Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Dia històric a Irlanda del Nord: per primera vegada parelles del mateix sexe poden inscriure's per contreure matrimoni

La comunitat d'activistes ha celebrat el dia d'avui, en el qual per primera vegada les parelles del mateix sexe poden inscriure's en el registre per contreure matrimoni, com un "dia històric" per a Irlanda del Nord.

A partir d'avui, les parelles podran notificar la seva intenció de contreure matrimoni civil en el Registre General d'Irlanda del Nord. Està previst que els primers matrimonis entre persones del mateix sexe comencin a celebrar-se a partir del 10 de febrer, després de complir-se el període mínim de preavís de 28 dies. Aquest canvi és conseqüència de l'aprovació de la Llei sobre (Formació de l'Executiu de) Irlanda del Nord de 2019, que va rebre la sanció real el 24 de juliol de 2019.

Patrick Corrigan, director d'Amnistia Internacional Irlanda del Nord, que va jugar un important paper en l'exitosa campanya, ha declarat: "És un dia històric per a la igualtat i els drets humans a Irlanda del Nord".

"Durant massa temps les persones LGBT+ d'Irlanda del Nord han estat tractades com si fossin ciutadans de segona classe. Per això avui és un moment fantàstic per a les parelles del mateix sexe, que per fi poden contreure matrimoni i veure reconegudes les seves relacions en igualtat".

"Amb el dia d'avui, i amb les noces que tindran lloc el proper mes, culminen anys de campanya. Volem expressar la nostra gratitud als nostres col·legues de la coalició Love Equality i a totes les persones que van oferir-nos suport perquè aquest dia fos realitat. Entre aquestes persones estan la majoria dels membres de l'Assemblea d'Irlanda del Nord que van donar suport a la campanya, els qui van defensar la nostra causa a Westminster, com el parlamentari Conor McGinn i Lord Robert Hayward, així com les grans majories d'ambdues càmeres que van votar a favor del canvi legislatiu.

"També desitgem expressar la nostra gratitud als ministres del la Oficina d'Irlanda del Nord, especialment al secretari d'Estat Julian Smith i a Lord Ian Duncan, i al seu funcionariat, que han treballat amb nosaltres perquè la llei entrés en vigor en un temps rècord".

"En absència d'un govern amb competències, portem la nostra campanya a Westminster i aconseguim allí la igualtat de drets. Ara que s'han restituït les competències, el nou executiu sorgit de Stormont ha de demostrar que està disposat i preparat per governar respectant els drets de totes les persones que viuen a Irlanda del Nord".