matant-ne un i ferint-ne dos més.

 

Hi ha informes contradictoris sobre si va disparar amb l'arma d'un guàrdia de seguretat de l'assentament o amb la seva pròpia.

 

Aquest és el segon cas de trets mortals d'un colon israelià que es produeix en només unes setmanes. El 4 d'agost, un colon de l'assentament cisjordà de Tapuah va matar a trets quatre ciutadans palestins d'Israel en un autobús en la localitat de Shfaram, al nord d'Israel. Era activista del moviment prohibit Kach, que demana l'expulsió dels palestins d'Israel i els Territoris Ocupats.

 

Aquests homicidis deliberats són la continuació d'un augment dels atacs de colons israelians contra palestins i contra béns palestins que s'ha produït al llarg de l'últim any i mig. Membres dels serveis de seguretat i intel?ligència israelianes fa mesos que adverteixen del risc que es produeixin atacs de colons israelians contra palestins per obstaculitzar la retirada israeliana de la Franja de Gaza.

 

No obstant això, se segueix permetent als colons israelians dels Territoris Ocupats dur armes, i les autoritats israelianes no han pres mesures concretes per impedir la fustigació diària i els atacs que pateixen els palestins i els seus béns a tota Cisjordània a mans de colons israelians.

 

La contínua falta de mesures de les autoritats israelianes per impedir els atacs de colons israelians contra palestins als Territoris Ocupats i per investigar aquests atacs i posar els seus autors a disposició judicial ha creat una atmosfera d'impunitat, que fomenta la comissió de nous atacs.

 

Amnistia Internacional reitera la seva crida a les autoritats israelianes perquè prenguin amb urgència mesures concretes i efectives per impedir els atacs de colons israelians contra palestins i realitzin amb promptitud investigacions independents sobre tots ells per posar a disposició judicial els seus autors.

 

(18/08/2005)