Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Irlanda del Nord: dia històric amb la legalització del matrimoni igualitari i la despenalització de l'avortament

Fotografia: © AP Photo/Peter Morrison
  • La històrica legislació sobre les dues qüestions supera l'última fase al Parlament britànic.

Amnistia Internacional, que porta molts anys treballant estretament amb els i les integrants d'ambdues càmeres del Parlament britànic fent campanya sobre ambdues qüestions, ha qualificat de "històric" aquest avanç a Westminster.

Els compromisos sobre l'avortament i el matrimoni igualitari formulats en el projecte de Llei sobre (Formació de l'Executiu de) Irlanda del Nord tindran força de llei el 21 d'octubre d'aquest any, tret que l'executiu d'Irlanda del Nord quedi restablert abans d'aquesta data.

El termini per a l'entrada en vigor de la nova llei sobre el matrimoni entre persones del mateix sexe acaba al gener de 2020, i la implementació de les disposicions completes sobre l'avortament haurà de ser efectiva al març de 2020, amb alguns elements anticipats. L'avortament quedarà despenalitzat i les acusacions contra les dones actualment processades es retiraran a partir del 22 d'octubre d'aquest any.

Patrick Corrigan, director d'Amnistia Internacional per a Irlanda del Nord, ha declarat:

"És un dia històric per als drets humans. En cap altra part d'aquestes illes la gent ha lluitat tant i durant tant temps pels seus drets humans com a Irlanda del Nord. Les futures generacions nord-irlandeses ja no hauran de patir la desigualtat que tantes persones han suportat en el passat. Ara, Amnistia Internacional centrarà la seva atenció a garantir una ràpida implementació de l'accés a l'assistència mèdica i el matrimoni per a la població d'Irlanda del Nord".

La reforma de l'avortament, un "pas endavant gegantí"

Aquest projecte de llei reflecteix la reforma llargament esperada de l'avortament, inclosa la seva despenalització. Les dones ja no seran processades per accedir a l'avortament, i les causes ja obertes seran arxivades.

Grainne Teggart, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional per a Irlanda del Nord, ha afirmat:

"Avui vivim un triomf històric per als drets de les dones. La prohibició de l'avortament a Irlanda del Nord, en vigor durant 158 anys, per fi s'ha acabat. L'avortament quedarà despenalitzat i les acusacions contra les dones actualment processades es retiraran a partir del 22 d'octubre d'aquest any. Aquestes reformes suposen un pas endavant gegantí, i un important reconeixement del dret de les dones a l'assistència mèdica a Irlanda del Nord. Després de tants anys lluitant en els tribunals al costat de dones com Sarah Ewart i generant suport de diferents partits polítics a Westminster, per fi tenim la igualtat que mereixem".

Campaña en favor de l'avortament

Amnistia Internacional ha estat donant suport a Sarah Ewart, que el 2013 es va veure obligada a viatjar per sotmetre's a un avortament malgrat el diagnòstic d'anomalia fetal mortal que havia rebut i que ara té una causa oberta davant el Tribunal Superior de Belfast. Sarah Ewart ha declarat: "Poder veure la fi d'una legislació sobre l'avortament que ha causat tant de dolor a tantes dones com jo és un alleujament majúscul. Portem molt de temps necessitant reforma i justícia, i ara per fi les tenim. Durant anys hem lluitat amb Amnistia Internacional davant dels tribunals i a Westminster, i per fi s'ha donat una resposta a les nostres crides. Per fi disposarem legalment de l'espai i la dignitat necessaris per prendre decisions mèdiques privades".

Amnistia Internacional ha liderat la campanya en favor de la reforma de la llei de l'avortament a Irlanda del Nord durant més de cinc anys. Aquests han estat alguns moments clau de la campanya:

  • 2015: El Tribunal Superior de Belfast resol que la llei sobre l'avortament d'Irlanda del Nord és incompatible amb les normes de drets humans; Amnistia Internacional i Sarah Ewart són intervinents principals. La decisió és anul·lada pel Tribunal d'Apel·lació i recorreguda al Tribunal Suprem.
  • Juny de 2018: El Tribunal Suprem resol que la llei d'Irlanda del Nord vulnera drets humans però que no pot dictar sentència formalment ja que és necessari que sigui una víctima particular qui emprengui les accions judicials. Amnistia Internacional i Sarah Ewart anuncien que portaran el cas davant del Tribunal Superior de Belfast.
  • Setembre de 2018: Dirigents dels principals partits polítics d'Irlanda del Nord signen una declaració coordinada per Amnistia Internacional i l'Associació de Planificació Familiar de Regne Unit (FPA) per demanar al govern britànic que despenalitzi l'avortament i garanteixi un marc regulatori que sigui respectuós amb els drets humans. La declaració coincideix amb una visita a Belfast organitzada per Amnistia Internacional per a parlamentaris conservadors que s'oposen al traspàs de competències com a excusa per no prendre mesures.
  • Octubre de 2018: El projecte de llei de Diana Johnson s'aprova en primera lectura.
  • Novembre de 2018: Revisió judicial de la impugnació de la decisió de la Fiscalia de processar a una dona que va comprar píndoles abortives per a la seva filla, que llavors tenia 15 anys. Amnistia intervé formalment en la causa.
  • Gener de 2019: Vista davant del Tribunal Superior de Belfast sobre la revisió judicial sol·licitada per Sarah Ewart i amb suport d'Amnistia Internacional.