Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iraq: apareixen testimonis d'atacs coordinats que van matar almenys 20 manifestants

Amnistia Internacional ha recopilat detallats testimonis de testimonis presencials de l'atac coordinat llançat per homes armats no identificats a Bagdad la nit passada, que es va cobrar les vides d'almenys 20 persones i va causar ferides a més de 130.

L'organització també ha verificat imatges de Bagdad que corroboraven la declaració dels testimonis que descrivien l'arribada de grups d'homes armats.

Els testimonis descriuen l'arribada de "innombrables homes armats" en camionetes i petits furgons, mentre uns altres que s'havien barrejat amb la multitud van disparar i apunyalar manifestants i van atacar i van incendiar parts de l'edifici de l'garatge a l'Sinak.

"Els testimonis que hem recopilat deixen poc cap dubte respecte al fet que va ser un atac ben coordinat, i plantegen seriosos qüestions sobre com una flota de vehicles carregats d'homes fortament armats va poder travessar aparentment tots els controls de Bagdad i perpetrar semblant matança", ha manifestat Lynn Maalouf, directora d'investigació per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional.

"Els atacs d'ahir a la nit són dels més sagnants en una campanya continuada d'intimidació i violència contra manifestants"

Lynn Maalouf, Amnistía Internacional

"Els atacs d'ahir a la nit són dels més sagnants en una campanya continuada d'intimidació i violència contra manifestants. Les autoritats iraquianes han d'investigar urgentment aquests atacs i posar els seus autors en mans de la justícia; a més han d'actuar immediatament per garantir la protecció dels qui es manifesten. Si no ho fan, transmetran el missatge que aquests abusos es toleraran. "

Un testimoni va explicar a Amnistia Internacional: "Van venir a matar. Van obrir foc immediatament. Van atacar persones contra les que van disparar directament, no van disparar a l'aire. No anaven emmascarats. No crec que els importés que la gent els veiés ".

Un altre testimoni va explicar a Amnistia Internacional: "Van arribar en camionetes i petits furgons. Innombrables homes armats. No sabem com van travessar Bagdad sense que els interceptessin amb la quantitat de controls que hi havia ".

Un tercer testimoni va explicar a Amnistia Internacional: "Va ser aterridor, especialment perquè les coses havien estat molt tranquil·les els dies anteriors. Les persones que es manifestaven tenien esperança i havien donat molta importància a comportar-se de forma organitzada i pacífica. Tothom se sentia fort després de la dimissió del primer ministre ".

Testimoni 1. Home; manifestant / periodista

Va ser aterridor, especialment perquè les coses havien estat molt tranquil·les els dies anteriors. Les persones que es manifestaven tenien esperança i havien donat molta importància a comportar-se de forma organitzada i pacífica. Tothom se sentia fort després de la dimissió del primer ministre, i per la manera en què les tribus havien protegit els manifestants al sud. Qualsevol que fes això ahir a la nit, no volia que aquesta pau durés. Volen que la gent tingui massa por per sortir al carrer o desafiar l'ordre establert. Ara els manifestants pensen que això no ha acabat. Tots creiem que tornaran a buscar-nos.

Van arribar en camionetes i petits furgons. Innombrables homes armats. No sabem com van travessar Bagdad sense que els interceptessin amb la quantitat de controls que hi havia [...] Els que van venir [...] venien a matar. Van obrir foc immediatament. Van atacar persones contra les que van disparar directament, no van disparar a l'aire. No anaven emmascarats. No crec que els importés que la gent els veiés. Portaven [...] Kalashnikovs. Jo no vaig veure apunyalaments ni un altre tipus d'armes. En algunes parts d'Al Sinak i Al Jilani van quedar-se sense llum.

Potser perquè ja no poden tancar Internet, ara ens treuen la llum, però ho vam veure tot.

Testimoni 2. Home; manifestant

Ahir a la nit, no estava gaire lluny de l'edifici (del garatge a l'Sinak) quan hi va haver una onada de pànic. La gent va començar a dir que hi havia homes armats. Tirem a córrer [...] Llavors vam veure les camionetes i els furgons dels homes armats que arribaven. Van començar a disparar en totes direccions contra els manifestants. Tot semblava planificat.

Testimoni 3. Home; manifestant

Jo hi era ahir a la nit. Vaig veure Kalashnikovs.

Sentim i vam veure BKC (metralladores). Vaig veure una caixa buida de munició de BKC. Hi havia a l'almenys set BKC muntades en camionetes que van entrar a la zona de el pont i el garatge d'Al Sinak. El meu amic va veure a alguns dels homes armats que portaven BKC.

No està clar com va començar. El que va quedar clar és que ja havien col·locat gent entre la multitud perquè, quan van entrar, van venir des de dues direccions: uns des Bab al Adhem i els altres des de la plaça d'Al Jilani. Quan van arribar prop de l'[edifici de l'] garatge, van començar a disparar immediatament. Van entrar a l'edifici i, com dins hi va haver enfrontaments, van obrir foc. Diversos d'ells van arribar també al pont d'Al Sinak i van començar a disparar contra els manifestants.

Tenien un control total de la zona, des del Santuari de Abdel Qader al ailany fins a la plaça d'Al Jilani: tot el carrer a través d'Al Sinak fins al pont. Hi havia homes armats vestits de civil disparant contra manifestants. Van mantenir el control fins aproximadament les sis de la matinada. No és cert que es retiressin durant la nit. Ningú va a donar-te una hora exacta perquè era un caos absolut. Eren les nostres pitjors pors fetes realitat.