Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel i Territoris Palestins Ocupats: La impunitat obliga la població civil a pagar el preu de l'escalada d'hostilitats

Photo by SAID KHATIB/AFP via Getty Images

Amnistia Internacional ha instat avui les forces israelianes i els grups armats palestins de Gaza a no repetir les violacions del dret internacional humanitari que, en anteriors episodis violents, van provocar morts i mutilacions entre la població civil, així com la destrucció d'habitatges i infraestructures.

Des del 10 de maig, els grups armats palestins han disparat més de 1.500 coets, que, després d'haver impactat contra zones civils del centre d'Israel i ciutats properes a la frontera de Gaza, han deixat morts i ferits entre la població civil. Per la seva banda, les forces israelianes han llançat atacs aeris, que també s'han cobrat vides i han provocat ferits entre la població civil de Gaza. A més, han danyat o destruït, almenys, dos edificis residencials que albergaven desenes de famílies palestines, i un edifici de Gaza, en atacs selectius equivalents a càstigs col·lectius contra la població palestina. En total, han mort 53 persones a Gaza -14 d'elles, menors- i 7 a Israel.

"La intensificació de les hostilitats armades entre Israel i els grups armats palestins de Gaza fa témer un nou bany de sang i la destrucció de més habitatges i infraestructures al llarg dels propers dies. Totes les parts en el conflicte tenen l'obligació absoluta de protegir a la població civil. No han d'oblidar que la Cort Penal Internacional té una investigació oberta, ni donar per descomptat que les seves violacions seguiran quedant impunes" ha advertit Saleh Higazi, sotsdirector d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Aquesta escalada recorda les terribles hostilitats de 2008, 2012 i 2014, en les quals la població civil va ser la més colpejada, amb destrucció i mort per on fos de Gaza que, des de 2007, viu sotmesa a un bloqueig il·legal equivalent a un càstig col·lectiu".

"Tant les forces israelianes com els grups armats palestins han dut a terme, impunement, crims de guerra i altres violacions. Israel té un horrible historial d'atacs il·legítims contra Gaza, que han provocat morts i ferits entre la població civil, i han portat crims de guerra i de lesa humanitat. Al seu torn, els grups armats palestins han violat també el dret internacional humanitari amb impunitat.

Amnistia Internacional ha condemnat en tot moment el llançament indiscriminat de coets per part de grups armats palestins.

"El llançament de coets que no es poden dirigir amb precisió contra àrees poblades pot constituir un crim de guerra, i posa en perill la vida de la població civil a banda i banda de la frontera entre Israel i Gaza", ha manifestat Saleh Higazi.

A Israel, un ciutadà palestí de 50 anys i la seva filla de 15 van morir en un presumpte atac amb coets contra la localitat no reconeguda de Dohmosh, situada als afores de la ciutat de Lod (centre d'Israel). En aquestes comunitats, la població no té accés a refugis i el sistema de sirenes d'alarma que avisa de l'arribada de projectils de Gaza no funciona.

Càstigs col·lectius

A Gaza, la matinada de l'11 de maig les forces israelianes van començar a llançar atacs contra edificis residencials. La torre residencial Hanadi, de 13 pisos, va quedar completament reduïda a enderrocs. Prèviament, la població civil havia estat avisada, perquè evacués la zona. Altres edificis es van veure parcialment afectats, quan es van llançar atacs contra apartaments concrets.

"Els atacs deliberats contra objectes civils i la destrucció generalitzada i injustificada de propietats són crims de guerra. Destruir edificis de nombrosos pisos i deixar al carrer desenes de famílies constitueix un càstig col·lectiu contra la població palestina i contravé el dret internacional", assegura Saleh Higazi.

"Encara que part d'un edifici s'utilitzi amb finalitats militars, les autoritats israelianes tenen l'obligació de triar mitjans i mètodes d'atac que redueixin al mínim el perill per a la població civil i per a les seves propietats".

En un atac contra un apartament de l'últim pis de l'edifici Tiba Apartments, de set plantes, van morir una dona i el seu fill de 19 anys, amb necessitats especials, que vivien a sota.

En un altre atac, contra la torre residencial al-Jundi al-Majhoul, de 14 plantes, van morir tres membres palestins de la Yihad Islàmica. Una civil que residia al mateix edifici i que va despertar a causa de l'atac rememora:

"L'edifici no parava de tremolar [...] Quan vam ser a la finestra [...] vam veure que tothom ens mirava i que cridaven "evacuïn l'edifici ara mateix", perquè l'havien donat [...]. Minuts després, era fora, mentre la gent m'empenyia per allunyar-me del perill [...], la qual cosa no deixa de sonar estrany, perquè en aquell moment no teníem ni idea de quin lloc podia ser segur com a refugi".

"Fins avui segueix [dempeus l'edifici], però el terror dels records és suficient. No hem aclucat ull, i els atacs no han parat ni un minut. Tinc una filla de dos anys i mig, i aquesta és la seva primera guerra. Jo mateixa estava morta de por, i no sabia què fer per tranquil·litzar-la", explica. A continuació, afegeix: "el que m'enfurisma és que poden apuntar amb precisió contra qui vulguin, com han fet amb el nostre edifici i, no obstant això, prefereixen enderrocar edificis sencers. Què significa això? No sembla que tot un edifici pugui ser una amenaça per a la seguretat".

Amnistia Internacional demana a la comunitat internacional, i en concret al Consell de Seguretat de l'ONU -incloss els Estats Units- que denunciï públicament les violacions del dret humanitari i pressioni totes les parts en el conflicte perquè protegeixin la població civil. Els Estats Units han d'abandonar el seu comportament evasiu, i permetre al Consell de Seguretat de l'ONU emetre immediatament una declaració enèrgica.

"Els membres del Consell de Seguretat de l'ONU han de mostrar-se públicament ferms, i imposar immediatament un exhaustiu embargament d'armes a Israel, Hamàs i altres grups armats palestins, per evitar noves violacions del dret internacional humanitari i dels drets humans a mans de qualsevol de les parts en el conflicte", sosté Saleh Higazi.

"Així mateix, la comunitat internacional ha de pressionar perquè s'abordin les causes d'aquest últim esclat de violència, entre les quals l'arrelada impunitat dels crims de guerra i d'altres violacions greus del dret internacional, així com la constant expansió il·legal dels assentaments israelians, el bloqueig de Gaza i el desallotjament i l'expropiació de propietats de la població palestina, com la de Sheikh Jarrah".